Danskerne glemmer at skifte dæk
Den forkerte dæktype går ud over trafiksikkerheden, men mange danskere hænger i bremsen når det kommer til at få skiftet. I ny undersøgelse fra GF Forsikring indrømmer over 43 procent at have kørt med den forkerte dæktype.

Mange bruger den tommelfingerregel, at bilen skal have vinterdæk på, når temperaturen kommer under 7 grader. Og når temperaturen kommer op igen, er det tid til sommerdæk.
Det lyder måske nemt, men det er en anden sag i praksis. På landsplan indrømmer 43,3 procent af respondenter, som har bil med sommer/vinterdæk, at de har glemt det vigtige skift. Det viser en ny undersøgelse fra GF Forsikring.
- Den største grund til at huske dækskiftet er hensynet til sikkerheden for dig og dine medtrafikanter. Sommer- og vinterdæk har gode egenskaber i hver deres sæson, og de er begge lige vigtige. Undersøgelsen afslører, at nogle glemmer at skifte dæk i tide, og det vil vi gerne sætte fokus på. Det er nemlig ganske enkelt farligt at køre med den forkerte dæktype, siger Martin Rundager, direktør for Skadehjælp i GF Forsikring.
Martin Rundager anbefaler, at man tager fat i en ekspert i fx et dækcenter for at afgøre, hvad der passer til ens kørselsmønster og kørselsbehov – og om fx helårsdæk er den bedste løsning.
GF Forsikring anbefaler gode vaner
Vinterdækkene er mest sikre i vinterhalvåret, fordi deres gummiblanding og mønster giver bedre vejgreb og er bedre til at dræne vand. Det passer godt til den kolde og våde årstid. Til sammenligning bliver sommerdæk hårde, når det er koldt, og det giver en meget længere bremselængde i vintervejret.
Martin Rundager har et godt råd til dem, der har svært ved at huske at få skiftet.
- Vi kan se i undersøgelsen, at langt over halvdelen af danskerne holder øje med vejrudsigten i stedet for at planlægge dækskiftet i god tid. Det matcher tendensen på landsplan, hvor mange virker til at tro, at de nok skal huske på det, når temperaturerne skifter. Men hverdagen er fuld af distraktioner, og noget så enkelt som at have en fast aftale med mekanikeren kan gøre en stor forskel, siger Martin Rundager.
På nationalt plan har den årlige dækoptælling vist, at i alt 316.000 biler kører rundt med sommerdæk i vintermånederne. Det fremgår af den årlige dækoptælling, som udføres på offentlige parkeringspladser landet over i uge 4.
FAKTA: GF Forsikrings tre tips til en vinterklar bil
Skift til vinterdæk
Vinterdæks mønsteropbygning og gummiblanding passer rigtig godt til det sene efterår, vinteren og det tidlige forårs lave temperaturer og vejrlig. Vinterdæk har bedre vejgreb ved de lave temperaturer og er også bedre til at dræne vand. Sommerdæk bliver hårde, når det er koldt og griber dermed ikke fat i asfalten på samme måde. Sommerdæk har en meget længere bremselængde i koldt vejr.
Gør ruderne rene
Sørg for at rengøre ruderne indvendigt. Det nedsætter tendensen til dug. Når ruderne er rene, er der ikke så meget fugt, der kan binde sig til dem. Brug en god vinduesrens og en fnugfri fiberklud. Tør godt efter, så der ikke efterlades spor på ruden – og følg eventuelt op med sprit. Brug ikke hånden til at fjerne dug, så fedter du bare ruderne til. Sørg også for at skifte slidte vinduesviskere, og fyld frostsikker sprinklervæske på.
Få stenslag repareret
Få repareret stenslag i forruden før vinteren. Små stenslag kan blive til større revner, når temperaturen svinger mellem kold og varm - temperaturforskellen påvirker nemlig glasset. Det er ærgerligt, hvis stenslaget får lov til at udvikle sig, og det er ulovligt, hvis revnen sidder midt på ruden og dermed påvirker dit udsyn.
Nøgleord
Kontakter
GF Forsikrings pressetelefon
Send også gerne mail. Det er ikke muligt
at sende sms'er til pressetelefonen.
Rasmus DamkjærKommunikation & PresseGF Forsikring
Presse- og kommunikationskonsulent
Følg pressemeddelelser fra GF Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra GF Forsikring
GF Forsikring: Indtil videre få skader, men pas på i trafikken22.7.2025 10:05:26 CEST | Pressemeddelelse
De store regnmængder, der ruller over Danmark i disse timer, har indtil videre kun ført til en lille håndfuld skadeanmeldelser hos det medlemsejede GF Forsikring. Men situationen kan fortsat udvikle sig hen over tirsdagen, og særligt i trafikken er der grund til at være påpasselig, lyder rådet.
GF Forsikring efter skærpet vejrvarsel: Hjælp naboen, der er på ferie21.7.2025 11:38:47 CEST | Pressemeddelelse
Direktør i Skadehjælp hos GF Forsikring, Martin Rundager, kommer med en klar opfordring til danskerne i de områder, der risikerer at få store mængder vand i de kommende døgn: - Hjælp ikke kun dig selv, men også naboer og venner med at være forberedt på vandet her i denne ferietid, så vi begrænser skaderne.
GF Forsikring: Nabohjælp tog toppen af skaderne16.7.2025 11:31:21 CEST | Pressemeddelelse
DOBBELT SKYBRUD: Tirsdag blev der flere steder i landet registreret dobbelt skybrud, og omkring 40 boligejere har indtil videre fået besøg af skadeservice, oplyser GF Forsikring. Det er især hjælp fra gode naboer og familie, der her i ferietiden har gjort en forskel.
Antallet af indbrud stiger: Tyvene ser danskernes sommerhusannoncer10.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er højsæson for liv og glade dage i de danske sommerhusområder, men ikke al aktivitet skyldes feriegæster. GF Forsikring oplever en stigning i antallet af sommerhusindbrud og advarer om, at tyvene også kan se din sommerhusannonce på nettet.
Pas på søvnige bilister i ferietrafikken: Særligt slemt på motorvejene26.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Særligt motorvejskørsel kan give danske bilister tunge øjenlåg. Det er en farlig tendens, som i sidste ende kan føre til uheld. Danskerne bør være ekstra opmærksomme i ferietrafikken og huske på opkvikkende råd, lyder opfordringen fra GF Forsikring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum