Nationalt demonstrationscenter for cirkulær produktion åbner i Aalborg
Fremtidens produktion skal være cirkulær til gavn for både klima og bundlinje. Derfor sætter forskere fra bl.a. Aalborg Universitet nu turbo på omstillingen med projektet ’Den Cirkulære Fabrik’ i samarbejde med Industriens Fond.

Der skal udledes mindre CO2 og bruges færre ressourcer hos danske produktionsvirksomheder, men det skal gøres på en måde så virksomhedernes grønne omstilling og bundlinje følges ad.
Målet med 'Den Cirkulære Fabrik' er at skabe et fysisk samlingspunkt for cirkulære produktionssystemer, som skal give særligt de små- og mellemstore virksomheder adgang til inspiration, demonstration og tests samt samarbejde med førende forskere om genfremstilling.
Cirkulær produktion i industriel skala
Projektet skal konkretisere de grundlæggende koncepter bag cirkulær produktion og illustrere praktiske løsninger ved hjælp af state-of-the-art teknologi med et fokus på fabrikken og produktionssystemerne med udgangspunkt i AAU Smart Production laboratoriet på AAU.
”Der er et enormt behov i industrien for at operationalisere cirkulær økonomi, altså udvikle gode løsninger til genbrug af komponenter og materialer fra produkter i en industriel skala. Mange virksomheder har mål og ambitioner om at arbejde cirkulært, men det er ofte et helt nyt område, der kræver nye kompetencer og investeringer. I projektet vil vi udvikle konkrete, håndgribelige løsninger i samarbejde med produktionsvirksomhederne. Dette projekt adskiller sig især fra tidligere indsatser ved at være hands-on, baseret på et omfattende laboratoriesetup, og fokuserer på operationalisering i virksomhedernes produktion.” siger Thomas Ditlev Brunø, der er lektor og projektleder ved Aalborg Universitet.
Cirkulær produktion indebærer, at produkter, komponenter og materialer genbruges og genanvendes industrielt i stedet for at blive smidt væk efter brug. Et eksempel kunne være en virksomhed, der tager apparater eller maskiner tilbage fra markedet, adskiller det og genbruger komponenter i nye produkter efter at sikre sig kvaliteten er tilfredsstillende, mens andre komponenter bruges til genanvendelse af materialer.
Cirkulær produktion i øjenhøjde
Produktionsvirksomhederne kan ofte have det vanskeligt med at finde effektive løsninger til cirkulær produktion, hvor indsatsen kan skaleres, industrialiseres og samtidigt opnå en økonomisk bæredygtighed – det er her, hvor 'Den Cirkulære Fabrik' kommer ind i billedet.
“Rigtig mange virksomheder vil gerne i gang. Men de mangler viden og redskaber til at komme hele vejen rundt om produktionen og skabe reel værdi i stor skala. Projektet skal operere på fabriksgulvet, hvor virksomhederne kan afprøve produktionsopstillinger i et realistisk, fysisk miljø”, siger Anders Ziegler Kusk, der er programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond.
Sammenlignet med nye komponenter og materialer har produkter, der kommer retur fra markedet, en meget stor variation i mængder, kvalitet, belastning, alder og brugbarhed. Hvis man vil opnå industriel brug af disse produkter, så kræver det ny viden, samt en væsentlig nytænkning af processer i værdikæden og af selve produktionskonceptet. Det skal virksomhederne have hjælp til.
Hovedaktiviteterne omfatter etablering af et 'testbed', der anvendes som demonstrationscenter, kortlægning af best practice, udvikling af teknologidemonstratorer og værktøjer til udvikling af cirkulær produktion. Dertil udvikles en lang række innovationsforløb med produktionsvirksomheder samt webinarer og seminarer.
Om Den Cirkulære Fabrik – nationalt demonstrationscenter for cirkulære produktionsprocesser
- Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Probalance og Industriens Fond.
- Projektet er støttet med 12 mio. kr. af Industriens Fond i perioden 2025-2028
- Kontakt kan foretages til Thomas Ditlev Brunø, Projektleder, Aalborg Universitet, tdp@mp.aau.dk
Kontakter
Mads Sejer NielsenJournalist og presserådgiver ved AAU Kommunikation
Tlf:29644981sejer@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum