Risiko for dyre vandskader: Mange boligejere glemmer dette, når frosten kommer
Når temperaturen falder, undlader mange at lukke for vandet til deres udendørs vandhaner, viser en ny undersøgelse. Det kan føre til alvorlige og dyre vandskader, hvis boligens vandrør sprænger på grund af frost.

Der er koldere vejr på vej ind over Danmark, og når frosten sætter ind, øges risikoen for sprængte vandrør og vandskader.
Men en ny undersøgelse lavet af YouGov for Gjensidige og NRGi, afslører, at det langtfra er alle husejere, der husker at lukke for vandet til deres udendørs vandhaner, når temperaturen falder.
Ifølge undersøgelsen er det således kun hver tredje, der konsekvent lukker for vandet til deres udendørs vandhaner om vinteren. Samtidig svarer hver fjerde, at de sjældent eller kun af og til husker at lukke for vandet – hvoraf syv procent slet ikke er klar over, at det er nødvendigt for at undgå frostsprængninger.
Manglende opmærksomhed kan føre til store skader
Det er dog vigtigt, at boligejere er opmærksomme på risikoen for frostskader i vinterhalvåret. Det forklarer byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, Bo Halm Andersen.
“Min anbefaling er, at man husker at få lukket for vandet til boligens udendørs vandhaner eller sørger for at installere en frostsikker vandhane. Når temperaturen falder, kan frosne rør sprænge og forårsage omfattende vandskader, som ofte er dyre og tidskrævende at udbedre,” forklarer Bo Halm Andersen.
Det budskab bakkes af skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen, som også opfordrer boligejere til at tage forholdsregler for at minimere risikoen for frostskader.
“Hver vinter ser vi skader som følge af frostsprængte vandrør. Selvom det ikke altid er muligt at undgå skader, kan man med enkle tiltag som at lukke for vandet til de udendørs vandhaner og isolering være med til at mindske risikoen betydeligt,” siger Lene Rasmussen, skadedirektør hos Gjensidige.
Enkle råd kan forhindre dyre skader
Ifølge Bo Halm Andersen er der to ting, man skal gøre for at undgå frostsprængte rør, hvis man ikke har en frostsikker vandhane – lukke for vandet til husets udendørshaner og tømme rørene helt for vand.
“Det vigtigste er at lukke for vandet og tømme vandhanen helt. Når det er klaret, kan man isolere selve vandhanen for at beskytte mod frost. Og afhængigt af om vandrørene er udenfor eller i uopvarmede rum, kan det også være en god investering at få dem isoleret,” siger Bo Halm Andersen, som tilføjer, at man også kan overveje at investere i en frostsikker vandhane.
“En frostsikker vandhane er konstrueret således, at vandet automatisk tømmes, når hanen lukkes, og den kan derfor bruges hele året uden risiko for frostskader,” forklarer Bo Halm Andersen.
Tre tips til at frostsikre din udendørs vandhane
Luk og tøm vandrørene
Luk for vandtilførslen til boligens udendørs vandhaner og lad vandet løbe ud, så rørene bliver helt tømt.
Overvej en frostsikker vandhane
Få installeret en frostsikker vandhane, der automatisk tømmer sig selv for vand og kan bruges året rundt uden risiko for frostskader.
Isolér hanen
Beskyt vandhanen med isoleringsmaterialer for ekstra sikkerhed mod frost.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af YouGov for Gjensidige og NRGi blandt 624 repræsentativt udvalgte boligejere over 18 år.
Lukker du for vandet til boligens udendørs vandhaner om vinteren? |
|
Ja |
34 % |
Ja, jeg lukker altid for vandet om vinteren |
27 % |
Ja, men jeg glemmer det af og til |
7 % |
Nej |
41 % |
Nej, jeg lukker sjældent for vandet om vinteren |
12 % |
Nej, jeg vidste ikke, at man burde lukke for vandet |
7 % |
Nej, jeg har en frostsikker udendørshane |
22 % |
Jeg har ikke en udendørshane |
20 % |
Ved ikke |
4 % |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Charterferien fylder 75 og er stadig lige så populær15.7.2025 07:34:00 CEST | Pressemeddelelse
I år er det 75 år siden, at de første danskere satte sig i en charterbus mod sydens sol. Selvom der er sket meget med charterferien gennem de 75 år, er ferieformen stadig blandt danskernes fortrukne i dag.
Ny undersøgelse: Så mange danskere tisser i poolen12.7.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du er en af de tusindvis af danskere, der bruger din sommerferie på at flyde rundt i en pool for at blive afkølet, så bør du måske overveje at tage nogle forholdsregler. Flere end hver sjette dansker erkender nemlig, at de tisser i poolen. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.
Næsten dagligt er der optræk til en ulykke ved overskæringer på jernbanen9.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år er der registreret over 700 forløbere til ulykker ved overskæringer på jernbanenettet, hvor der har været ved at ske en kollision eller påkørsel. Det viser nye tal, som Trafikstyrelsen har udleveret til Gjensidige.
Bank og forsikringsselskab advarer mod dette på udlandsferien8.7.2025 14:31:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Sparekassen Kronjylland og Gjensidige, viser, at næsten hver tredje dansker foretrækker at betale med kontanter, når de er på ferie i udlandet. Det kan være en dårlig idé, advarer Sparekassen Kronjylland og Gjensidige.
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum