Stop spredningen af skimmel i kirker: Museumssektorens erfaringer viser vejen
Skimmelspredning i kirker er ikke længere et sjældent problem – det er blevet et udbredt og stigende fænomen, som risikerer at koste menighedsråd og sogne millioner af kroner i renovering af bygninger, orgler og uvurderligt inventar.
Seneste erfaringer fra museumssektoren viser imidlertid, hvordan man med proaktive løsninger kan sikre både indeklima, medarbejdere, besøgende og kulturarven – inden skimmelsporer når at brede sig ukontrolleret.

Skimmel breder sig på få uger
Som Bjarke Bruhn, formand for Orgelbyggerier i Danmark, udtalte til 3F:
"På 14 dage kan en hel kirke være inficeret."
"Skimmelsvampe elsker stillestående luft, og vi finder dem bag altertavler, under prædikestole og i rigtigt mange orgler."
Når først skimmelsporerne er løs i kirkerummet, kan konsekvenserne hurtigt blive omfattende – både for medarbejdernes arbejdsmiljø og kirkens økonomi.
Træk på erfaringerne fra museumssektoren
Med den landsdækkende aftale via Museumstjenesten er der allerede etableret en veldokumenteret model for forebyggelse af skimmelspredning og sikring af indeklima i historiske bygninger. Nationalmuseet på Færøerne, landets største arkiver og mange danske museer anvender allerede løsningerne med succes.
Den erfaring kan kirkerne nu drage nytte af – til gavn for både medarbejdere, gæster, bygningsmassen og uvurderlige genstande som orgler og altertavler.
Økonomiske besparelser og tryghed i driften
Særligt relevant for kirkerne er, at systemerne fungerer som en økonomisk sikkerhedsforanstaltning:
- Forebyggelse sparer millioner. De investeringer, kommuner og museer allerede har foretaget, viser store besparelser ved at undgå omfattende saneringer og genhusning.
- Beskytter både bygninger og mennesker. Skimmelsporer og MVOC’er reduceres effektivt i luften, hvilket minimerer helbredsrisici for ansatte og besøgende.
Mobile plug-and-play løsninger til områdesikring
Som en del af aftalen tilbydes kirkerne prisvenlige, medicinsk godkendte løsninger til områdesikring, der:
- Forebygger og begrænser luftbåren spredning af skimmelsporer.
- Overvåger og dokumenterer luftkvaliteten via intelligent styring.
- Kan programmeres og tilpasses kirkens brug og sæsonudsving.
- Anvendes både som midlertidige og permanente løsninger – og fungerer som ekstra sikkerhed før, under og efter renoveringer.
Tag handling nu
Menighedsråd og kirkelige beslutningstagere opfordres derfor til at:
✅ Få en uforpligtende vurdering af mulighederne.
✅ Trække på den landsdækkende aftale for hurtig adgang til dokumenterede løsninger.
✅ Implementere forebyggende løsninger, før problemerne eskalerer.
"Vi ser et øget behov for, at kirker handler proaktivt. Det er både den mest ansvarlige og økonomisk fornuftige løsning, hvis man vil undgå massive omkostninger til sanering og genopretning," siger Ulrik Lindkvist, Direktør hos GC Healthcare.
Vil I høre mere eller aftale et uforpligtende møde?
Kontakt os for nærmere info, præsentation af løsninger og konkrete erfaringer fra både nationale og internationale projekter.
Nøgleord
Kontakter
Jimmy Chr. LinkFagchef indeklimaGC Healthcare
Tlf:+45 24 91 80 80jl@gchc.dkUlrik LindkvistDirektør / CEOGC Healthcare
Tlf:+45 25 60 00 31ul@gchc.dkFølg pressemeddelelser fra GC Healthcare
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra GC Healthcare
Luftrensere som APV redskab - Nu med fuld bæredygtighed og grøn returordning30.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Via nye initiativer i partnerskaber tilbyder GC Healthcare en grøn totalpakke: Udskiftning, dokumentation og bæredygtighed – helt i tråd med offentlige politikker og arbejdsmiljøkrav. I takt med at kommuner og regioner forpligter sig til at indkøbe mere bæredygtigt, åbner et nyt grønt initiativ nu døren til ansvarlig udskiftning og indkøb af luftrensere i både sundhedssektoren, plejemiljøer, bofællesskaber og daginstitutioner.
Pollenplagede medarbejdere koster dyrt – er medicinsk luftrens svaret?27.5.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
78 procent af danske pollenallergikere oplever markant øget træthed i pollensæsonen. Alligevel er der stor uvidenhed om årsagen, og alt for få arbejdspladser ved, hvordan de kan tilbyde hjælp. Det viser nye undersøgelser fra Astma-Allergi Danmark og TV2.
Tryghed i et ureguleret marked21.5.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt materiale udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut og sundhedsfaglige eksperter skal hjælpe hygiejnesygeplejersker, arbejdsmiljørepræsentanter og kommunale beslutningstagere med at navigere sikkert i et marked uden krav til internationale standarder, certificering, test, effektivitet og hygiejnisk egnethed – særligt i miljøer med sårbare borgere, som på landets plejehjem.
Airgle® Medical Grade udvider til veterinærsektoren24.3.2025 07:22:00 CET | Pressemeddelelse
Airgle® Medical Grade udvider sit fokus til veterinærsektoren Med mange års erfaring som global leverandør af medicinsk udstyr til sundhedssektoren ser Airgle® Medical Grade et stigende behov for avanceret lugthåndtering og luftbåren infektionsforebyggelse i veterinære miljøer – herunder dyreklinikker, dyrehospitaler og laboratorier. Derfor introduceres en serie FDA Class II-godkendte plug-and-play-løsninger, der sikrer et sundere arbejdsmiljø, bedre indeklima, øget luftskifte og reduceret smitterisiko.
Farvel til lugtgener og smittefare – mobil og prisvenlig medicinsk løsning til klinikker13.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid, hvor influenza, virus og luftbårne infektioner er en stigende udfordring for sundhedssektoren, introducerer vi en ny, prisvenlig og mobil indeklimaløsning specielt designet til lægehuse, behandlerrum, klinikker og venteværelser. De samme avancerede enheder, der anvendes på hospitaler, er nu tilpasset et kompakt og fleksibelt format, skræddersyet til mindre behandlingsmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum