Mistrivsel løses ikke alene med forældrekritik og mobilforbud

Del

BUPL tager godt imod Trivselskommissionens anbefaling om at styrke rammerne for det pædagogiske arbejde. Pædagogers faglighed og arbejde er nemlig helt centralt for et godt børne og ungeliv. Men debatten risikerer at drukne i forældrekritik og mobilforbud, frygter Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Elisa Rimpler
Elisa Rimpler BUPL/Sif Meincke

Hvis flere børn og unge skal have mod på livet og være en del af meningsfulde fællesskaber, er det afgørende, at vi styrker pædagogikken. Det er en af konklusionerne i Trivselskommissionens længe ventede rapport.

Men debatten om pædagogikkens rolle og de rammer, den udspiller sig i, drukner desværre i de nemme løsninger om forældreansvar og mobilforbud på skolerne, mener Elisa Rimpler, som opfordrer politikerne til også at rette opmærksomheden mod de strukturelle rammer, børnene færdes i og desværre også slår sig på.

- Vi ved, at stærke børnefællesskaber og gode venner spiller en afgørende rolle i forebyggelse af mistrivsel. Derfor var fællesskaber og relationer også det første af de fire temaer, kommissionen blev bedt om at arbejde med. Men desværre fylder det for lidt i debatten, siger Elisa Rimpler og henviser til de af rapportens anbefalinger, der kræver mere håndfast politisk handling.

- Når kommissionen anbefaler et varigt løft til daginstitutioner og skoler med flere fagprofessionelle og mindre børnegrupper, skal politikerne handle. For faglighed og ressourcer er under hårdt pres i mange daginstitutioner, skoler og fritidstilbud, og det går i sidste ende ud over den vifte af indsatser, der kan højne kvaliteten og forebygge mistrivsel, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

- Det siger sig selv, at pædagogikken er udfordret, når kun halvdelen af de ansatte i daginstitutionerne er pædagoger, og hver fjerde pædagog er den eneste pædagog på sin stue. Det betyder, at der mangler tilstrækkelig faglighed i det direkte arbejde med børnene, men også i forhold til det tværprofessionelle samarbejde og samarbejdet med forældrene. 

Trivselskommissionen peger blandt andet på, at pædagogikken er central for, at børn oplever at have et godt liv. Det arbejde forudsætter, at pædagogerne i institutioner og skoler har rammer, ressourcer og faglige miljøer, der bedre kan understøtte børn og unges evne til at mestre livet. Stærke fællesskaber og deltagelsesmuligheder for alle børn kommer ikke af sig selv. Det skal prioriteres både lokalt og centralt af de ansvarlige politikere.

- Det er for letkøbt og belejligt, hvis debatten om bedre forhold for vores børn og unge og de massive strukturelle ændringer, der er behov for, drukner i en snak om mobilforbud i skolerne eller nye krav til forældrene. Det kan være en vigtig debat, men også en gratis omgang for politikerne på et tidspunkt, hvor der er brug for handling.

Kommissionens arbejde bør være startskuddet til en ny politisk indsats for det gode børneliv.

- Vi skal ikke finde os i, at børn må kigge langt efter en pædagog i daginstitutionerne, og at fritidstilbuddene er blevet sparet i bund over en årrække. Det skal politikerne gøre noget ved i en fart, så vi kan vende kurven og sikre trivsel for alle børn og unge.

Kontakter

BUPL er Danmarks største fagforening for pædagoger og har over 65.000 medlemmer. BUPL arbejder for at fremme de bedst mulige betingelser for pædagogerne og udøvelsen af pædagogprofessionen. Fagforeningen varetager vores medlemmernes interesser over for lovgiver, arbejdsgiver og andre.

Følg pressemeddelelser fra BUPL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra BUPL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye