Høje elpriser har præget begyndelsen af året
En lav beholdning i de europæiske gaslagre og en mindre produktion af sol- og vindenergi har betydet, at elpriserne i begyndelsen af 2025 har været relativt høje. Der er penge at spare ved at holde øje med priserne og flytte så meget forbrug som muligt til de billigste timer.

Det har ikke været elpriserne, som danskerne har kunnet varme sig ved i begyndelsen af året.
I januar og februar har gennemsnitsprisen nemlig ligget på 80 øre/kWh*, hvilket er det tredjehøjeste niveau siden årtusindsskiftet – kun slået af samme periode i 2022 og 2023, hvor den rene elpris også kravlede op over 80 øre/kWh.
- Det er særligt februar, der har budt på højere elpriser. Det skyldes især, at de europæiske gaslagre har en lav beholdning, og det smitter af på elprisen. Når der ikke er vind og sol nok, skal strømmen produceres på anden vis, og det kan fx være med naturgas, som lige nu er dyrere, fordi lagrene ikke er særlig fyldte. Derfor giver det rigtig god mening at holde øje med elpriserne, og flytte forbruget til de billige timer, når det er muligt, siger Mads Brøgger, direktør i Norlys’ energiforretning.
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
16,7 øre/kWh | 37,7 øre/kWh | 82,6 øre/kWh | 80,1 øre/kWh | 49,9 øre/kWh | 79,7 øre/kWh |
Elprisen svinger i løbet af døgnet og et gennemsnit på 80 øre/kWh dækker også over timer med billigere strøm og timer, hvor strømmen er dyrere. Hele 712 gange** i 2025 har den rene elpris ligget på 1 krone eller mere. Det svarer til knap hver fjerde time – kun i 2023 og 2022 var det tal højere.
På trods af de højere elpriser er der dog ingen grund til at frygte, at vi er på vej mod en ny energikrise.
- Vi står et helt andet sted, end vi gjorde under energikrisen, men det understreger, at der er større volatilitet på energipriserne end tidligere og at det stadig er vigtigt, at vi fortsætter med at få etableret flere vedvarende energikilder – vi skal også huske på, at produktionen af sol- og vindenergi jo netop var årsagen til, at vi sidste år havde et rekordhøjt antal timer med negative elpriser, siger Mads Brøgger.
I dag er det godt hver anden elkunde hos Norlys, der har en variabel elprisaftale, og som især kan have gavn af løbende at følge elprisen, for at kunne planlægge deres forbrug efter de billigste timer. For de kunder, der ønsker en kendt elpris uden udsving og som kan have vanskeligt ved at flytte sit forbrug, så kan en fastpris-aftale som MånedsEl være en god løsning. Her er de garanteret en fast elpris en måned ad gangen og påvirkes derfor ikke nær så meget af udsvingene.
I Norlys’ energi-app kan brugerne løbende følge elprisens udvikling, deres forbrug og få hjælp til at finde de største strømslugere i hjemmet. Samtidig findes der på norlys.dk en lang række gode idéer til, hvordan elkunder kan få nogle gode energivaner, der samtidig kan nedsætte forbruget – fx disse tre.
- Vask ved 20°C eller 30°C
I dag er vaskemidler så effektive, at de allerede virker ved lave temperaturer. Du sparer eksempelvis 55 % af elforbruget ved at skrue ned fra 40°C til 20°C. - Undgå standby
En husstand har i gennemsnit syv elektriske apparater på standby. Brug eventuelt en elspareskinne, der sørger for at slukke for apparaterne, når du ikke bruger dem. - Udnyt eftervarmen
Brug varmluftfunktionen, og udnyt for- og eftervarmen: Sæt maden i den kolde ovn, tænd på den ønskede temperatur, sluk ovnen 5-10 minutter før tid og lad maden stå ved eftervarmen.
*Oveni den rene elpris kommer moms, den statslige elafgift, eltarif til statslige Energinet, abonnementer, spottillæg og nettarif til det lokale elnetselskab. Tarifferne kan også svinge fra time til time alt efter, hvilken tarifmodel de enkelte selskaber bruger.
***Det danske elsystem er inddelt i to zoner kaldet DK1 og DK2. DK1 dækker over Vestdanmark (Jylland og Fyn), mens DK2 er Østdanmark (Sjælland og Bornholm). DK1 er koblet på det centraleuropæiske elsystem, mens DK2 er koblet på det nordiske.
Derfor kan priserne i de to områder variere, da de også påvirkes af de markeder, de er tilknyttet. I 2024 har hver tredje time haft forskellige elpriser i hhv. DK1 og DK2.
Der er derfor også forskel på, hvor mange og hvilke dage, der har været 1 krone eller mere i forskel på døgnets dyreste og billigste time i hhv. DK1 og DK2. For DK1 er det sket 329 dage i år, mens det i DK2 er sket 383 dage – i alt altså 712 dage.
Nøgleord
Kontakter
Michelle HaldPressechefNorlys
Tlf:+45 7210 8354michal@norlys.dkThomas Klose JensenPresserådgiverNorlys
Tlf:+45 7210 8354jthoma@norlys.dkBilleder
Om Norlys
Norlys er Danmarks største integrerede energi- og telekoncern. Vi er ejet af flere end 800.000 andelshavere og leverer energi, ladestandere, tv, internet, og mobiltelefoni til danskerne.
Vi ejer landets største elnet, landets største fibernet og via vores ejerskab af Telia Danmark halvdelen af landets største mobilnet. Derudover ejer vi aktiemajoriteten i Norlys Energy Trading og den grønne, cirkulære industripark Greenlab, samt halvdelen af Eurowind Energy, der er en førende udvikler af solcelle- og vindmølleparker.
Vores 4.600 medarbejdere i Silkeborg, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København kæmper for et grønt og digitalt Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Norlys
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Norlys
Husk at din mobil hyler og vibrerer i dag kl. 127.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 7. maj bliver Danmarks mobilbaserede varslingssystem S!RENEN, der udsender advarsler til telefonen ved ulykker og katastrofer, testet. Derfor kan Norlys’ og Call mes kunder opleve, at deres mobil blandt andet hyler og vibrerer klokken 12.
Norlys åbner nye lynladeparker på Sydsjælland6.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag og torsdag åbner Norlys nye lynladeparker i Fuglebjerg og Næstved, hvor elbilister kan nyde et pusterum i grønne arealer. For at markere åbningen vil det være muligt at lade bilen helt op lynhurtigt og for bare 0 kroner.
Nyt navn i gadebilledet: Telia-butikker er blevet rød-hvide5.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Telia er blevet til Norlys, og det betyder, at de mange Telia Danmark butikker i hele landet har fået en make-over, så det nu er Norlys’ rød-hvide logo, der pryder facaden og indretningen.
Nu sker det: Telia bliver til Norlys2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På mandag skal danskerne tage afsked med et af de ældste mobilbrands og vænne sig til et nyt navn på mobilmarkedet. Her skifter Telia nemlig navn til Norlys. Kunderne beholder de priser og produkter, som de har i dag.
Nu får 7.000 husstande flere valgmuligheder med Norlys’ fibernet29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter overtagelsen af fibernettet fra GEV åbner Norlys nu nettet, og derfor får borgerne i Grindsted fra 1. maj mulighed for at vælge mellem de 10 udbydere af internet og tv, der er aktive på Norlys’ fibernet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum