Teknologisk Institut

Nye faktatjek afliver myter om renovering af enfamiliehuse

Del

Teknologisk Institut, BUILD og Responsible Assets offentliggør fem faktatjek, der gør op med fejlagtige forestillinger om renovering af enfamiliehuse versus nedrivning.

Arkivfoto: Colourbox

I Danmark rives cirka 1.100 enfamiliehuse ned årligt for at give plads til nybyggeri. Men mange af disse nedrivninger baseres på misforståelser. Det vurderer folkene bag et nyt projekt, der nu leverer faktatjek af de mest udbredte myter om renovering af enfamiliehuse. Byggeriet står for 30 procent af Danmarks CO2 aftryk og enfamiliehusene står for landets største bygningskategori med 1,1 millioner enheder.

 - Der florerer rigtigt mange oplysninger om renovering af enfamiliehuse. Nogle er desværre forkerte. Med disse faktatjek håber vi at både boligejere og rådgivere får et værktøj til at vurdere mulighederne mere nuanceret. Vi ser, at mange gode huse rives ned, ofte baseret på forældede forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med renovering eller hvad god boligarkitektur er, siger projektleder Sára Finsdóttir fra Teknologisk Institut.

Beslutninger baseret på misforståelser
Med de nye klimakrav, der fra 1. juli 2025 vil omfatte enfamiliehuse, bliver det endnu vigtigere at træffe informerede beslutninger om renovering versus nybyggeri. Klimakravene forholder sig ikke til, om der stod et hus på grunden før nybyggeriet.

- Mange beslutninger om nedrivning baseres på misforståelser. For eksempel er der en udbredt opfattelse af, at nybyggeri er bedre for klimaet end renovering, men forskningen viser det modsatte, siger Jesper Ole Jensen, seniorforsker ved BUILD.

Fem centrale myter
Projektet adresserer fem centrale myter om renovering, som er udvalgt sammen med rådgivere, der er i kontakt med nuværende og kommende husejere. Med de fem faktatjek gives konkrete værktøjer til både boligejere og rådgivere indenfor realkredit og banker.

- Som finansiel aktør ser vi et behov for at nuancere debatten om renovering versus nedrivning. I bund og grund handler det om at vi sikrer, at boligejere træffer beslutninger på et oplyst grundlag, både hvad angår privatøkonomiske dispositioner og hvad angår bæredygtighed, siger Marie Bender Foltmann, direktør i Forenet Kredit.

IGENBO er et forsknings- og formidlingsprojekt, der undersøger tendensen til at nedrive enfamiliehuse fremfor at renovere dem. IGENBO er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, BUILD (Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet) og rådgivningsvirksomheden Responsible Assets

Projektet er finansieret af Forenet Kredit og har til formål at:

  • Undersøge hvorfor 1.100 enfamiliehuse rives ned årligt
  • Faktatjekke udbredte forestillinger om renovering
  • Give boligejere et bedre beslutningsgrundlag
  • Fremme bæredygtig anvendelse af eksisterende bygninger

 

Faktaboks:

  • 72 procent procent af nedrevne huse er bygget mellem 1900-1972
  • For huse opført før 1960 giver en renovering en CO2-belastning på kun 5 kg pr m2 årligt
  • Ved nedrivning og nybyggeri er belastningen næsten 9 kg CO2 pr m2 årligt
  • Et gennemsnitligt hus bliver til 110 tons affald ved nedrivning

De fem faktatjek:

Faktatjek #1: Husets klimabelastning

Myte: "Klimabelastningen er mindre ved nedrivning og nybyg end ved renovering"
Et renoveret hus udleder for eksempel kun 5 kg CO2 pr m2 årligt, mens nedrivning og nybyggeri udleder næsten 9 kg CO2 pr m2 årligt.

Faktatjek #2: Husets salgspris
Myte: "Der er økonomisk gevinst ved at rive ned og bygge nyt fremfor at renovere”
Over en 50-årig periode er det billigst at foretage en let renovering. I nogle områder, særligt hovedstadsområdet, kan renoverede ældre huse være lige så værdifulde eller dyrere end nybyggeri.

Faktatjek #3: Husets stand
Myte: "Ældre huse er svære at renovere"
Boligejeres største bekymringer er bygningsskader og fugt, men begge dele kan som regel afhjælpes. Undersøgelsen viser, at dårlig stand ikke er det samme som nedrivningsegnet - de fleste huse kan føres op til god stand med rette kompetencer.

Faktatjek #4: 1960'er- og 1970'er huset
"Huse fra 1960'erne og 1970'erne er kedelige og mørke"
Der findes mange faglige miljøer der hylder disse huse for deres arkitektur, funktionalitet og naboskab. Undersøgelser blandt ejendomsmæglere viser, at især børnefamilier efterspørger disse huse.

Faktatjek #5: Viden om renovering
"Renovering er svær at gennemskue"
Næsten halvdelen (48 procent) af boligejere der har gennemført en større renovering fandt det ikke besværligt. Kun 11 procent fandt det meget besværligt. Der findes mange troværdige informationskilder og muligheder for professionel rådgivning.

Læs mere om IGENBO her: teknologisk.dk/igenbo

Hent vedledingerne nedenfor. 

Nøgleord

Kontakter

Projektleder Sára Finsdóttir, Teknologisk Institut Mobil: +45 72201841 Email: sfi@teknologisk.dk
Seniorforsker Jesper Ole Jensen, BUILD BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, +45 2360 5616, jojen@build.aau.dk
Kommunikationsdirektør, Anne Bach Waagstein, Forenet Kredit: +45 445555010, anw@forenetkredit.dk

Vedhæftede filer

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne27.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem. - Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter: - Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigend

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye