Svindlere fisker danskernes data: Her er gode råd til at undgå at blive snydt
70 procent af danskerne har prøvet at blive udsat for forsøg på identitetstyveri. En af de mest udbredte metoder er såkaldt ’phishing’, hvor svindleren udgiver sig for at være en myndighed, virksomhed eller bekendt. GF Forsikring har samlet de bedste tips til at spotte faren i tide.

”Din pakke er tilbageholdt i tolden. Klik for at betale toldafgiften og få den tilsendt”.
En mail med den type indhold er de fleste danskere bekendt med. Måske modtageren endda oplever, at logo, design og tekst ser helt reelt ud. Klikker man på linket i mailen, ledes man til en side med MitID-login og betalingsoplysninger – og snart er skaden sket. Den type svindel er kommet for at blive, fortæller direktør for Skadehjælp hos GF Forsikring, Martin Rundager.
- Svindel er blevet langt mere udbredt de seneste år, og vi forventer, at udviklingen fortsætter. Vi oplever desværre, at svindlerne bliver bedre til at efterligne troværdige afsendere, og i de værste tilfælde er det familiemedlemmer eller bekendte, som bliver efterlignet. AI har gjort det endnu nemmere at masseproducere falsk indhold, og dermed stiger risikoen for, at nogen går i fælden. Det er ikke som i gamle dage, hvor dårligt formulerede mails gjorde det nemt at spotte svindel. Så svindelmetoderne og teknologien udvikler sig hele tiden, derfor holder vi også skarpt øje med udviklingen.
Det stigende problem med cyber-svindel har blandt andet gjort, at GF Forsikring har udviklet medlemsfordelen ”identitetstyveri”, som alle private medlemmer i GF automatisk er omfattet af. Her bliver medlemmerne hjulpet med fastslå omfanget af et eventuelt identitetstyveri – og de får hjælp til at begrænse de konsekvenser, det kan medføre.
Sådan spotter du en svindler
De seneste år har emnet fået mere opmærksomhed. Det Kriminalpræventive Råd kalder it-kriminalitet for ’et voksende samfundsproblem’, og regeringen har lanceret en national strategi for cyber- og informationssikkerhed med ønsket om at følge den løbende udvikling i trusler og digitale sårbarheder. Samtidig viser den årlige Offerundersøgelse, at antallet af danskere, der var udsat for digital svindel, steg fra 150.000 i 2022 til 190.000 i 2023.
- Det er godt, at myndighederne har fokus på at gøre noget ved problemet, og som forsikringsselskab vil vi også gerne gøre vores del. Derfor opfordrer vi vores medlemmer til at følge nogle råd for at beskytte sig selv. Hvis man bruger dem, vil svindlerne få svært ved at nå igennem med deres falske mails, og derudover skal man selvfølgelig altid gøre sig umage med at vurdere ægtheden af de mails, man modtager, særligt når det handler om personoplysninger og penge, siger Martin Rundager.
Cybersikkerhed har fået sin egen årlige mærkedag: Den 13. marts 2025 afholdes Cyber Security Dagen i både København og Aarhus. Bag arrangementet står Dansk Industri, IT-Branchen, Cisco og TDC Erhverv.
FAKTA: GF Forsikrings råd til at forebygge
- Identitetstyveri:
Pas på dine personlige oplysninger: Svindlerne får fat i mailadresser gennem datalæk og offentligt tilgængelige oplysninger. Derfor kan det være en god idé at skjule oplysninger som telefonnummer og e-mail fra internettet og sætte begrænsninger på din facebookprofil.
Vær forsigtig med dit CPR-nummer: Oplys aldrig CPR-nummer til myndigheder eller virksomheder, du ikke har tillid til. Hvis du bliver bedt om at oplyse CPR-nummer, så spørg, hvorfor du skal oplyse det.
Vær omhyggelig med din papirpost: Makulér eller riv personlige papirer i stykker, inden du smider dem ud. Klip også gamle dankort, sundhedskort og lignende i stykker, før de ryger i skraldespanden.
- Anden it-svindel:
Hold computer, telefon og tablet opdateret: Opdateringerne kan indeholde vigtige sikkerhedsopdateringer, som sørger for, at alle dine enheder er bedst beskyttet mod hackerangreb og andre sikkerhedsbrud.
Benyt sikre adgangskoder: Lav stærke og unikke adgangskoder til tjenester som din e-mailkonto, profiler på sociale medier og MitID. Som udgangspunkt bør adgangskoden bestå af minimum 12 tegn, bestående af både store og små bogstaver, tal og specialtegn. Du kan også styrke adgangskoden ved at bruge to-faktor-godkendelse.
Kryptér dit trådløse netværk: Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret og sikret med adgangskoder. Er du i tvivl om, hvordan du gør, kan du kontakte din internetudbyder eller tjekke brugsanvisningen til din router.
Nøgleord
Kontakter
GF Forsikrings pressetelefon
Send også gerne mail. Det er ikke muligt
at sende sms'er til pressetelefonen.
Rasmus DamkjærKommunikation & PresseGF Forsikring
Presse- og kommunikationskonsulent
Følg pressemeddelelser fra GF Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra GF Forsikring
Tung IT-profil i forsikringsbestyrelse26.4.2025 14:45:45 CEST | Pressemeddelelse
GF FORSIKRING: Kristian Hjort-Madsen blev lørdag valgt til bestyrelsen på GF Forsikrings ordinære generalforsamling i Middelfart. Han træder ind som nyt medlem i selskabets bestyrelse, der tæller i alt 12 personer.
Vagtskifte hos GF Forsikring i Østsjælland11.4.2025 10:34:55 CEST | Pressemeddelelse
NY FORMAND: Efter fem år som formand har Lykke Outzen Mørk valgt at træde tilbage og i stedet hellige sig posten som næstformand i GF Østsjælland. Hendes afløser er Magnus Therkildsen, der i forvejen er aktiv i bestyrelsen.
Undgå indbrud: Tyvene ser danskernes boligannoncer på Facebook10.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
GF Forsikring oplever i stigende grad, at indbrud i danske hjem og sommerhuse sker i forbindelse med boligsalg. Tyvene holder øje med sociale medier og boligsider – og når de spotter designermøbler og dyr kunst, slår de til.
GF Forsikring fortsætter medlemsfremgangen og melder om fortsat ro på priserne8.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
ÅRSRAPPORT: På baggrund af et ”meget tilfredsstillende” årsregnskab melder adm. direktør Mark Palmberg, at GF Forsikring ikke kommer med ekstraordinære prisforhøjelser på nogen forsikringer i 2025.
GF: Fortsat ingen prisvarslinger på bilforsikring26.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
GF Forsikring melder sig nu på banen i debatten om bilforsikringsprisernes himmelflugt, som TV 2 i denne uge har sat i gang. Meldingen fra GF er klar: - Vi ønsker at bidrage til størst mulig tryghed i vores medlemmers privatøkonomi, og vi kan nu melde, at der ikke kommer ekstraordinære prisstigninger på bilforsikringen i år, siger adm. direktør Mark Palmberg. Dermed kan GF-bilisterne køre gennem endnu et år uden udsigt til varslinger om prisstigninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum