Den 1. marts 2025 udvides miljøzonen i København
Fra den 1. marts 2025 udvides Københavns miljøzone til kommunegrænsen mod Tårnby. Efter udvidelsen er hele Københavns Kommune omfattet af miljøzonereglerne.
Fra den 1. marts 2025 udvides Københavns miljøzone til kommunegrænsen mod Tårnby. Efter udvidelsen er hele Københavns Kommune omfattet af miljøzonereglerne.
Ifølge teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod (EL) har det været helt naturligt at udvide miljøzonen:
”Miljøzonerne har ført til et fald i dieselkøretøjer uden et partikelfilter, og det har haft positiv effekt på luftkvaliteten i byen. Udvidelsen af miljøzonen giver os mulighed for at mindske partikelforureningen yderligere og sikre renere luft til endnu flere borgere i kommunen,” fortæller hun.
Miljøzonekravene i de større byer omfatter ældre dieseldrevne personbiler, varebiler, lastbiler og busser. Køretøjerne kan dog anvendes i miljøzonerne, hvis de får monteret et partikelfilter.
Alle borgere og virksomheder med adresse inden for det udvidede miljøzoneområde, og som er registreret som ejer eller bruger af et dieselkøretøj, som ikke lever op til miljøzonekravene, har fået tilsendt brev om, hvad udvidelsen betyder for dem.
Hold øje med skiltningen
I forbindelse med udvidelsen bliver der sat tydelig skiltning op de steder, hvor miljøzonen starter. Bor du udenfor miljøzonen og kører i en dieselbil, som ikke lever op til miljøzonekravene, er det derfor vigtigt at holde øje med skiltningen, så du undgår bøder.
På www.miljoezoner.dk kan du finde et kort over miljøzonen, ligesom du nemt og hurtigt kan tjekke, om dit dieselkøretøj lever op til miljøzonekravene.
Udvidelsen af miljøzonen betyder blandt andet, at Royal Arena og et større område omkring Fields bliver omfattet – selve Fields er medtaget i dag. Øresundsmotorvejen indgår ikke i det udvidede miljøzoneområde. Borgere i Tårnby Kommune kan komme til Naturskolen på Granatvej uden at køre i miljøzonen, da dele af Otto Brahes Allé ikke bliver omfattet.
Sådan fungerer miljøzonen i København
En miljøzone er et større sammenhængende byområde, hvor der er betydelig trafik, og hvor der stilles krav til dieseldrevne køretøjers udledning af partikler. Formålet er at sikre renere luft til borgerne.
Kommunerne bestemmer, hvor miljøzonerne skal placeres. Herefter har Miljøstyrelsen ansvaret for håndhævelsen af reglerne i miljøzonerne. Kontrollen med reglerne føres automatisk via kameraer, som kan aflæse nummerplader. Disse data bliver sammenholdt med oplysninger fra Køretøjsregisteret (DMR). Hvis dit køretøj ikke overholder miljøzonekravene, kan du risikere at modtage et bødeforelæg. Politiet kan også føre kontrol med miljøzonereglerne.
Den eksisterende miljøzone i København
Den eksisterende afgrænsning af Miljøzonen er vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2008 og følger kommunegrænsen med undtagelse af villakvarteret syd for Vejlands Allé og den del af Ørestad, der ligger syd for Øresundsmotorvejen. Desuden er der etableret enkelte transitruter.
Afgrænsningen blev i sin tid foretaget efter dialog med nabokommunerne, herunder Tårnby op til vedtagelsen i Borgerrepræsentationen i 2008.
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:2327 8090presse@tmf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Hovedstadsborgmestre: Vi skal finde fælles løsninger på stormflodssikring7.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forundersøgelsen af en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu færdig og offentliggjort af Transportministeriet. Det sker efter to års samarbejde mellem staten, København, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommune og de store infrastrukturejere i hovedstadsområdet. Resultaterne viser, at der er behov for samlede løsninger for at sikre hovedstadsområdet mod fremtidens stormfloder.
Næste år kan københavnerne aflevere bleer til genanvendelse2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks første behandlingsløsning til bleaffald bliver en realitet i Storkøbenhavn. Københavns Kommune har sammen med Frederiksberg Kommune skrevet under på en aftale med den danske miljøvirksomhed Verdis A/S om at etablere et anlæg, der kan genanvende brugte bleer. Bleer der i dag bliver brændt som en del af restaffaldet.
Fire nye cykelgader på vej til Nørrebro - en af dem bliver rød8.4.2025 14:31:10 CEST | Pressemeddelelse
Snart kan dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade kaldes cykelgader, og som noget nyt kommer der rød asfalt på den ene.
Nu tages næste skridt mod et farvel til overnatningsforbud8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg har nikket ja til, at forvaltningens udkast til et nyt ordensreglement for byens parker og grønne områder kan sendes i høring. Det nye ordensreglement gør blandt andet op med forbuddet mod overnatning i byens parker, hvilket hidtil har medført store udfordringer for byens hjemløse borgere. Kirkegårde og legepladser undtages dog fortsat.
Nu blomstrer kirsebæralleen igen på Bispebjerg Kirkegård4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er en sikker forårsbebuder, når kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård springer ud. Igen i år forventes begivenheden at tiltrække mange besøgende, som vil opleve den smukke blomstring. Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer til, at besøgende udviser hensyn til hinanden og til kirkegårdens øvrige brugere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum