Plantefonden er klar med ny pulje på 212 millioner kroner til plantebaserede projekter
212 millioner kroner skal styrke den plantebaserede fødevaresektor, og Plantefonden står klar til at modtage ansøgninger, når puljen åbner for ansøgningsrunden i dag klokken 12:00. Projekterne, der kan søge puljen, skal bidrage til at øge produktionen og forbruget af plantebaserede fødevarer samt danskernes muligheder for at tilvælge en mere planterig kost.
![](/data/images/public/13560810/14264571/52cd1ad2-3573-4a5b-879f-07136866add0-w_720.png)
Der er fart på udviklingen inden for plantebaserede fødevarer, og Danmark skal være med i front, når fremtidens fødevarer udvikles. Plantebaserede fødevarer er nemlig godt for både klimaet og folkesundheden. Samtidig kan en øget produktion af plantebaserede fødevarer være med til at styrke den danske fødevareeksport.
I Danmark har Fonden for Plantebaserede Fødevarer siden 2023 aktivt støttet op om udviklingen af den danske, plantebaserede sektor gennem en lang række ambitiøse projekter. Alt lige fra projekter der udvikler nye plantebaserede fødevarer til projekter, til projekter der skal inspirere danskerne til at spise mere planterigt eller som øger mængden af grøntsager i de lokale kantiner har set dagens lys.
Frem mod 2030 er der i Plantefonden samlet afsat mere end én milliard kroner til at styrke den plantebaserede fødevaresektor. Senest har Folketinget styrket indsatsen ved indgåelse af trepartsaftalen. En politisk prioritering, der gør Danmark til et foregangsland, og som har skabt bred international interesse.
”Folketinget har besluttet at styrke Plantefonden med yderligere midler både via forskningsreserven og i trepartsaftalen. Det er sket fordi Plantesektoren er en hovedløsning i forhold til at sikre en langt mere klimavenlig og bæredygtig fødevaresektor. Disse år er uvurderlige i forhold til at vise, at Danmark kan og vil udvikle plantebaseret fødevareforbrug og produktion. Med de ekstra midler håber vi, at endnu flere virksomheder, forskere og organisationer vil søge midler, så vi kan sikre, at plantesektoren vækster år for år med sunde og klimavenlige fødevarer” siger forperson for Plantefonden Marie-Louise Boisen Lendal.
Nye grønne projekter vil se dagens lys
I år åbner Plantefondens ansøgningsrunde den 14. februar, hvorefter der frem til den 15. maj 2025 kan indsendes ansøgninger. Årets pulje rummer 212 mio. kr., hvoraf 50 mio. indgår i en særpulje målrettet forskning i plantebaserede fødevarer.
I årets ansøgningsrunde vil bestyrelsen vægte både lokalt forankrede projekter samt nationale projekter, der ønsker at skabe forandring i hele Danmark, herunder projekter, der indtænker landbrugets produktion af plantebaserede fødevarer.
I 2025 lancerer Plantefonden også en udbygget effektmodel, der skal skabe større sammenhæng mellem Plantefondens tilsagn, projekternes aktiviteter og dét bidrag, det giver sektoren for plantebaserede fødevarer.
Hvis du vil vide mere om ansøgningsrunden, kan du deltage på Plantefondens ansøgerwebinar den 20. februar.
Tilmeld dig ansøgerwebinar her
Fakta: Det har Plantefonden støttet
I 2024 fik 35 projekter tildelt samlet 122 mio.kr., mens der i fondens første år, 2023, blev uddelt 58 mio.kr. til 36 projekter. Herunder er et par eksempler på nogle af de projekter, der i 2024 har fået tilsagn.
- Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen: Projektets formål er at bringe lupiner med på paletten af danske bælgfrugter i danske køkkener og som ingrediens i fødevareproduktionen. Lupin er en sund fødevare, som dog også indeholder kemiske forbindelser som alkaloider og allergener og kræver derfor forarbejdelse for at kunne indgå i kosten. Derfor vil projektet afdække lupinernes fordele og ulemper til bunds, så de i fremtiden trygt kan bruges i fødevare.
- Craveable Fungi Futures: Projektets formål er at udvikle en række nye plantebaserede alternativer til kød med basis i en dybere forståelse af danske råvarers egenskaber såvel som fermenteringsprocessen. Projektet arbejder med at udvikle en prototype med smag-, udseende og tekstur som kylling. Projektets indsats skal bidrage til at give forbrugerne flere muligheder for at vælge plantebaserede alternativer til kød.
- Storskala eksport af økologiske plantefødevarer til Asien: Projektets formål er at samle danske virksomheder, der fremstiller forarbejdede danske, økologiske plantefødevarer og igennem symposier, demonstrationer og smagsprøver åbne op for et nyt eksportmarked i Asien for danskproducerede, forarbejdede planteprodukter.
Du kan finde listen over alle de projekter, Plantefonden har støttet i 2023 og 2024 via følgende links:
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Nye regler for lyst- og fritidsfiskeri i 2025: Nu er det bl.a. forbudt at fiske efter stenbider31.1.2025 11:15:00 CET | Pressemeddelelse
Både stenbideren og torsken er på listen over arter, det er forbudt at fiske efter i 2025. For torsken gælder reglerne i Østersøen. For stenbideren gælder det i alle danske farvande.
Ny EU-støttet havnekaj skal bidrage til nordjysk havnebys udvikling3.1.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Havnen i Strandby har fået tilsagn til at bygge en ny auktionskaj. Tilsagnet har stor betydning – ikke blot for havnen, men for hele den nordjyske by med 2.300 indbyggere.
Til nytåret 2026 kan du svøbe dine sushiruller i tang fra danske farvande27.12.2024 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Projekt ’Nordisk nori’ har fået tilsagn til at starte en produktion af noritang op herhjemme. Lykkes det, vil man blandt andet kunne spare den lange og klimatunge transport fra Asien til Danmark.
Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter21.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.
650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum