Erhvervsskoler bygger rullende modstandsvogn sammen med museer
Som optakt til 80-års dagen for Danmarks befrielse 5. maj har en række erhvervsskoler over hele landet indgået et utraditionelt samarbejde med Frihedsmuseet og Frøslevlejren: Nemlig at bygge en rullende formidlingsvogn, der skal bygge bro mellem nutidens og besættelsestidens unge.

Hvad kan eleverne på landets erhvervsskoler lære af de unge, der gik til modstand under besættelsen?
En hel del mener museerne Frihedsmuseet og Frøslevlejren.
For i en tid, hvor mange unge synes, fremtiden tegner sort med klimakrise, mistrivsel og en tiltagende usikker verden, kan det være nyttigt at finde inspiration i fortiden – og høre om, hvordan unge under besættelsen sammen handlede, da det så allerværst ud.
Derfor vil elever på fem erhvervsskoler i Horsens, Århus, Aabenraa og København i løbet af marts i fællesskab bygge en rullende formidlingsvogn, der skal indeholde viden og inspiration om besættelsens unge, deres valg og innovative opfindelser til at gøre verden til et bedre sted under en mørk besættelse.
Eleverne på de udvalgte skoler bygger hver deres lille del af vognen og indgår på den måde i et større fællesskab med hinanden. Og netop følelsen af fællesskab er helt centralt for projektet, fortæller museumschef for Frihedsmuseet, David Høyer:
”Fællesskabet var afgørende for 80 år siden, da unge i Danmark, tog sagen i egen hånd og sammen gik til modstand mod en alvorlig trussel. Og fællesskab er nødvendigt i dag, hvis unge skal tro på en god fremtid i en tiltagende usikker verden. Dette projekt vil forhåbentligt inspirere nye generationer til at tage ansvar og handle i deres eget liv.”
Erhvervsskoler vigtige i fremtidens Danmark
Og der er en særlig grund til, at det netop er erhvervsskolerne, Frihedsmuseet og Frøslevlejren har rakt ud til. Det fortæller museumschef for Frøslevlejren Morten Teillmann-Jørgensen:
”Eleverne på erhvervsskolerne får en central rolle i fremtiden med opbygningen af den grønne omstilling og teknologiske udvikling. Men mange unge har svært ved tro på, at det nytter. Det vil vi gerne være med til at ændre ved at vise, hvordan fællesskab og innovation kan føre til betydningsfulde forandringer. Og inspirationen finder vi i modstandskampen under besættelsen.”
For mange af de unge, der gik til modstand under besættelsen, havde nemlig også erhvervsfaglige uddannelser. Og brugte den viden, de fik her, til at udvikle innovative ideer i kampen mod Hitler. De udviklede fx kreative, hemmelige skjulesteder til vigtige, illegale beskeder og kodesystemer.
Elever fra erhvervsskolen ’Learnmark’ starter 4. marts på ’Håndværkskollegiet Horsens’ med at bygge første del af formidlingsvognen, som de resterende skoler så vil bygge videre på.
5. maj – på 80-året for befrielsen – vil den færdige vogn blive officielt indviet på Frihedsmuseet.
I løbet af efteråret vil den køre rundt i hele landet til skoler og kulturinstitutioner. Her vil skoleelever og andre interesserede blive inviteret indenfor og via stærke audiooplevelser, historier om unge modstandsfolk og deres innovative opfindelser forhåbentlig finde inspiration og ny viden.
Projektet er støttet af Spar Nord Fonden. Her fortæller direktør Bo Uggerhøj om baggrunden for at støtte projektet:
"I en verden, der er præget af forandringer og usikkerhed, kan fremtidsudsigterne synes dystre hos de unge. I projektet ser vi en interessant kobling mellem erhvervsskolernes faglige kompetencer og formidling af Danmarkshistorie, som vidner om, at selv i mørke tider kan fællesskab og innovation skabe håb om forandring.”
Den rullende formidlingsvogn bliver bygget i samarbejde med virksomheden TinyOffice.
Faktaboks: Her bygger eleverne formidlingsvogn:
4. marts: Håndværkskollegiet i Horsens/Learnmark
6. marts: Aarhus TECH
18. marts: EUC Syd - Aabenraa
25. marts: NEXT - København
27. marts: TEC - København
Nøgleord
Kontakter
Julie Lorenzen
Tlf:41 20 60 42Julie.Lorenzen@natmus.dkOm Frihedsmuseet
Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.
Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.
Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Tusindvis af syd- og sønderjyder var aktive i modstandsbevægelsen7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
9. april er det 85-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelse – en bevægelse hvor tusinder af mænd og kvinder fra Syd- og Sønderjylland deltog.
Flere end 16.000 sjællændere var aktive i modstandsbevægelsen under krigen7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
9. april er det 85-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelse – en bevægelse hvor tusindvis af sjællandske mænd og kvinder deltog.
Tusindvis af nordjyder var aktive i modstandsbevægelsen under krigen7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
9. april er det 85-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelse – en bevægelse hvor tusindvis af nordjyske mænd og kvinder deltog.
Tusindvis af midtjyder var aktive i modstandsbevægelsen7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
9. april er det 85-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelse – en bevægelse hvor tusindvis af midtjyske mænd og kvinder deltog.
Flere end 33.000 københavnere var aktive i modstandsbevægelsen7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
9. april er det 85-året for besættelsen af Danmark og dermed også begyndelsen på den danske modstandsbevægelse – en bevægelse hvor tusindvis af mænd og kvinder i hovedstadsområdet deltog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum