
Pædagog studerende: Se på de selvejende børnehaver, når praktikken skal styrkes
77 dagtilbudsledere blev hørt, da de bad Københavns Kommune om fortsat at kunne modtage praktikanter. Og det er en vigtig og god nyhed, udtaler de pædagogstuderendes landsorganisation PLS til FOBU op til regeringens reform af pædagoguddannelsen: For langt de fleste studerende oplever høj kvalitet, når de er i praktik i selvejende børnehaver

“Som studerende er vi jo ikke ens, og derfor har vi brug for en mangfoldighed af praktikpladser i institutioner, der har ressourcer til at bidrage til vores læring,” udtaler pædagog studerende Astrid Sihm Larsen, der som næstforperson i PLS taler de pædagogstuderendes sag.
En sag, der netop nu er meget aktuel, fordi regeringens partier er ved at sætte det sidste punktum i forhandlingerne om en reform af blandt andet pædagoguddannelsen.
Astrid Sihm Larsen og sekretariatsleder Trine Ankerstjerne fra PLS har netop gæstet Foreningen til gavn for Børn og Unge, FOBU, i København for at tale om, hvordan de private og selvejende dagtilbud kan være med til at udvikle første klasses praktik, så vi kan tiltrække og uddanne pædagoger nok i fremtiden.
Og mødet kom i stand efter en sag, hvor 77 dagtilbudsledere med støtte fra FOBU skrev et protestbrev til kommunen om et forsøg på en form for centralisering af praktikken.
Med tiltaget ville man samle praktikanterne i hovedstaden på færre større institutioner i klynger, men dermed kom man til at blokere for, at små selvejende dagtilbud fik mulighed for at modtage praktikanter fra i år.
De fagligt stærke miljøer
Men de uheldige konsekvenser blev blødt op af Københavns Kommune som følge af skrivelsen.Og dermed kan de studerende også her i foråret 2025 vælge mindre og mere specialiserede selvejende dagtilbud, når de skal i praktik.
Det er meget positivt, fortæller sekretariatsleder fra Det Pædagogstuderende Landsorganisation, PLS, Trine Ankerstjerne, der oplever, at selvejende såvel som private dagtilbud generelt er gode mentorer og værter for de studerende:
“Jeg får jo feedback fra de studerende, når de er ude i virkeligheden, og jeg vil skønne, at der er omkring 9 ud af 10 praktikanter, som kommer ud i en privat eller selvejende institution, der har en bedre oplevelse sammenlignet med dem, der kommer ud i en kommunal institution," udtaler Trine Ankerstjerne.
Stærk profil giver studerende klarhed
Det handler tit om, at et godt praktiksted er et sted, der “summer af faglighed”, som Trine Ankerstjerne udtrykker det:
“Der er en tendens til, at de selvejende og private dagtilbud har ledere og pædagoger, som har et stærkt fagligt fokus."
"De er bevidste om deres pædagogik, fordi de tit har en særlig pædagogisk retning, de dyrker. Og det oplever de studerende som positivt, fortæller Trine Ankerstjerne, der kan se, at især uklarhed og travlhed i institutionerne kan være en faktor, der sender de studerende til tælling:
“Dét, vores studerende tit knækker på, når de er i praktik ude i institutionerne, er simpelthen, at de ikke ved, hvad de skal.”
Vil ikke være billig arbejdskraft
Det kan næstforperson Astrid Sihm Larsen fra PLS bekræfte efter at have fuldført to praktikforløb ud af sammenlagt tre uddannelsen igennem:
“Når vi som studerende kommer ud, er vi i dag ofte meget usikre på opgaverne i den pædagogiske praksis. Vi har - måske mere end tidligere - brug for at blive rummet," forklarer Astrid Sihm Larsen:
"Her kan mange af os godt føle, at vi bare ender med at blive brugt som billig arbejdskraft, når der ikke er nogen uddannede pædagoger og praktikvejledere til rigtig at tage sig af vores uddannelse og feedback på arbejdspladsen,” fortæller Astrid Sihm Larsen, der selv har klaget over et praktiksted, hvor en leder blev sygemeldt, og der ikke var nogen til at tage hånd om hendes forløb:
“Vi har brug for praktikpladser, der kan tilbyde os en kvalitet, så vi rent faktisk lærer noget og udvikler os, mens vi er der."
Praktik i institutioner med overskud
Astrid Sihm Larsen mener derfor også, at det er meget positivt, at Københavns Kommune lyttede til de 77 dagtilbudslederes opråb, som både BUPL Hovedstaden, BUPL’s Landsorganisation og FOBU støttede op om.
For som PLS' næstforperson konkluderer:
“Når vi taler om kvalitet i vores uddannelse, er det vigtigt, at vi ikke tilrettelægger forløb, der skal lukke huller i vagtplaner, men faktisk sikrer, at institutionerne har overskud til at tage praktikanter ind og hjælpe dem med at blive dygtige pædagoger."
Trivselskomissionen har netop udgivet en rapport med anbefalinger om, at vi skal styrke trivslen og mindske frafaldet på pædagoguddannelsen.
Helt i tråd med, at regeringens partier er i gang med deres udspil til en reform af pædagog uddannelsen, som ventes offentliggjort i løbet af foråret.
FOBU: Bedre sammenhæng
Og sådan et udspil må gerne gå hånd i hånd med en løbende dialog med lederne og pædagogerne ude i de fagligt stærke institutioner, udtaler FOBU's direktør Claus Thykjær:
"Vi glæder os over, at Københavns Kommune lyttede til vores institutionsledere i vinter, og at de pædagogstuderende nu peger på, hvor meget vores tilbud har at byde ind med af kvalitet, når vi skal styrke pædagog-uddannelsen."
"Derfor ser vi også gerne, at både vi, kommunen og Professionshøjskolen gik sammen om at skabe mere sammenhængende forløb mellem uddannelse og praktik, så flere studerende kommer til og bliver i faget mange år fremover," lyder budskabet fra FOBUs direktør Claus Thykjær.
Over de sidste fire år er antallet faldet fra 6.000-4.000, hvilket er en af årsagerne til, at der i dag er mere rift om praktikanterne end nogensinde.
Før jul skrev 77 dagtilbudsledere med opbakning fra FOBU Foreningen til Gavn for Børn og Unge og BUPL Hovedstaden til Københavns Kommune, fordi nye regler ville forhindre selvejende og private dagtilbud organiseret i mindre klynger i at søge om praktikanter fra 2025.
Københavns Kommunes forvaltning har siden ændret reglerne, så de ikke-kommunale dagtilbud nu kan gå sammen om at skabe tilstrækkeligt store grupper til at kunne byde ind på praktikanter.
Nøgleord
Kontakter
Astrid Sihm Larsen, næstforperson i PLS, tlf. 25 58 95 46, asil@pls.dk
Trine Ankerstjerne, Sekretariatsleder i PLS, tlf. 25 58 93 96, tiak@pls.dk
Claus Thykjær, direktør i FOBU, Foreningen til gavn for Børn og Unge, telefon 30 73 65 88 og mobil 22 13 13 12, mail: ct@fobu.dk
Claus Thykjær <ct@fobu.dk>
Tlf:30 73 65 88Tlf:22 13 13 12ct@fobu.dkAstrid Sihm Larsen
Tlf:25 58 95 46asil@pls.dkTrine Ankerstjerne
Tlf:25 58 93 96tiak@pls.dkBilleder



Links
OM FOBU og PLS
FOBU: Paraply organisationen for private og selvejende dagtilbud varetager interesser og løser administrative opgaver for over 150 selvejende og private dagtilbud i over 35 kommuner landet over, herunder Århus, København, Frederiksberg, Gentofte og Rudersdal.
PLS: De Pædagogstuderendes Lands Sammenslutning, PLS, er en interesseorganisation med 6000 medlemmer landet over. PLS samler de pædagogstuderende og varetager deres interesser over for uddannelser og arbejdsgivere med den målsætning at sikre de studerende optimale vilkår under deres uddannelse og praktik. En af mærkesagerne er at kæmpe for praktikforløb af høj kvalitet og ordentlige lønninger til de studerende, når de er ude i institutionerne og derfor ikke modtager SU til deres uddannelse.
Følg pressemeddelelser fra FOBU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.