Nyt inspirationskatalog vil skabe plads til mere biodiversitet på bygninger
Når de københavnske etageejendomme skal renoveres, er der mange, oplagte muligheder for at tænke biodiversitet ind i processen. Et nyt inspirationskatalog, udviklet af rådgivningsvirksomheden Habitats for Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, præsenterer 27 konkrete idéer, der gør det nemmere for bygningsejere, boligforeninger og rådgivere at integrere naturvenlige tiltag i renoveringsprojekter – eller ved nybyggeri.

Kataloget er udarbejdet som en del af konceptet Klimafacade+ under Bygningsfornyelse med bidrag fra Københavns Ejendomme, Parker, Kirkegårde og Renhold samt Område for Almene Boliger. Det er udarbejdet som et opslagsværk opdelt efter renoveringsprojekternes type og budget. Uanset om man arbejder med facaderenovering, tagudskiftning eller tagrender og nedløbsrør, kan man finde inspiration og vejledning til at integrere løsninger, som gavner både beboere og andre arter i og omkring bygningen.
Det handler om at gøre det enkelt for bygningsejere og boligforeninger at tænke biodiversitet ind i deres projekter.
”Vi ved, at renovering er en oplagt og omkostningseffektiv anledning til at skabe plads til naturen. Bygninger og bymiljøer kan rumme værdifulde levesteder for bl.a. planter, insekter og fugle. Og det gavner ikke kun naturen – mange tiltag bidrager tilmed til klimasikring og styrker bygningens værdi. Oven i det ved vi, at nærhed til natur bidrager væsentligt til både mental og fysisk trivsel for byens borgere,” siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune.
En ny måde at tænke natur på
Inspirationskataloget ønsker på samme tid at levere praktiske løsninger og inspirere til en vigtig dialog om vores syn på naturen, og hvor den hører hjemme.
“Der er stort og akut behov for at skabe bedre og mere vild natur i langt større områder i vores landskaber. Samtidig er det afgørende vigtigt, at vi også tænker naturen ind i den måde, vi udvikler vores byer, bygninger og hverdagsliv på, så vi kan bevæge os mod en sameksistens mellem mennesker og natur,” siger Rasmus Vincentz, direktør i Habitats.
I byen findes der nogle særligt gunstige muligheder for at skabe øget viden om og forståelse for biodiversitet. I bedste fald mobiliserer selv små tiltag flere til at gøre en indsats for naturen, både i byen og udenfor byen – dér, hvor byggeri og forbrug i byen har sat aftryk.
Indsatser for biodiversitet ved renovering handler også om at forbinde os til en mere levende verden, hvor velfærd og vild(ere) natur kan eksistere side om side. Det er et vigtigt supplement til de mange andre nødvendige indsatser, fx på store arealer, i forsyningskæderne og for særligt truede arter mv.
”Når vi tænker biodiversitet ind i vores bygninger og byer, investerer vi i fremtiden. Hver redekasse, plantekasse og grønne facade bidrager til at skabe ly, liv og føde til forskellige arter – og styrker samtidig vores nærhed til naturen. Det bidrager til en større forståelse af, at alle arter – fra både dyre-, plante- og svamperiget – spiller en rolle. Insekter, mos, lav og andre små livsformer kan virke ubetydelige, men de indgår i fundamentet for de økosystemer, vi alle er afhængige af, og er samtidig utroligt lærerige og fascinerende,” uddyber Rasmus Vincentz.
Om Habitats
Habitats er en konsulentvirksomhed med solid erfaring og specialiseret viden i at integrere biodiversitet i alle lag af et moderne samfund – fra strategisk planlægning til konkrete løsninger for grøn som blå biodiversitet. Virksomheden samarbejder med kommuner, boligforeninger og virksomheder, der ønsker at skabe plads til en vildere og mere mangfoldig natur som en del af en mere bæredygtig udvikling. Med en fagligt funderet, eksperimenterende og helhedsorienteret tilgang udvikler Habitats løsninger, der både er visionære og praktisk anvendelige.
Kontakter
Pressetelefonen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune: 2327 8090 (modtager ikke SMS), eller e-mail: presse@tmf.kk.dk.
Habitats ApS: Telefon: 2879 1584. Mail: common@habitats.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Hovedstadsborgmestre: Vi skal finde fælles løsninger på stormflodssikring7.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu færdig og offentliggjort af Transportministeriet. Det sker efter to års samarbejde mellem staten, København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune og de store infrastrukturejere i hovedstadsområdet. Resultaterne viser, at der er behov for samlede løsninger for at sikre hovedstadsområdet mod fremtidens stormfloder.
Næste år kan københavnerne aflevere bleer til genanvendelse2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks første behandlingsløsning til bleaffald bliver en realitet i Storkøbenhavn. Københavns Kommune har sammen med Frederiksberg Kommune skrevet under på en aftale med den danske miljøvirksomhed Verdis A/S om at etablere et anlæg, der kan genanvende brugte bleer. Bleer der i dag bliver brændt som en del af restaffaldet.
Fire nye cykelgader på vej til Nørrebro - en af dem bliver rød8.4.2025 14:31:10 CEST | Pressemeddelelse
Snart kan dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade kaldes cykelgader, og som noget nyt kommer der rød asfalt på den ene.
Nu tages næste skridt mod et farvel til overnatningsforbud8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg har nikket ja til, at forvaltningens udkast til et nyt ordensreglement for byens parker og grønne områder kan sendes i høring. Det nye ordensreglement gør blandt andet op med forbuddet mod overnatning i byens parker, hvilket hidtil har medført store udfordringer for byens hjemløse borgere. Kirkegårde og legepladser undtages dog fortsat.
Nu blomstrer kirsebæralleen igen på Bispebjerg Kirkegård4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er en sikker forårsbebuder, når kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård springer ud. Igen i år forventes begivenheden at tiltrække mange besøgende, som vil opleve den smukke blomstring. Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer til, at besøgende udviser hensyn til hinanden og til kirkegårdens øvrige brugere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum