DIF glæder sig over frivilligfremgang i idrætten
En ny undersøgelse fra VIVE viser en flot fremgang blandt danskere, der er frivillige. Og idrætten er fortsat det sted, hvor markant flest danskere lægger frivillige timer. Der er fortsat potentiale for at give flere danskere erfaringer med det frivillige arbejde, mener DIF.

Danskerne bidrager med frivilligt arbejde som aldrig før. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE. Fra 2020 til 2024 er andelen af danskere, der arbejder frivilligt, steget fra 36 til 40 procent. Alene i idrætten var 14 procent af danskerne frivillige i 2024, hvilket er en stigning fra 12 procent i 2020.
”Tiden er i dag vores mest dyrebare resurse. Derfor er vi enormt stolte af, at idrætten er det område, hvor flest danskere vælger at lægge deres frivillige engagement. Uden frivillige er der ingen idrætsforeninger, og derfor er det selve fundamentet for, at idrætsforeningerne er relevante for og har kunnet tilknytte endnu flere i de stærke fællesskaber de seneste år,” siger Thomas Bach, der er næstformand i DIF.
Også det gennemsnitlige tidsforbrug per frivillig er steget i perioden fra 12 til 13 timer om måneden.
Få frivillighed på skoleskemaet
Mens der altså er en flot fremgang i andelen af frivillige, så har en tredjedel af de voksne danskere aldrig udført frivilligt arbejde. Og denne andel har været konstant gennem alle VIVE’s undersøgelser siden 2004.
Derfor foreslår DIF, at man sætter ind med en tidlig indsats for at give så mange danskere som muligt erfaringer med frivilligt arbejde:
”Vi ved, at man er mere tilbøjelig til at blive frivillig senere i livet, hvis man har prøvet kræfter med det som ung. Samtidig er trivlsen højere blandt dem, der arbejder frivilligt. Derfor har Trivselskommissionen netop peget på, at skolen er et godt sted at lære danske børn og unge om glæderne ved at bidrage til fritidens fællesskaber. Det stærke civilsamfund er en del af vores nationale identitet i Danmark, så vi håber, at politikerne vil være med til at se på, hvordan vi kan sætte frivilligheden på skoleskemaet, og vi bidrager meget gerne med vores erfaringer” siger Thomas Bach.
Som led i bestræbelserne på at få flere unge frivillige arbejder DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden i ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ på at uddanne 1000 såkaldte ungeledere rundt i landet.
Det siger undersøgelsen:
- 40 procent af danskerne udførte i 2024 frivilligt arbejde. Det er en stigning fra 36 procent i 2020
- Idrætten er det område, hvor langt flest er frivillige. 14 procent var frivillige i idrætten i 2024 mod 12 procent i 2020.
- De mest udbredte typer af frivilligt arbejde på idrætsområdet er udvalg og bestyrelse, uddannelse og instruktør samt praktisk arbejde.
- De frivillige lægger i gennemsnit 13 timer den seneste måned i 2024 mod 12 timer i 2020.
- 32,8 procent af de voksne danskere har aldrig været frivillige. Denne andel har været konstant gennem alle VIVE’s undersøgelser.
- Aldersgennemsnittet på de frivillige på idrætsområdet er faldet fra 51 år i 2020 til 48 i 2024.
- Mænd er mere tilbøjelige til at være frivillige end kvinder, og den mest frivilligt aktive aldersgruppe er de 66-75-årige
Nøgleord
Kontakter
Jonas HjortdalPolitisk kommunikationskonsulent
Tlf:60559849johj@dif.dkDIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.500 idrætsforeninger og knap 2,1 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
DIF DM-ugen henter forstærkning i udvidet partnerskab14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DIF DM-ugen, Danmarks største medaljefest, tager endnu et skridt mod at levere en uforglemmelig sommeroplevelse i Aalborg. Spar Nord udvider sit partnerskab med DM-ugen ved at bringe VISA ombord – en forstærkning, der skaber nye muligheder og øger den landsdækkende synlighed.
Stor fremgang blandt unge indvandrere og efterkommere i fodboldklubberne12.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Andelen af indvandrere og efterkommere under 15 år i fodboldklubberne er næsten tredoblet på drengesiden og femdoblet på pigesiden på blot 5 år. Der er tale om en ketchupeffekt og resultatet af en lang indsats i foreningerne i særligt udsatte boligområder, fortæller DBU og DIF.
Presseinvitation: Gør dig klar til DM-ugen 202511.4.2025 11:19:49 CEST | Pressemeddelelse
Sæt et stor kryds i kalenderen og akkreditér dig til DIF DM-ugen 2025. Det hele foregår i Aalborg 23. juni til 29. juni 2025.
Idrætshaller skal have nyt liv10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udviklingen af den klassiske idrætshal skal hjælpes på vej. Det er formålet med en ny kampagne, Idrætshaller til tiden, hvor I kan få op til 10 millioner kroner til udvikling og realisering af jeres idrætshal.
Udvekslingsstuderende løser frivillighedsudfordring i BK Skjold9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I fodboldklubben BK Skjold har internationale frivillige været afgørende for, at pigeafdelingen er vokset eksplosivt de seneste år. Og netop udvekslingsstuderende og expats kan være en stor resurse i særligt de større studiebyer, mener DIF.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum