Djøf: Kvinder tjener stadig markant mindre end mænd for samme arbejde
En mandlig chef i en privat virksomhed tjener 100.000 kroner mere om året i gennemsnit end en kvindelig chef. For almindelige ansatte er forskellen cirka 50.000 kroner om året – for det samme arbejde.

101.426 kr. Så meget mere tjener en mand i en lederstilling i det private erhvervsliv i gennemsnit sammenlignet med en kvindelig leder med samme jobtype, alder, anciennitet og uddannelse. Det svarer til en såkaldt uforklaret lønforskel på 8,5 procent, hvilket betyder, at forskellen ikke kan forklares af parametre som uddannelsesbaggrund, anciennitet, arbejdstid m.v. Det viser en ny medlemsanalyse fra Djøf.
For privatansatte uden chefansvar giver det at være mand i gennemsnit 50.702 kroner ekstra om året på lønkontoen i forhold til en kvindelige kollega – en uforklaret lønforskel på 6 procent.
"Lønforskellen har konsekvenser for kvinder hele livet – fra hverdagsudgifter og pensionsopsparing til store beslutninger som boligkøb, orlovslængde og hvis karriere, der bliver prioritet. Vi er nødt til at rette op på den skævhed. Der findes ingen gode argumenter for, at kvinder i 2025 får mindre i løn end deres mandlige kolleger i sammenlignelige stillinger," siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Behov for mere åbenhed om løn
Hvis vi skal have gjort op med løngabet mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked, er det nødvendigt med mere åbenhed om løn på arbejdspladserne.
Djøf-formand Sara Vergo ser derfor frem til implementeringen af EU’s direktiv om lønåbenhed, som forpligter virksomheder til at offentliggøre og forklare lønforskelle på mere end 5 procent mellem kønnene. Direktivet giver også medarbejdere ret til at få oplyst det gennemsnitlige lønniveau for sammenlignelige stillinger på arbejdspladsen.
"Åbenhed om løn er et godt og vigtigt værktøj til at få talt om løn ude i virksomhederne. Det kan også gøre virksomhederne opmærksomme på om de har skævheder, de ikke selv er klar over. Jo mere vi ved om lønniveauerne i en virksomhed, jo sværere bliver det at ignorere uligeløn og så meget desto vigtigere bliver det at handle på den viden, man har fået," siger Sara Vergo.
Virksomheder vinder på ligeløn
Der er et stigende pres fra både medarbejdere og investorer for at se ligeløn som en del af virksomhedernes arbejde med ESG og social bæredygtighed. Studier viser, at mere lige løn mellem kønnene bidrager til højere produktivitet, lavere personaleomsætning og større medarbejdertilfredshed.
"Virksomheder, der aktivt arbejder med at mindske løngabet, får mere tilfredse medarbejdere og en bedre bundlinje. Ligeløn handler derfor ikke kun om retfærdighed, men også om at skabe attraktive og konkurrencedygtige arbejdspladser," lyder det fra Djøf-formanden.
Uligelønnen begynder allerede i studiejobbet. Mandlige studerende tjener i gennemsnit 2,8 procent mere i timen end kvindelige studentermedarbejdere for samme arbejde. Det giver 3.832 kroner mere i banken om året.
Hos Djøfs medlemmer på offentlige arbejdspladser er forskellen i løn markant mindre, da lønnen i højere grad forhandles gennem overenskomster. Men også i staten er der en forskel: Mandlige chefer i staten tjener i gennemsnit 19.443 kr. mere om året end deres kvindelige chefkolleger, mens mænd uden chefansvar årligt tjener 4.598 kr. mere i gennemsnit end kvinder. Det er uforklarede lønforskelle på henholdsvis 1,8 og 0,7 procent.
Se Djøfs analyse: Ligelønanalyse 2024
For yderligere kommentarer fra formand for Djøf, Sara Vergo, kontakt mediechef Helle Slejborg, tlf. 29 73 47 43.
Om Djøf
Djøf er fagforening og rammen om faglige fællesskaber for 110.000 ledere, medarbejdere, selvstændige og studerende i den private og offentlige sektor i Danmark og i udlandet.
Djøfs medlemmer er langt fra ens. Men de deler passionen for faglighed og akademisk udvikling. Og de er fælles om viljen til at drive og udvikle erhvervsliv og samfund i en bæredygtig retning.
Djøfs medlemmer sætter deres viden i spil overalt i samfundet: Som rådgivere og konsulenter. Direktører og dommere. Advokater og analytikere. Projektledere og kommunikatører. Bestyrelsesmedlemmer og finansfolk. Eksperter og embedsmænd. Forskere, frivillige og fuldmægtige. Og meget mere.
Derfor driver Djøf faglig udvikling og inspiration, 1:1 rådgivning og karrieresparring, netværk og debat om aktuelle dagsordener og fremtidens arbejdsmarked.
Vi arbejder for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og et inkluderende arbejdsliv for alle medlemmer. Og vi bakker dig op – også juridisk, hvis du får brug for det.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Djøf kårer vinderne af Bedst over 60 - “Vi hylder de erfarne på arbejdsmarkedet.”30.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fagforeningen Djøf offentliggør i dag de 60 vindere af seniorkåringen Bedst over 60.
Djøf kårer årets tillidsrepræsentant20.11.2024 10:47:46 CET | Pressemeddelelse
Janne Lundsgaard Sandberg, tillidsrepræsentant i Lærernes a-kasse, vinder Djøfs pris som Årets Tillidsrepræsentant for sin store og betydningsfulde rolle for sin arbejdsplads og kolleger.
Lokal vinder ærefuld pris fra Djøf20.11.2024 10:37:26 CET | Pressemeddelelse
Hvert år kårer Djøf Årets Tillidsrepræsentant. I år blev det Janne Lundsgaard Sandberg fra Espergærde. Hun spiller en stor og betydningsfuld rolle for sin arbejdsplads og kolleger i Lærernes a-kasse.
Djøf: Folketinget skal genåbne kandidatreformen, hvis den politiske aftale skal blive til virkelighed20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lyt nu til de studerende og universiteterne. Der er brug for mere tid, flere penge og færre benspænd, hvis de politiske ønsker om en reform af universiteternes kandidatuddannelser skal kunne realiseres, siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Djøf hylder seniorerne11.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De mest erfarne på arbejdsmarkedet fortjener et stort skulderklap. Derfor opfordrer Djøf igen i år alle til at nominere personer over 60, som fortjener anerkendelse for deres indsats og aftryk i arbejdslivet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum