Manglende beskyttelse af drikkevandet skal hamres igennem
Ministeren skal slå hårdt for at få den manglende beskyttelse af drikkevandet på plads, mener DANVA. I dag, 1. marts, skulle et sprøjteforbud i godt 2700 boringsnære områder (BNBO) beskytte drikkevandet, men der mangler endnu indsatser for to tredjedele af dem.

Beskyttelsen af drikkevand skal være langt mere konsekvent, hvis den skal virke. Det mener DANVA, der er utilfreds med, at loven om boringsnære beskyttelsesområder efter deadline kun har ført til aftaler om sprøjteforbud i ca. 30 pct. af dem.
”Det er pinligt, at drikkevandsbeskyttelsen i de boringsnære områder ikke er i mål, som det er bestemt af loven. Vi gik med til en forlængelse af fristen på et år, og nu kan man så heller ikke overholde den ramme. Det er jo det rene vilde vesten, når lovgivning ikke er nok til at beskytte danskernes drikkevand mod pesticider og kemikalier,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
En opgørelse fra GEUS viser, at der i 2024 blev fundet pesticidrester i over halvdelen af de testede drikkevandsboringer. Niveauet af pesticidrester lå i 14,1 pct. af tilfældene over grænseværdien, hvilket er en stigning i forhold til året før, hvor det var 11,9 pct.
Tallene bekymrer DANVA.
”Det er helt afgørende, vi får beskyttet vores grundvand, der hvor vi indvinder det til drikkevand,” siger Carl-Emil Larsen.
Han mener, at miljøminister, Magnus Heunicke, som lovejer er forpligtet til at sørge for, at loven om BNBO bliver efterlevet.
”Ministeren skal hamre loven igennem. Vi kunne selvfølgelig foreslå, at man skifter spor for at lave en ny proces, hvor det er staten, der kommer med et generelt sprøjteforbud i BNBO. Men at afbryde så tæt på mål og foreslå et nyt arbejde med politiske drøftelser, lovproces og så videre vil kun forsinke beskyttelsen af drikkevandet endnu mere end ved at presse på for at få den nuværende lov til at virke,” siger Carl-Emil Larsen, der ikke vil sætte ord på, hvilke virkemidler, ministeren skal tvinge loven igennem med for at få påbud om sprøjteforbud i BNBO.
”Det er staten, der kender praksis for, hvad man gør, hvis love ikke bliver efterlevet. Vi mener, det er op til ministeren at hamre loven igennem, og så er det staten, der ved, hvilke sanktioner, som skal anvendes,” siger Carl-Emil Larsen.
Han mener, processen med BNBO også skal bruges til at høste vigtige erfaringer, som skal aktiveres i arbejdet med Grøn Trepart.
”Et af de vigtige læringspunkter, vi har fra processen med BNBO, er, at der bliver brugt alt for meget ’bør og ’kan’ og alt for lidt ’skal’ i den lovgivning, der skal beskytte drikkevandet. Det skal laves om, for det har været en af de vigtigste årsager til forsinkelsen og vi ikke er kommet i mål. Den læring skal bruges i forbindelse med udmøntningen af Grøn Trepart, som bør styres af meget mere ’skal’ for at komme til at virke,” siger Carl-Emil Larsen og fortsætter:
”Udtagningen af det historisk store landbrugsareal kan ikke kun ske ved hjælp af frivillighed. Det samme kan man sige om den lokale forankring, som vi har set det med BNBO. Der skal være et overordnet ophæng for at få fremdrift.”
De boringsnære arealer dækker et område på ca. 0,5 pct af landets areal. DANVA kæmper i forbindelse med Grøn Trepart på at få beskyttet drikkevandet i ca. 200.000 hektar, hvilket svarer til ca. 5 procent af Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder

DANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Politisk aftale beskytter drikkevand og fremmer fødevarer12.4.2025 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
For fremtiden kan økologiske landmænd både producere fødevarer med tilskud til økologisk drift og passe på drikkevandet. DANVA har kæmpet for ordningen, som fremmer grundvandsbeskyttelse.
Aftale om CO2 på landbruget giver krav til spildevand3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Renseanlæg skal nedbringe udledning af kvælstof endnu mere end i dag. Det har en ny politisk aftale i relation til grøn trepart bestemt. Aftalen betyder, at der indføres et nyt princip om dyrere løsninger end udgangspunktet i grøn trepart.
Frister skaber fremdrift for sprøjtestop ved drikkevandsboringer1.4.2025 11:30:14 CEST | Pressemeddelelse
Rent drikkevand er et af de allervigtigste emner for danskerne. Men indsatsen for at beskytte drikkevandet i de boringsnære områder er her ved fristens ophør stadig langt fra mål. Dog er mange nye aftaler kommet til den seneste tid, hvilket viser, at frister skaber fremdrift. Det skal vi lære af ved udmøntningen af grøn trepart, mener DANVA.
Nyt lovforslag sikrer husejere mod stigende grundvand21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen fremsætter nu et lovforslag, der sikrer, at vandselskaberne kan håndtere oversvømmelser fra terrænnært grundvand. Vandselskaber får dermed forsyningspligten til at skærme borgere yderligere mod konsekvenserne af klimaforandringer.
Lovforslag gør vand til guld for grøn omstilling13.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringens lovforslag om brug af teknisk vand til industrielle formål er en milepæl for Danmarks grønne omstilling. Forslaget sikrer på rekordtid bæredygtig vandforvaltning, en beskyttelse af drikkevandsressourcer samtidig med, det accelerer fremtidens PtX-industri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum