
Unge i storbykommuner har den højeste startløn
Der er store kommunale forskelle på den løn, unge får i deres første job. Det viser en ny analyse fra Tænketanken EQUALIS, der samtidig slår fast, at unge mænd i gennemsnit tjener 26 procent mere end jævnaldrende kvinder.

Der er store regionale og kommunale skævheder i uddannelse, løn, indkomst, formue og barselsmønstre hos unge mellem 20 og 30 år. Det viser en analyse, der i dag udkommer sammen med Tænketanken EQUALIS’ årlige Diversitetsbarometer, som monitorerer diversitet og ligestilling på det samlede danske arbejdsmarked.
Unge i hovedstads- og storbykommuner har generelt flere økonomiske midler end unge i oplands- og landkommuner, viser analysen. Samtidig er forskellen mellem mænds og kvinders indkomst og formue mindre i storby- og hovedstadskommuner end i de øvrige kommunetyper.
”I den offentlige debat omtales ’de unge’ ofte som én samlet masse. Men der er faktisk temmelig store forskelle på, hvordan unge uddanner sig, og hvilke økonomiske muligheder de har, alt efter hvor i landet de bor”, siger adm. direktør i Tænketanken EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.
Unge i storbykommuner har gennemsnitligt den højeste startløn, mens de laveste startlønninger findes i oplandskommuner. Lønvæksten de første fem år efter endt uddannelse følger samme mønster: Både mænd og kvinder oplever den største lønstigning i hovedstadskommuner, hvor mænds løn stiger med 82 pct. og kvinders med 69 pct. de første fem år. Den mindste lønvækst ses i provins- og oplandskommuner.
Uddannelsesvalg er fortsat kønsstereotype
På landsplan tjener unge mænd i gennemsnit 26 procent mere end unge kvinder i generel årlig erhvervsindkomst. En lønforskel, der i forskningen blandt andet forklares af det kønsopdelte arbejdsmarked og kønnede uddannelsesvalg.
Og netop det kønnede uddannelsesvalg er lige så kønnet, som det var for 20-30 år siden, viser rapporten. Unge mænd er fx i lige så høj grad overrepræsenterede på STEM+-uddannelserne, som ældre mænd var, da de læste. Unge er også lige så kønsopdelte i branchevalg, når de indtræder på arbejdsmarkedet, som de øvrige aldersgrupper er.
”Analysen peger på væsentlige forskelle mellem køn, når det gælder unges uddannelses- og branchevalg. Vi vil gerne blive bedre til at forstå, hvorfor vi fortsat ser det mønster, og vi støtter derfor blandt andet organisationer, som arbejder for at give unge inspiration, netværk og redskaber til bredere uddannelsesvalg og flere arbejdsmuligheder”, siger Pernille Brems, programansvarlig for Arbejdsmarked i Tuborgfondet, der har støttet Diversitetsbarometrets ungetillæg.
”Det er vigtigt, at vi gør op med de kønsstereotyper, der desværre påvirker rigtig mange aspekter af livet – og som vi kan se, begynder tidligt", tilføjer hun.
Nøgleord
Kontakter
Gine Maltha KampmannAdm. direktørEQUALIS
Tlf:+45 25 85 02 92gine@equalis.dkPernille BremsProgramansvarlig for ArbejdsmarkedTuborgfondet
Tlf:+45 20 53 70 85pb@tuborgfondet.dkBilleder

Fire nøgletal fra analysen:
- Mænd mellem 20 og 30 år har højere startløn målt i erhvervsindkomst et år efter endt uddannelse, end kvinder i alle kommunetyper, men forskellen er størst i landkommuner (14 pct.) og mindst i hovedstadskommuner (6 pct.).
- På landsplan tjener unge mænd i gennemsnit 26 procent mere end unge kvinder i generel årlig erhvervsindkomst.
- Unge forældre i hovedstads- og storbykommuner afholder i gennemsnit én uges mere barsel på barselsdagpenge end forældre i øvrige kommuner.
- Mænd og kvinders gennemsnitlige nettoformue viser den mest markante skævhed: Unge i hovedstadskommuner har en nettoformue, der er 60 pct. større end unge i landkommuner, hvor kønsforskellen samtidig er størst. Her har unge mænd en 69 pct. større formue end unge kvinder.
Om Diversitetsbarometeret 2025
Diversitetsbarometeret giver hvert år et samlet overblik over, hvordan det står til med ligestillingen på det danske arbejdsmarked.
I år udgives et tillæg til Diversitetsbarometeret, der kortlægger arbejdsmarkedets sammensætning med blik på unge mellem 20 og 30 år og i sammenligning til andre aldersgrupper. Tillægget tager udgangspunkt i de samme temaer, undertemaer og indikatorer, som Diversitetsbarometeret 2025 og beror på de samme datakilder; Danmarks Statistik, Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Danske Universiteter.
Se hele Diversitetsbarometeret her: https://equalis.dk/diversitetsbarometer/
Følg pressemeddelelser fra Equalis
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Equalis
Nyt Diversitetsbarometer viser, at vi fortsat har betydelige udfordringer med ligestillingen på det danske arbejdsmarked8.2.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med tænketanken EQUALIS’ nye Diversitetsbarometer får vi et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne og bliver i stand til at handle mere målrettet på dem, siger professor Nina Smith.
Uafhængig tænketank om diversitet ser dagens lys2.6.2022 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for uafhængig viden om, hvorfor vi i Danmark stadig ikke har succes med at få flere kvinder ind i toppen af dansk erhvervsliv. Den opgave skal den uafhængige tænketank, EQUALIS løse, og med en stor donation fra Spar Nord Fonden kan tænketanken nu accelerere sine aktiviteter. Lars Rasmussen, bestyrelsesformand i bl.a. Coloplast, er forperson for bestyrelsen.