Forskning skal øge etik og hestevelfærd
Et nyt forskningsprojekt, finansieret af Agrias Forskningsfond, skal uddanne fremtidige hesteejere og trænere i at forstå hestens kognitive evner og individuelle behov. Målet er at øge hestes velfærd igennem en mere etisk og videnskabeligt funderet håndtering og træning.

De seneste års afsløringer inden for ridesport viser et stort behov for holdningsændringer. Dybdegående viden blandt nye hesteejere og ryttere kan på sigt bidrage til at forbedre hestevelfærden og tilskynde til mere empatiske og evidensbaserede træningsmetoder.
Det mener Grete Jørgensen, doktor i etologi, dyremiljø og dyrevelfærd ved Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Sammen med Karin Morgan, adjunkt og doktor i agronomi ved Sveriges Lantbruksuniversitet, og med støtte fra forskerhold baseret i hhv. Sverige og Norge vil hun undersøge sammenhængen mellem heste og mennesker i hestesport. Hovedmålet med projektet er at bidrage til øget hestevelfærd ved at øge bevidstheden og skabe en dybere forståelse for heste.
- Ved at rette uddannelsesindsatsen mod nye hesteejere og elever indenfor hesteuddannelser håber vi at kunne påvirke den næste generation af hestetrænere og hesteejere i en mere etisk korrekt retning, siger Karin Morgan.
Lær at forstå hestens behov
Forskerne forklarer, at hestetræning kan betragtes som et samspil, der involverer mennesker og hest. Det kræver derfor en tværfaglig tilgang at undersøge sammenhængen mellem ejerskabsbevidsthed og hestevelfærd.
En vigtig del af projektet er den såkaldte ”symbolmetode”, en internationalt anerkendt forskningsbaseret kommunikationsteknik, hvor heste lærer at bruge symboler til at udtrykke deres ønsker og behov. Til forskningsprojektet rekrutteres elever med hest, som undervises i symbolmetoden samt interviewes om deres holdninger, overbevisninger og syn på heste og hestetræning.
Fordi hestes individuelle behov ændrer sig afhængigt af miljø, alder og træning, kan metoden give hesteejere værdifuld information til at træffe bedre beslutninger.
Forskningsresultaterne offentliggøres i 2027, og projektet omfatter desuden en digital håndbog om symbolmetoden, som vil blive gjort tilgængelig for alle interesserede.
Fakta om projektet:
Titel: Giving the horse a voice – horse welfare and owner awareness.
Projektleder: Norge: Grete Jørgensen (Norsk institut for bioøkonomi), Sverige: Karin Morgan (RS Flyinge)
Projektmedarbejdere: Susanna Hedenborg (MAU), Lovisa Broms (MAU), Linda Kjellberg (RS Flyinge), Knut Bøe (NMBU), Cecilie Mejdell (VI) og Turid Buvik (Trondheim Hundeskole).
Forskningsprojektet er finansieret igennem af Agrias Forskningsfond via Stiftelsen Hesteforskning, som forsker i hestes sundhed.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne27.6.2025 12:00:31 CEST | Pressemeddelelse
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Ejere kan mindste risiko for hestens halthed20.6.2025 15:15:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, foretaget af Agria, viser, at halthed er den mest almindelige årsag til, at heste har brug for dyrlægebehandling: Hver fjerde danske hesteejer har tilkaldt dyrlægen grundet halthed, og oftest er ledbetændelse årsagen. ”Forkert træning og manglende restitution er roden til problemet”, ifølge Agrias hestedyrlæge Jon Vedding Nielsen.
Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots13.6.2025 08:24:05 CEST | Pressemeddelelse
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
Rekordstor opbakning til hunde-velgørenhed27.5.2025 16:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden blev Agria Hundegåtur, en del af verdens største digitale hunde-velgørenhedsevent, afholdt i Danmark. For 8. år i træk satte arrangementet deltagerrekord, hvilket resulterede i en rekordstor donation til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.
”Dyr er ikke ting – de er familie”27.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum