Nyt inspirationskatalog vil skabe plads til mere biodiversitet på bygninger
Når de københavnske etageejendomme skal renoveres, er der mange, oplagte muligheder for at tænke biodiversitet ind i processen. Et nyt inspirationskatalog, udviklet af rådgivningsvirksomheden Habitats for Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, præsenterer 27 konkrete idéer, der gør det nemmere for bygningsejere, boligforeninger og rådgivere at integrere naturvenlige tiltag i renoveringsprojekter – eller ved nybyggeri.

Kataloget er udarbejdet som en del af konceptet Klimafacade+ under Bygningsfornyelse med bidrag fra Københavns Ejendomme, Parker, Kirkegårde og Renhold samt Område for Almene Boliger. Det er udarbejdet som et opslagsværk opdelt efter renoveringsprojekternes type og budget. Uanset om man arbejder med facaderenovering, tagudskiftning eller tagrender og nedløbsrør, kan man finde inspiration og vejledning til at integrere løsninger, som gavner både beboere og andre arter i og omkring bygningen.
Det handler om at gøre det enkelt for bygningsejere og boligforeninger at tænke biodiversitet ind i deres projekter.
”Vi ved, at renovering er en oplagt og omkostningseffektiv anledning til at skabe plads til naturen. Bygninger og bymiljøer kan rumme værdifulde levesteder for bl.a. planter, insekter og fugle. Og det gavner ikke kun naturen – mange tiltag bidrager tilmed til klimasikring og styrker bygningens værdi. Oven i det ved vi, at nærhed til natur bidrager væsentligt til både mental og fysisk trivsel for byens borgere,” siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune.
En ny måde at tænke natur på
Inspirationskataloget ønsker på samme tid at levere praktiske løsninger og inspirere til en vigtig dialog om vores syn på naturen, og hvor den hører hjemme.
“Der er stort og akut behov for at skabe bedre og mere vild natur i langt større områder i vores landskaber. Samtidig er det afgørende vigtigt, at vi også tænker naturen ind i den måde, vi udvikler vores byer, bygninger og hverdagsliv på, så vi kan bevæge os mod en sameksistens mellem mennesker og natur,” siger Rasmus Vincentz, direktør i Habitats.
I byen findes der nogle særligt gunstige muligheder for at skabe øget viden om og forståelse for biodiversitet. I bedste fald mobiliserer selv små tiltag flere til at gøre en indsats for naturen, både i byen og udenfor byen – dér, hvor byggeri og forbrug i byen har sat aftryk.
Indsatser for biodiversitet ved renovering handler også om at forbinde os til en mere levende verden, hvor velfærd og vild(ere) natur kan eksistere side om side. Det er et vigtigt supplement til de mange andre nødvendige indsatser, fx på store arealer, i forsyningskæderne og for særligt truede arter mv.
”Når vi tænker biodiversitet ind i vores bygninger og byer, investerer vi i fremtiden. Hver redekasse, plantekasse og grønne facade bidrager til at skabe ly, liv og føde til forskellige arter – og styrker samtidig vores nærhed til naturen. Det bidrager til en større forståelse af, at alle arter – fra både dyre-, plante- og svamperiget – spiller en rolle. Insekter, mos, lav og andre små livsformer kan virke ubetydelige, men de indgår i fundamentet for de økosystemer, vi alle er afhængige af, og er samtidig utroligt lærerige og fascinerende,” uddyber Rasmus Vincentz.
Om Habitats
Habitats er en konsulentvirksomhed med solid erfaring og specialiseret viden i at integrere biodiversitet i alle lag af et moderne samfund – fra strategisk planlægning til konkrete løsninger for grøn som blå biodiversitet. Virksomheden samarbejder med kommuner, boligforeninger og virksomheder, der ønsker at skabe plads til en vildere og mere mangfoldig natur som en del af en mere bæredygtig udvikling. Med en fagligt funderet, eksperimenterende og helhedsorienteret tilgang udvikler Habitats løsninger, der både er visionære og praktisk anvendelige.
Kontakter
Pressetelefonen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune: 2327 8090 (modtager ikke SMS), eller e-mail: presse@tmf.kk.dk.
Habitats ApS: Telefon: 2879 1584. Mail: common@habitats.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Under Copenhagen Sprint kan du nu genbruge din take-away emballage21.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne weekend under Copenhagen Sprint kan man aflevere sin genbrugsemballage i en stander 21 steder på cykelruten ved Statens Museum for Kunst, Rådhuspladsen og Runddelen. Indsatsen finansieres af EU-midler og Københavns Kommune står for projektet.
Solskin, sommer og samhørighed – København er klar til sommerens rykind13.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er over os, og det betyder ekstra mange gæster i gaderne og mange arrangementer sommeren igennem. For at håndtere det ekstra tryk skruer Teknik- og Miljøforvaltningen igen i år op for sommerindsatsen med ekstra renhold og tilstedeværelse i bybilledet. Gæster i byens parker, grønne områder og langs havnen opfordres til at udvise hensyn og rykke tættere sammen, så der er plads til alle.
Stort internationalt cykeltopmøde i København sætter fokus på hverdagscykling3.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens verdensstjerner som Mads Petersen og Rebecca Koerner indtager de københavnske gader til Copenhagen Sprint, er Københavns Kommune og den internationale cykelunion, UCI, værter for et internationalt cykeltopmøde om hverdagscykling.
Et nyt partnerskab vil nu sænke klimaaftrykket for nybyggeri i København28.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune har i dag samlet et nyt partnerskab med en fælles vision om at nedbringe klimaaftrykket for nybyggeriet i København. Partnerskabet består af aktører fra hele byggeriets værdikæde, som forener kræfterne for at bidrage til den kommende Klimastrategi 2035. Strategien har som mål at halvere Københavns globale klimaaftryk over de næste ti år, hvor byggeriet udgør en væsentlig andel.
Et København med plads til alle – nye indsatser i udsatte byområder21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden 2011 har København arbejdet målrettet for at sikre, at byen skal blive en mere blandet og sammenhængende by med attraktive by- og boligområder, som man kan være stolt af. Det er gennemført ved hjælp af politikken for Udsatte Byområder, som blandt har været medvirkende til, at Københavns Kommune ikke længere har byområder på statens liste over parallelsamfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum