Ny undersøgelse: Sociale medier satser på forældrekontrol, men danske forældre afviser overvågning
En ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar viser, at flertallet af danske forældre fravælger forældrekontrol på sociale medier, selvom de kender til værktøjerne. De fleste forældre ønsker ikke at overvåge deres børn, udtaler direktør og kalder forældrekontrol en lappeløsning på problemerne med børns online sikkerhed.
!["Jeg synes det [forældrekontrol, red.] er meget grænseoverskridende. Specielt hvis du er 15, 16, 17 år. Der vil jeg hellere vælge at have tillid til vores børn”. - Far til to drenge på 12 og 15 år.](/data/images/public/13562048/14262235/8b6a08be-2eab-4ccf-b1c9-4a3b5f329779-w_720.png)
Sociale medier peger ofte på værktøjer til forældrekontrol som løsning på de store udfordringer med børns sikkerhed online. Senest har Instagram blandt andet lanceret den såkaldte teen-profil, hvor forældrekontrol spiller en central rolle.
Nu kan Digitalt Ansvar dog dokumentere i en ny undersøgelse, at kun 15% af danske forældre benytter forældrekontrol på ét af de sociale medier, som deres barn anvender, selvom 75% af danske forældre kender til værktøjer til forældrekontrol.
Kontrol og overvågning rimer ikke på dansk opdragelse
Tallene peger på, at overvågning og kontrol harmonerer dårligt med danske forældres syn på opdragelse.
78% af forældrene i undersøgelsen svarer således, at de stoler på, deres barn kommer til dem, hvis de møder problemer online, og at de af den grund ikke kunne forestille sig at anvende forældrekontrol.
Ligesom 22% svarer, at de ikke benytter forældrekontrol, fordi de er imod den form for grænsesætning og overvågning af deres barn.
Det peger på, at danske forældre ikke benytter sig af forældrekontrol, fordi de vægter tillid og dialog højt i opdragelsen, siger Ask Hesby Holm.
![](https://via.ritzau.dk/data/images/public/13562048/14262235/e08a9025-d3ab-405e-81fd-8e203d02646b-w_720.png)
Derudover viser undersøgelsen, at forældrekontrol primært anvendes af forældre, som i forvejen går op i deres børns digitale liv. Og det gør direktør i Digitalt Ansvar bekymret for den gruppe af børn, der efterlades alene online.
Der er potentielt en stor børnegruppe, som efterlades alene på perronen uden nogen som helst opsyn, når de færdes på nettet. Og det gør dem langt mere udsatte for overgreb og andre ubehagelige oplevelser, siger Ask Hesby Holm.
”Børns sikkerhed på nettet må ikke koges ned til et forældreansvar”
Tech-industrien fremhæver værktøjer til forældrekontrol som centralt for at øge børns sikkerhed online. Ansvaret placeres derfor i høj grad hos forældrene frem for hos platformene selv.
Eftersom flertallet af danske forældre ikke benytter sig af værktøjer til forældrekontrol, konkluderer undersøgelsen, at forældrekontrol ikke er en effektiv sikkerhedsløsning, der kan stå alene, når det kommer til beskyttelse af danske børn online.
Digitalt Ansvar har derudover tilbage i december dokumenteret, hvordan bl.a. Instagrams nye teenageprofiler og forældrekontrolfunktioner er lette at omgå. Børn, hvis forældre benytter sig af forældrekontrol, er derfor heller ikke garanteret beskyttelse.
Børns sikkerhed på nettet må ikke koges ned til et forældreansvar. De sociale medier har alle muligheder for at gøre deres produkt mere sikkert ved bl.a. at moderere ulovligt og skadeligt indhold og sikre, at deres algoritmer og platforme ikke er designet til at fastholde børn og unge i en grad, som de gør i dag, siger Ask Hesby Holm, direktør i Digitalt Ansvar.
Digitalt Ansvar anbefaler derfor:
- De sociale medier skal indføre effektiv aldersverifikation. Alle sikkerhedsforanstaltninger rettet mod børn og unge vil forblive hullede, så længe de sociale medier ikke med sikkerhed kender alderen på hver bruger.
- De sociale medier skal forbedre deres moderation for at begrænse problemer med skadeligt og ulovligt indhold. Selvom tech-industrien og lovgivere ser forældrekontrol som en mulig delløsning på problemer med onlinesikkerhed for børn og unge, bør det erkendes, at forældrekontrol langtfra er en løsning, der kan stå alene.
- De sociale medier bør udvikle en fælles løsning for forældrekontrol, som fungerer på tværs af de sociale medier, og som ikke kræver, at forældre har profiler på de enkelte platforme.
- Danske myndigheder bør udvikle guides til forældrekontrol, som skal gøre det enklere for forældre at opsætte forældrekontrol. Samtidig bør det prioriteres at udbrede denne information til forældre gennem relevante kanaler.
Opsamling af fakta:
- Undersøgelse viser, at 75% af forældre kender til forældrekontrol, men kun 15% benytter forældrekontrol på ét af de sociale medier, som deres barn anvender.
- Blandt forældre med kendskab til forældrekontrol og mindst et barn på sociale medier er det 20%, som benytter forældrekontrol på ét af de sociale medier, som deres barn er på.
- 25% af danske forældre med børn i alderen 0-16 år er ikke klar over, at værktøjer til forældrekontrol eksisterer.
- 78% af forældrene svarer, at de stoler på, deres barn kommer til dem, hvis de møder problemer online, og at de af den grund ikke kunne forestille sig at anvende forældrekontrol.
- Forældrekontrol fungerer som et supplement til de forældre, som i forvejen sætter grænser for deres børns onlineliv. Forældre med faste regler for skærmtid er således markant mere tilbøjelige til at bruge forældrekontrol, ligesom børn, der fik en profil på sociale medier sent, oftere har forældrekontrol installeret.
- Analysen baserer sig på en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse udarbejdet i samarbejde med Epinion blandt 2000 danske forældre med børn i alderen 9-16 år. Digitalt Ansvar har derudover foretaget kvalitative interviews med otte respondenter. Data blev indhentet i oktober og november 2024.
Nøgleord
Kontakter
Maja Wallmeier WolfgangPressekonsulent
Tlf:+45 9391 0689mww@digitaltansvar.dkAsk Hesby HolmDirektør
Tlf:+45 4216 4263ahh@digitaltansvar.dkBilleder
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Digitalt Ansvar
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitalt Ansvar
Instagrams nye sikkerhedstiltag for børn og unge giver forældre falsk tryghed13.12.2024 17:30:00 CET | Pressemeddelelse
Digitalt Ansvar har testet Instagrams nye teenageprofiler og de udvidede forældrekontrol-funktioner, der skal beskytte unge brugere og give forældre tryghed. De kan meget nemt omgås, lyder konklusionen.
Nordiske organisationer går sammen om at sikre børns digitale rettigheder12.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag lancerer organisationer fra flere nordiske lande netværket: NOCTA, the Nordic Child Tech Policy Alliance med det formål at sikre et stærkt fokus på børnene i den fremtidige regulering af tech-området.
Knap 10.000 danskere sælger, køber og ser seksuelt indhold af piger og kvinder uden deres samtykke på Telegram8.12.2024 09:40:30 CET | Pressemeddelelse
Digitalt Ansvar har kortlagt det danske marked for køb og salg af intimt materiale uden samtykke på platformen Telegram samt antallet af danske ofre. Tallene vidner om, at manglende regulering har muliggjort et voksende kommercielt marked for ulovligt intimt materiale, siger direktør.
Digitalt Ansvar afslører: Instagram taler usandt, når de påstår at fjerne selvskadeindhold med AI16.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar viser, at Instagram stadig ikke fjerner voldsomt selvskadeindhold og stik imod deres egen udmelding fravælger at bruge kunstig intelligens til automatisk at fjerne indholdet.
Oplæg og paneldebat: Instagrams selvskadebedrag13.11.2024 15:55:26 CET | Presseinvitation
Digitalt Ansvar inviterer til oplæg og paneldebat d. 28/11 i lyset af vores nye undersøgelse af Instagrams moderation af selvskadeindhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum