Diabetesforeningen

Over 90.000 med type 2-diabetes risikerer at miste ben, fod eller tå

Del

Region Hovedstaden vil gøre vejen til behandling af alvorlige fodsår på hospitalet så kort som muligt for mennesker med type 2-diabetes, så de ikke skal forbi egen læge først. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner i Jylland, der ikke har direkte henvisningsret fra en fodterapeut, til at skabe lighed i sundhed i Danmark.

600 mennesker med diabetes i Danmark fik i 2023 amputeret et ben, en forfod eller en tå for første gang.

Og den hyppigste årsag til amputation er diabetiske fodsår, som i løbet af få dage kan sprede sig fra en uskyldigt udseende rød plet til tab af en fod eller et ben, hvis ikke der bliver handlet hurtigt nok.

Alligevel risikerer over 90.000 mennesker med type 2-diabetes i Danmark, der behandles hos en praktiserende læge, at miste et ben, en fod eller en tå på grund af unødige og tidsforlængende barrierer.

De bor i Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor det ikke er muligt for fodterapeuter at henvise mennesker med alvorlige fodsår direkte til behandling på et sårambulatorie på hospitalet, uden at de skal forbi egen læge først, så kostbar tid går tabt.

Et klart tilfælde af ulighed i sundhed, mener Diabetesforeningen.

- Det er utroligt, at vi stadig har en farlig og uforståelig ulighed i Danmark, som rammer mennesker med diabetes. Mange diabetiske fodsår kan simpelthen ikke vente til på mandag, når den praktiserende læge har tid. I et udfordret sundhedsvæsen må det være en vigtig prioritet at adressere de underliggende årsager til amputationer, så vi får færre af dem. Den nye sundhedsreform har som guideline, at vi skal springe fordyrende og unødige barrierer over, og her er der mulighed for at redde både fødder og ben hos mennesker med diabetes, siger Claus Richter, adm. dir. i Diabetesforeningen.

Stadig ulighed i sundhed i Danmark
Den direkte henvisningsret bakkes også op af Styrelsen for Patientsikkerhed, der via sin rolle som tilsynsmyndighed i amputationsskandalen fra 2022 er ekspert på området.

Hidtil har kun Region Sjælland og Region Syddanmark valgt at gøre vejen til behandling af fodsår på hospitalet så kort som muligt for de mennesker, der bliver tilset af en fodterapeut.

Men nu får de 76.000 mennesker med type 2-diabetes i Region Hovedstaden, der behandles i almen praksis, en hjælpende hånd.

Et forslag fra Radikale Venstre, om at give fodterapeuterne direkte henvisningsret, har netop fået bred politisk opbakning i regionsrådet.

- Derfor skal der lyde en stor ros til politikerne i Region Hovedstaden for at sikre, at kostbar tid ikke går tabt. Diabetesforeningen har tidligere opfordret Danske Regioner til at sikre en ensartet model i alle regionerne for direkte henvisning til specialiseret fodbehandling, og jeg appellerer til de to sidste regioner i Jylland om hurtigst muligt at ligestille mennesker med diabetes i hele landet. En amputation koster ifølge Sundhedsstyrelsen op mod en halv million kroner, og er dermed ikke kun en tragedie for det enkelte menneske, men tærer samtidig på sundhedsvæsnets knappe ressourcer. Så det er bare med at komme i gang og forebygge et regionalt postnummerlotteri og nye amputationssager, siger Claus Richter.

Den kommende mulighed for at henvise patienter direkte til hospitalet i Region Hovedstaden skal først behandles i Udvalget for Det Nære og Sammenhængende Sundhedsvæsen, før det er en realitet.

Kontakter

Billeder

Om Diabetesforeningen

Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.

Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen

Diabetesforeningen kalder på national plan for kroniske sygdomme1.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Diabetes kan ramme alle, og 100.000 danskere går uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor testede Diabetesforeningens sundhedsbus næsten 3000 mennesker sidste år. Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme, og den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen skal styrke opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen.

Diabetesforeningen: Ny aftale om merudgifter rammer børnefamilier hårdt21.1.2025 16:35:12 CET | Pressemeddelelse

En ny aftale mellem regeringen og fire partier i Folketinget skal gøre det mere enkelt at få dækket merudgifter ved f.eks. kronisk sygdom. Det giver bl.a. ens regler for børn og voksne, og dermed bliver færre børnefamilier med diabetes kompenseret for deres udgifter til f.eks. medicin. En klar spareøvelse, lyder det fra Diabetesforeningen, der opfordrer til at finde en løsning, så børnefamilier ikke mister deres mulighed for kompensation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye