Vildmark i Thy kan blive til industrikvarter med vindmøller højere end Eiffeltårnet og Power-to-X-anlæg
Planer om at udvide Østerild Testcenter med risiko for store vindmøller med Power-to-X-anlæg i naturbeskyttede klitheder og vådområder truer fredede fugle, orkideer og sommerfugle. Unikke naturværdier er i fare i en tid, hvor kampen for biodiversitet bør have højeste prioritet, mener DOF BirdLife. Brug landbrugsjord i stedet for sjælden natur til test af vindmøller og Power-to-X-anlæg, der kræver stort forbrug af ferskvand.

På klithederne mellem Nationalpark Thy og Bulbjerg er en udvidelse af Østerild Testcenter i spil med 450 meter høje vindmøller og dertil hørende såkaldte Power-to-X-anlæg.
Anlæggene vil kræve så store mængder ferskvand, at oppumpning af grundvand vil ødelægge naturen i våde klitlavninger og moseområder i sjælden natur med internationalt værdifulde klitheder, hvis de placeres nær sådanne områder.
Derfor opfordrer DOF BirdLife til at udpege landbrugsjord uden naturværdier til placeringen af det planlagte tredje nationale testcenter for store vindmøller og ikke i noget af Danmarks mest unikke natur.
- Klithederne nord for det nuværende Østerild Testcenter er natur i topklasse. I en tid, hvor EU og dermed også Danmark har sat som mål at forbedre de eksisterende naturområder og skabe mere plads til natur, er det hovedrystende, at området overhovedet er i spil til gigantiske vindmøller og Power-to-X-anlæg, hvis enorme vandforbrug kan sænke grundstandstanden til stor skade for en række truede og sjældne arter. Naturen i våde klitlavninger i Natura 2000-områder og i moser og søer, som er beskyttet af naturbeskyttelsesloven, risikerer at blive ødelagt, hvis udvidelsen af Østerild Testcenter med Power-to-X-anlæg sker ind i eller tæt på disse områder, siger Egon Østergaard, der er formand for DOF BirdLife.
Væk med vildmark, ind med industri
Ornitologen Henrik Haaning Nielsen har i samarbejde med en række fagfolk med hver deres naturspeciale og lokalkendskab kortlagt naturværdierne i området for at dokumentere, hvad der vil gå tabt, hvis klithederne nord for det nuværende Østerild Testcenter bebygges med kæmpevindmøller og Power-to-X-anlæg.
- Et er, at vildmarksstemningen vil forsvinde i Hjardemål Klit-området, der rummer en helt særlig øde natur i Danmark. Noget andet er, at klitheder, der veksler med våde lavninger, småsøer og moser, kan tørre ud, fordi der skal bruges store mængder grundvand til anlæggene. Dermed vil bestande af orkideen thy-gøgeurt, der i hele verden kun vokser i Nordvestjylland, blive truet. Og sommerfuglen hedepletvinge, der er totalfredet i hele EU, vil få ringere leveområder, hvis grundvandsstanden sænkes på grund af oppumpning af vand til Power-to-X-anlæggene. Blandt fuglene er tajgasædgås, trane og hedelærke blandt de arter, som vil miste terræn, hvis testcenteret placeres forkert, siger Henrik Haaning Nielsen.
På vegne af DOF Nordvestjylland og Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Thy har han udarbejdet et notat med dokumentation for naturværdierne i området. Notatet vil blive sendt til Plan- og Landdistriktsstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed på området.
Fugle, fauna og flora til eksamen
Det næste års tid vil rådgivningsvirksomheden COWI, der arbejder med ingeniørteknik, miljø og samfundsøkonomi, undersøge naturværdierne i området nord for Østerild Testcenter. Det vil ske med tanke på tre scenarier for opstillingen af de kæmpestore vindmøller og Power-to-X-anlæg.
COWI skal udarbejde en miljø- og habitatkonsekvensvurdering af de tre scenarier for en udvidelse af Østerild Testcenter. Det vil for eksempel sige, at COWI skal kortlægge bestande af ynglefugle, trækfugle og vintergæster i området. Desuden skal der kortlægges forekomster af odder, birkemus, strandtudse, markfirben og flagermus.
COWI er rådgiver for Plan- og Landdistriktsstyrelsen. Når kortlægningen og afrapporteringen er til ende, skal regeringen og forligskredsen omkring projektet tage endelig stilling til placeringen af det tredje nationale testcenter.
I den forbindelse slår DOF BirdLife fast, at foreningen bakker op om den grønne omstilling og vindmøller.
- I DOF BirdLife er vi tilhængere af vedvarende energi, men vindmøller skal placeres intelligent efter en kvalificeret planlægning, så anlæggene ikke er i konflikt med væsentlige naturinteresser. Anlæg af vindmøller bør placeres på landbrugsjord, så de ikke forringer biodiversiteten i vores natur, siger Egon Østergaard.
Fakta om testcentre:
I øjeblikket er der i Danmark to nationale testcentre for vindmøller.
Det ene ligger i Østerild Plantage øst for Thisted, hvor de højeste møller er 330 meter høje. Det blev indviet i oktober 2012.
Det andet testcenter ligger ved Høvsøre sydvest for Lemvig.
Vejen mod et tredje nationalt testcenter for store vindmøller er banet af regeringens målsætning om at tidoble kapaciteten af havvind frem mod 2050.
I 2025 er to mulige placeringer til det tredje nationale testcenter i spil.
Den ene mulighed er ved Skærbæk nær Vadehavet, som er en helt uacceptabel placering ud fra et natursynspunkt, mener DOF BirdLife.
Den anden mulighed er som beskrevet i denne artikel nord for det nuværende testcenter i Østerild.
Det kommende testcenter vil betyde etablering af fem vindmøller, der er 450 meter høje, hvilket er 120 meter højere end Eiffeltårnet.
Fakta om Power-to-X:
Power-to-X er en fællesbetegnelse for forskellige teknologier, der kan omdanne elektricitet til noget ’andet’ – deraf ”X”
Noget ’andet’ kan for eksempel være brint.
Power-to-X-teknologierne kan også indgå i fremstilling af kemikalier til brug i produkter som plastik og lægemidler.
Power-to-X erstatter fossile brændstoffer, og er dermed et redskab i forbindelse med den grønne omstilling.
Kontakter
Egon ØstergaardFormandDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:31 16 20 30egon.ostergaard@dof.dkKnud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum