Regional trafik og data hjælper unge vej til en uddannelse
Regional kollektiv trafik på tværs af kommunegrænser kan gøre forskellen mellem at starte på en ungdomsuddannelse eller ej. Region Midtjylland bruger viden om transport og uddannelsesmønstre til at sikre, at ingen unge hindres af geografi.

Hvis du er ung og bor i landdistrikterne med begrænset adgang til kollektiv trafik, er der tre gange så høj sandsynlighed for, at du ikke er i gang med en ungdomsuddannelse sammenlignet med unge på din alder, der bor i byerne.
Det viser en analyse fra Region Midtjylland.
Mens det i mindre byer og landdistrikterne er hver fjerde ung, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, er det kun hver 11. ung i byerne, som står udenfor uddannelsessystemet.
Derfor spiller regional trafik på tværs af kommunegrænser en afgørende rolle for mange unges mulighed for at tage en ungdomsuddannelse, siger Bent B. Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland:
- Uden den regionale kollektive trafik vil forskellen formentligt være endnu større, og antallet af unge, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse udenfor byerne, vil være endnu højere. Det handler om at give de unge reelle valg. Så når vi i Region Midtjylland sikrer gode transportmuligheder på tværs af kommuner, sikrer vi også, at muligheden for at tage en uddannelse ikke afhænger af postnummeret, siger udvalgsformanden.
Geografi må ikke blive en barriere
Analysen understreger, at kollektiv transport er en forudsætning for, at unge kan tage den ungdomsuddannelse, de ønsker.
Her spiller data en vigtig rolle, når Region Midtjylland sikrer, at uddannelse er tilgængelig for alle – også i landdistrikterne.
- Ved at dykke ned i data kan vi se, hvor hver enkel ung i regionen ønsker at tage en ungdomsuddannelse. Samtidig har vi data, der viser, hvor transporten halter. Ved at kombinere vores viden om unges uddannelsesvalg og transportmønstre kan vi handle på det og sørge for, at geografien ikke bliver en barriere for uddannelse, siger Kim Kofod Hansen, udviklingsdirektør i Region Midtjylland.
I områder med færre uddannelsestilbud og begrænsede muligheder for at benytte kollektiv transport identificerer Region Midtjylland huller og laver tilpasninger. Her kan en simpel justering være forskellen mellem at starte og falde fra.
- Med andre ord bruger vi vores indsigt til at sikre, at ingen unge hindres af geografien, for selv en mindre justering i transporten kan gøre en kæmpe forskel, siger han.
Livsnødvendigt med regional trafik
I Region Midtjylland viser tallene for de unge på ungdomsuddannelser, at mange bor i én kommune, men går i skole i en anden.
Regionens bus- og togdrift på tværs af kommunegrænser bidrager dermed til, at langt de fleste unge i regionen kan benytte lige præcis dén uddannelsesinstitution, som de ønsker.
For mange uddannelsesinstitutioner er regionens transporttilbud ikke bare vigtig – den er livsnødvendig. Uden gode bus- og togforbindelser kan mange unge ikke komme frem, og det kan få alvorlige konsekvenser for gymnasier og erhvervsskoler i oplandet.
- Vi er helt afhængige af, at de unge kan komme frem til os, siger Mads Brinkmann Petersen, rektor på Struer Statsgymnasium.
Gymnasiet modtager elever fra et stort opland.
- I en verden uden regional, kollektiv trafik vil vi miste elever, og i sidste ende kan det betyde, at vi ikke kan opretholde vores uddannelsestilbud, siger Mads Brinkmann Petersen.
Region Midtjyllands mål er at skabe en attraktiv kollektiv trafik i regionen, så flere borgere får lyst til og mulighed for at bruge busser, tog og letbane.
Læs mere om regionens arbejde med mobilitet her.
Fakta: Sammenhængen mellem kollektiv trafik og uddannelse i Region Midtjylland
- I byerne er det kun hver 11. ung, der ikke går på en ungdomsuddannelse. I landdistrikterne er det hver fjerde.
- Andelen af unge uden uddannelse er størst i Vestjylland, hvor geografiske barrierer og manglende transport spiller en afgørende rolle.
- Regionens analyse viser, at bedre transportmuligheder øger chancen for, at unge vælger og gennemfører en uddannelse.
- Region Midtjylland identificerer huller i transporten og tilpasser ruter og forbindelser for at sikre, at alle unge har adgang til uddannelse.
- Region Midtjylland har ansvaret for de regionale busser, togdriften på strækningerne Thyborøn-Lemvig-Vemb og Holstebro-Skjern og den regionale kørsel på Aarhus Letbane.
- Kommunerne i regionen har ansvaret for at bestille og betale de busser, der kører inden for deres egne kommunegrænser.
Kontakter
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dklink.rm.dk/BentBGraversenKim Kofod HansenUdviklingsdirektør, Regional Udvikling, Region Midtjylland
Tlf:20434304kim.kofod.hansen@ru.rm.dkMads Brinkmann PedersenRektor, Struer Statsgymnasium
Tlf:24276920mbp@stgym.dkBilleder



Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Psykiatridirektør stopper i Region Midtjylland28.3.2025 13:31:13 CET | Pressemeddelelse
Direktøren for Psykiatrien i Region Midtjylland, Tina Ebler, fratræder sin stilling.
Region Midtjylland sætter turbo på udvikling af kulturelle sundhedstilbud27.3.2025 12:50:36 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland lancerer ny pulje til sundhedsfremmende kulturprojekter og udvikler den første politik for området.
Nyt tilbud skaber mere lighed for udsatte patienter og borgere i Region Midtjylland26.3.2025 09:26:31 CET | Pressemeddelelse
Borgerne i Region Midtjylland får nu et helt nyt socialmedicinsk team. Det nye team skal bistå patienter og borgere i udsatte situationer og herunder hjælpe dem med at navigere i sundhedsvæsenet og kommunikere i øjenhøjde.
Region Midtjylland har løst it-nedbrud13.3.2025 15:50:09 CET | Pressemeddelelse
Et stort netværksnedbrud ramte torsdag eftermiddag Region Midtjylland. Problemet er løst og normal drift ventes genoprettet inden for kort tid.
Mere end 100.000 patienter har talt: Stor tilfredshed med de midtjyske hospitaler13.3.2025 06:38:14 CET | Pressemeddelelse
Næsten alle midtjyske patienter er enten i høj eller i meget høj grad tilfredse med deres ophold og personalet på hospitalerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum