Beskyt drikkevandet mod forurenet jord
Beskyttelse af drikkevand skal være styrende for håndteringen af forurenet jord. Det bærende princip bør være at skærme drikkevandet, også når det gælder PFAS. DANVA mener, deponier af forurenet jord kan være en midlertidig løsning, der standser ulykken, hvis de ligger uden for indvindingsområder.

PFAS skal stoppes ved kilden og tages ud af kredsløbet. Derfor kan det mest optimale være at rense forurenet jord på stedet. Men i de tilfælde, hvor der ikke er de rette teknologier, skal jorden fjernes omgående af regionerne og placeres i forsvarlige, midlertidige deponier, mener DANVA.
”Vi skal løse problemet, ikke flytte det. Mangel på jorddeponier er ikke en undskyldning for at efterlade forureninger, der truer grundvandet. Midlertidige deponier er ikke en optimal løsning, men den er dog bedre end at vente på tilladelse til at fragte forurenet jord på tværs af landet, især fordi de nuværende regler for jordflytning er utilstrækkelige,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
DANVA er er enig med miljøminister, Magnus Heunicke, der i forbindelse med en sag om jordforurening i Aalestrup i Region Nordjylland udtaler, at nationale deponier med forurenet jord ikke er vejen frem. Regeringen afsatte sidste år 404 millioner til en PFAS-handleplan, hvor der blandt andet skal udvikles nye teknologier, som kan fjerne PFAS fra forurenet jord.
”Men indtil de løsninger er på plads, så er det helt åbenlyst, at regionerne skal sikre, at eksisterende forureninger ikke på nogen måde kan påvirke drikkevandet,” siger Carl-Emil Larsen.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder

DANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Lovforslag gør vand til guld for grøn omstilling13.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringens lovforslag om brug af teknisk vand til industrielle formål er en milepæl for Danmarks grønne omstilling. Forslaget sikrer på rekordtid bæredygtig vandforvaltning, en beskyttelse af drikkevandsressourcer samtidig med, det accelerer fremtidens PtX-industri.
Manglende beskyttelse af drikkevandet skal hamres igennem1.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ministeren skal slå hårdt for at få den manglende beskyttelse af drikkevandet på plads, mener DANVA. I dag, 1. marts, skulle et sprøjteforbud i godt 2700 boringsnære områder (BNBO) beskytte drikkevandet, men der mangler endnu indsatser for to tredjedele af dem.
Kamp mod oversvømmelser kræver helhedssyn og nye regler26.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En tredjedel af Danmarks byggemasse ligger i områder med risiko for oversvømmelser pga. klimaforandringer. Undersøgelser viser, det kan betale sig for samfundet at investere milliarder i at forhindre oversvømmelserne, men det kræver, at finansieringsregler ændres.
Beskyt drikkevandet mod forurenet jord19.2.2025 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der transporteres hvert år store mængder forurenet jord, som kan påvirke drikkevandet. Derfor mener DANVA, reglerne skal ændres, så man forpligter hjemkommuner til at analysere og vurdere, om jorden kan håndteres, hvor den er, og at modtagerkommuner får konkret styr på tilstanden af den jord, der køres ind.
DANVA: Beskyttelse af drikkevandet skal med fra start i Grøn trepart14.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når store dele af Danmarks areal skal omlægges som følge af Grøn Trepart, er det logisk at få beskyttet det grundvand, der bruges til drikkevand, mener brancheforeningen DANVA. Der er et stort potentiale for, at hensyn til drikkevandet kan kombineres med rigere natur og rekreative formål, så man får mere ud af det samme areal.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum