Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
Tech-giganterne har stor indflydelse på den demokratiske samtale i Danmark. Det konkluderer den første rapport om tech-giganternes indflydelse på demokrati, trivsel og sammenhængskraft, der offentliggøres i dag som led i Medieaftalen 2023-2026.
Rapporten viser, at danskerne overordnet set er glade for den indholdsmoderation, de oplever i dag på sociale medier. Tekster og billeder, som indeholder vold og trusler, bør ifølge danskerne ikke florere på sociale medier.
"Som verdenssituationen tegner sig, er det blevet vigtigere end nogensinde, at vi som brugere af sociale medier holder tungen lige i munden og er opmærksomme på misinformation. Den nye rapport understreger kun, at det absolut ikke er nu, at man skal slække på indholdsmoderation, sådan som Meta har bebudet - tværtimod. Vi skal derimod være varsomme og stille os kritiske over for den information, vi møder online," siger digitaliseringsminister Caroline Stage.
Den nye rapport viser, at danskerne bliver mere mistænksomme og bange for misinformation, når der anvendes et alarmistisk sprogbrug om misinformation. Misinformation udgør ganske vist kun en lille andel af den information, som borgere møder på sociale medier. Men forskerne bag rapporten påpeger, at udviklingen af AI kan have en negativ påvirkning, når det kommer til mulighederne for at sprede misinformation. Hvilket understreges af, at danskerne i dag, ifølge rapporten, ikke er gode til at vurdere, hvorvidt et billede er skabt med kunstig intelligens eller ej.
"Kunstig intelligens bringer rigtig mange gode ting med sig. Men kunstig intelligens gør det desværre også nemmere at manipulere og dermed svække vores tillid til det, vi ser og hører. Misinformation - både i form af tekst, billeder, videoer og lydklip - er en trussel mod vores demokrati, og derfor må vi insistere på, at platformene tager mere ansvar. Det kæmper jeg for, og det vil jeg blive ved med," siger Caroline Stage.
Læs hele rapporten her.
Om undersøgelsen
Som led i Medieaftalen 2023-2026 skal Center for sociale medier, tech og demokrati årligt udarbejde en uvildig rapport om tech-giganternes indflydelse på demokrati, trivsel og sammenhængskraft. Den uvildige rapport for 2024 fokuserer særligt på kunstig intelligens og misinformation. Rapporten er udarbejdet af Digital Democracy Centre på Syddansk Universitet, DATALAB på Aarhus Universitet og Copenhagen Center for Social Data Science på Københavns Universitet.
Kontakter
Marie RyderPresserådgiver
Tlf:+45 21 82 98 56mlr@digmin.dkFølg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag1.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum