Mindre kulhydrat og mere protein og fedt mindsker risikofaktorer for hjertekarsygdomme ved type 2-diabetes
Forskning viser, at en reduceret mængde kulhydrat og en øget mængde protein og fedt i kosten nedsætter fedtindholdet i leveren og blodet hos personer med type 2-diabetes. Hermed reduceres risikofaktorer for udvikling af hjertekarsygdomme og sygdom i leveren. Forbedringerne er uafhængige af, om man taber sig i vægt. Sådan lyder konklusionerne fra et nyt studie udført på Bispebjerg Hospital og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

I Danmark lever over 300.000 med type 2-diabetes, og hertil skal tillægges de mange mennesker, som lever med uopdaget type 2-diabetes eller et forstadie hertil. Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, da den kan medføre alvorlige komplikationer som blandt andet sygdom i nyrer, øjne og nerver, samt åreforkalkning og arvæv i leveren. Ny forskning viser nu, at det for personer med type 2-diabetes er muligt at mindske denne risiko ved at omlægge kosten.
Bedre blodværdier reducerer risici
”I mange år er personer med type 2-diabetes blevet opfordret til at have fokus på at tabe sig og spise en fedtfattig kost. Op mod 50 – 60 % af energien skulle komme fra kulhydrater. I vores studier har vi i stedet sammensat en velsmagende, dagligdags kost, hvor vi reducerede indholdet af kulhydrat og til gengæld øgede mængden af protein og fedt,” fortæller professor, overlæge, dr. med. Thure Krarup, der stod i spidsen for studiet. Han fortsætter:
”Det havde den positive effekt, at vi kunne måle et fald i leverfedt, og det er vigtigt, for hvis der er for meget leverfedt er der også en øget risiko for hjertekarsygdomme. Der ser også ud til at være en sammenhæng med, at vi også målte mindre fedt i blodet, særligt triglycerid og de små, tætte LDL- partikler, der kan fremkalde åreforkalkning. Og i modsætning til hvad man ellers har troet i mange år, så var det uafhængigt af, om forsøgspersonerne tabte sig i vægt.”
De bedre blodværdier er godt nyt for personer med type 2-diabetes, for det kan reducere risikofaktorerne for hjertekarsygdomme og mindre fedt i leveren nedsætter risikoen for udvikling af leversygdom.
I studierne sammenlignede man to typer af kost. Den ene type havde en sammensætning af næringsstoffer, som man i mange år traditionelt har anbefalet personer med type 2-diabetes at spise, indeholdende 50 % af energien fra kulhydrat, 17 % fra protein og 33 % fra fedt. Den anden type var reduceret i kulhydratindholdet til 30 % af energien, men til gengæld øget i protein til 30 % og i fedt til 40 %.
Svært at ændre madvaner
Erfaringen viser dog, at det for mange kan være svært at holde fast i de sunde madvaner, fortæller klinisk diætist og ph.d.-studerende Luise Persson Kopp fra Bispebjerg Hospital. Dette kan skyldes manglende viden om, hvilke fødevarer der er sunde, hvordan de skal sammensættes og tilberedes, eller en opfattelse af at sund mad er dyrt. Netop derfor var det vigtigt at maden, som forsøgspersoner spiste i projektet, kunne tilpasses dagligdagen.
”Begge kosttyper bestod af velkendte fødevarer og retter. Det var ”rigtig mad” og ikke forsøgskost. Maden bidrog derfor også med vigtige fibre, mineraler og vitaminer. Det handler om at finde en balance, hvor der er plads til det meste. Det vigtige er sammensætningen af det enkelte måltid, og især at få nok protein og fedt til hvert måltid. Selv i den hurtige snack på farten,” siger Luise Persson Kopp.
Maden som forsøgspersonerne spiste indeholdt grøntsager, fuldkornsprodukter, olivenolie, frugt, fisk, æg og kød, samt en del mejeriprodukter, der tilsammen sikrede et højt indhold af protein og vigtige vitaminer og mineraler.
Om studiet
Studiernes resultater er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ’The American Journal of Clinical Nutrition’ i artikel:
Studierne indgik som en del af tre ph.d.-projekter af Mads Juul Skytte, Amirsalar Samkani og Mads Norvin Thomsen.
Studierne blev gennemført i et samarbejde mellem Endokrinologisk Afdeling ved Bispebjerg Hospital; Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet; Radiologisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital; Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet; Endokrinologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital; Endokrinologisk Afdeling ved Hvidovre Hospital og Graduate Faculty of Nutrition ved Texas A&M University.
Studierne blev blandt andet finansierede af Arla Food for Health og Mejeribrugets ForskningsFond.
Kontakt
Professor, overlæge, dr. med., Thure Krarup
Endokrinologisk Afdeling
Bispebjerg Hospital
Mail: Thure.Krarup@regionh.dk
Telefon: 2011 6061
Nøgleord
Kontakter
Kristian Levring MadsenTeamleder for kommunikationKøbenhavns Universitet - Institut for Idræt og Ernæring
Tlf:40481684kma@nexs.ku.dkBilleder




Om Institut for Idræt og Ernæring
Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet beskæftiger sig med forskning, uddannelse, innovation og formidling inden for ernæring, fysisk aktivitet og idræt på højeste internationale niveau og dækker såvel sundhedsvidenskabelige som humanistiske og samfundsvidenskabelige discipliner.
Læs mere på nexs.ku.dk.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Kirsten Busch Nielsen fortsætter som dekan for Det Humanistiske Fakultet4.11.2025 15:36:12 CET | Pressemeddelelse
Kirsten Busch Nielsens ansættelse som dekan ved Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet løber frem til 2029.
Rector:” We want to bolster Denmark for the age of AI”31.10.2025 13:48:55 CET | Press release
The University of Copenhagen today launches a new AI Package aimed at helping Denmark and Europe harness the potential of artificial intelligence in a responsible and sustainable way — for the benefit of many.
Rektor: ”Vi vil ruste Danmark til en tidsalder med AI”31.10.2025 10:02:44 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet lancerer i dag en ny AI-pakke, som skal hjælpe Danmark og Europa med at udnytte potentialet i kunstig intelligens på en ansvarlig og bæredygtig måde til gavn for flere.
Nyt studie: Kræftdiagnose udløser eksistentiel krise og behov for mening31.10.2025 08:03:46 CET | Pressemeddelelse
Mennesker, der får en kræftdiagnose, oplever et markant øget behov for at tale om livets store spørgsmål og finde mening i lidelse - især de første seks måneder efter diagnosen, viser nyt studie. Forskerne bag mener, at der generelt bør være større fokus på patienters åndelige og eksistentielle behov i sundhedsvæsnet.
Turister flokkes til Færøerne – men møder lokal modstand29.10.2025 11:34:17 CET | Pressemeddelelse
Turismen på Færøerne er i hastig vækst og skaber nu omsætning for over en milliard kroner om året. Men succesen risikerer også at ødelægge den unikke og uberørte natur, som bruges til at lokke turisterne til, mener flere lokale. En ny ph.d.-afhandling kaster lys over dilemmaerne forbundet med den færøske turismeindustri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum