Hvor grønt er dit toiletpapir?
600 millioner ruller. Så meget toiletpapir bruger vi danskere cirka årligt. Og selvom toiletpapir og køkkenrulle for de fleste af os er basale hverdagsprodukter, som det kan være svært at skære ned på forbruget af, er det faktisk muligt at gøre en forskel for miljø og klima. Fx kan du gå efter svanemærket papir, som fremover lever op til endnu skrappere krav.

Hvert år bliver der på verdensplan brugt hundreder af millioner træer og millioner af tons olie alene til produktion af toiletpapir. Det er et kæmpe ressourceforbrug. Og selvom forbruget af toiletpapir, køkkenrulle og andet tissuepapir i Norden med cirka 20 kg årligt pr. person er blandt de højeste i verden, bliver mange tissueprodukter betragtet som nødvendige hverdagsprodukter. Desto vigtigere er det derfor at gøre produktionen mindre miljøbelastende. Her er Svanemærket et enkelt pejlemærke for forbrugerne – og et stærkt redskab for producenterne.
Svanemærket har været at finde på tissuepapir siden 90’erne. Det toiletpapir, man finder på butikshylden i dag, er dog ikke det samme, som man fandt dengang. Kravene bliver nemlig løbende strammet – og er netop blevet det igen. Nu bl.a. med skrappere krav til energiforbrug og udledning af drivhusgasser.
Nye krav betyder lavere CO2-udledning
”Selvom udledningen fra en enkelt rulle toiletpapir kan synes lille, er der et stort miljø- og klimapotentiale, da vi bruger rigtig meget af det. Vi bruger jo både tissueprodukter derhjemme, på arbejdspladsen og på offentlige steder. Svanemærkets krav sikrer, at forbrugere og indkøbere kan vælge et mere miljøvenligt produkt med lavere CO2- udledning”, siger Heidi Bugge, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.
I de nye krav er grænserne for både energiforbrug og udledning af drivhusgasser blevet strammet med mindst 20 % sammenlignet med de tidligere krav. Svanemærket har samtidig indført forbud mod brug af fossil olie og kul under produktionen. Dette guider producenterne til at reducere deres energiforbrug og vælge mere bæredygtige, vedvarende energikilder.
Desuden skal alle fiberråvarer kunne spores og komme fra kontrolleret skovbrug, og mindst 70 % af fibrene skal komme fra certificeret skovbrug eller være genanvendte.
Nye skrappe kemikaliekrav
I de nye krav, som svanemærket toiletpapir nu skal leve op til, er der også stort fokus på kemikalier, da toiletpapir, køkkenrulle og andre papirprodukter ofte er i kontakt med huden eller med madvarer.
”Svanemærket ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. Her er krav om ressourceeffektivitet og genanvendte materialer med til at reducere både klimabelastning og ressourceforbrug. Men brug af genbrugsfibre må ikke ske på bekostning af produktsikkerhed eller -kvalitet. Derfor sætter Svanemærket fx også skrappe grænser for indholdet af total organisk fluor og bisphenoler A, F og S,” fortæller Heidi Bugge.
Kort om svanemærket tissuepapir, der lever op til de nye krav:
- Er fremstillet klima- og energieffektivt med reduceret energiforbrug og reduceret udledning af drivhusgasser. Det betyder fx, at der ikke er brugt fossil olie og kul under produktionen.
- Er fremstillet af sporbare fibre fra kontrolleret skovbrug. Mindst 70 % af fibrene kommer fra certificeret skovbrug eller er recirkulerede.
- Lever op til skrappe krav til udledninger til luft og vand under produktionen.
- Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige kemikalier.
Nøgleord
Kontakter
Fotos: Getty Images.
(Kan frit anvendes ved redaktionel brug).
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder
Links
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Antallet af svanemærkede daginstitutioner er steget med over 50 %22.4.2025 06:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skyder op med svanemærkede daginstitutioner rundt om i landets kommuner. På halvandet år er antallet steget med over 50 %. Stigningen skyldes bl.a. et øget fokus på at opføre bygninger med et lavt energiforbrug og et godt indeklima til gavn og glæde for børn og medarbejdere.
Frygten for hudkræft er den primære årsag til, at danskerne bruger solcreme16.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
7 ud af 10 danskere bruger solcreme for at minimere risikoen for hudkræft. Det viser en ny undersøgelse, som samtidig peger på, at det for unge i høj grad også handler om at forebygge rynker og pigmentforandringer.
Ny rapport dokumenterer miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket i offentlige indkøb9.4.2025 06:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Offentlige indkøb kan være en kraftfuld drivkraft for den grønne omstilling – og svanemærkede produkter kan spille en central rolle i at realisere dette potentiale. Det dokumenterer en ny rapport, der både cementerer, at svanemærkede produkter rummer klare miljøfordele, og samtidig systematisk påviser reduceret klimabelastning ved en lang række svanemærkede produkter.
Gør haven klar til sommertid med miljømærket jordforbedring2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommertid er for mange lig med havetid – og dermed også tid for jordforbedring. For uden den rette pleje kan jorden miste sin næring og struktur. Her er miljømærket jordforbedringsmiddel et godt valg.
Svanemærket boligbyggeri på Amager Strandvej har indeklima og biodiversitet i fokus27.3.2025 06:21:00 CET | Pressemeddelelse
Lejlighedsbyggeriet Havglimt 2 på Amager Strandvej, der i disse uger tager imod de sidste nye beboere, har netop modtaget den endelige licens med Svanemærket. Byggeriet med 84 lejligheder har godt indeklima og et grønt udemiljø med biodiversitet i højsædet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum