269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere
Den grønne omstilling af vores fødevareproduktion får et økonomisk rygstød. 24 projekter har fået tilsagn om samlet 169 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP. Samtidig er en ny ansøgningsrunde med yderligere 100 millioner kroner åben.
Der er store gevinster at hente for både klima og miljø, når vi udvikler grønnere fødevarer og smartere produktionsmetoder.
24 innovative projekter får nu en økonomisk håndsrækning til at udvikle bæredygtige metoder. Projekterne spænder vidt – fra nye plantebaserede ingredienser og klimavenlige proteinkilder til teknologier, der reducerer brugen af pesticider og mindsker madspild.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:
”Den grønne omstilling af vores fødevaresektor er afgørende for at skabe mere bæredygtige og klimavenlige måltider på danskernes tallerkener. Derfor er jeg glad for, at vi med 269 millioner kroner til udvikling og demonstration kan sætte yderligere fart på denne vigtige indsats.”
Hvert år uddeler GUDP midler til projekter, der skubber på den grønne udvikling i fødevaresektoren.
I år har de udvalgte projekter bl.a. fokus på udvikling af nye fødevarer og ingredienser, reduktion af klimagasudledninger, reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider i vandmiljøer eller at mindske ressourcespildet i fødevareproduktionen.
Læs mere om de 24 nye GUDP-projekter:
GUDP uddeler 169 mio. kr. til grøn omstilling af fødevaresektoren - GUDP
Fakta
Tre projekteksempler fra 2024
Laserbehandling til malkekoen
Projektet MastZap har modtaget et tilsagn på godt 9 millioner kroner til at færdigudvikle en ny laserbehandlingsmetode mod yverbetændelse hos malkekøer. Metoden kan potentielt erstatte antibiotikabehandlingen, der i dag anvendes ved yverbetændelse. Det vil både reducere antibiotikaforbruget i mælkeproduktionen og minimere mælketabet, da mælk fra antibiotikabehandlede køer skal kasseres.
Grønne kartofler
Projektet Growthstop+ har fået tilsagn på næsten 11 millioner kroner til at udvikle to effektive metoder til vækststandsning af kartofler uden brug af pesticider. Vækststandsning er nødvendig i forhold til at opnå den rette størrelse for læggekartofler. Projektet kan være med til at gøre den danske kartoffelproduktionen mindre afhængig af pesticider til gavn for bl.a. vandmiljøet.
Kontinuert fermentering til alternativ produktion af fødevareproteiner
Projektet Contimilk har modtaget tilsagn om tilskud på godt 6 millioner kroner til at forske videre i en effektivisering i alternativ produktion af animalske fødevareproteiner. I projektet arbejdes der med at videreudvikle fermenteringen af genmodificerede mikroorganismer til at producere fødevareproteiner til fødevareindustrien såsom mælke- og æggeproteiner. Hvis metoden lykkes, kan den bidrage centralt til udviklingen af fremtidens fødevareingredienser.
Hvad støtter GUDP?
- GUDP’s pulje består hvert år af en ordinær pulje samt et varierende antal særpuljer.
- Det er muligt at søge om tilskud i de ordinære puljer to gange om året. Samlet er der hvert år afsat ca. 200 mio. kr. på finansloven til GUDP’s ordinære puljer.
- Ud over den ordinære pulje udbød GUDP også fire særpuljer på samlet 140 mio. kr. i 2024. Tre af puljerne havde fokus på biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt reduktion af madspild og fødevaretab. Derudover var der en økologisk særpulje i samarbejde med ICROFS.
Links
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Minister støtter grøn omstilling af fiskeriet med 50 mio. kr.21.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni forskellige projekter har fået i alt 50 mio. kr. i støtte fra tilskudspuljen Grøn omstilling fiskeri. Projekterne omfatter bl.a. udvikling af mere bæredygtig og skånsom teknologi og skal fremme den grønne omstilling af dansk fiskeri.
Kunstige organer og nye metoder skal skåne forsøgsdyr17.3.2025 13:32:00 CET | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter modtager i alt 1,4 mio. kr. fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til at udvikle metoder, der kan reducere antallet af forsøgsdyr og forbedre deres velfærd.
Indsatsen for at begrænse fiskeri med tunge bomtrawl fortsætter14.3.2025 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
De endelige resultater fra Jammerbugtprojektet, udført af DTU Aqua og Aalborg Universitet, bekræfter, at fiskeri med tunge bomtrawl har en meget kraftig påvirkning af havbunden. Med disse resultater vil minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) fortsætte indsatsen for at udfase fiskeri med tunge bomtrawl både i Danmark og i EU.
Dyrevelfærden for grise får stort løft med nye tiltag28.2.2025 07:02:00 CET | Pressemeddelelse
Den 1. marts træder flere tiltag i kraft, der skal forbedre dyrevelfærden for grise. Tiltagene stammer fra Danmarks første dyrevelfærdsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2024, og som nu er i fuld gang med at blive implementeret.
Strengere straffe for dyremishandling på vej27.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med dyrevelfærdsaftalen blev regeringen og et bredt flertal af partier i Folketinget enige om at undersøge muligheden for strafskærpelser på dyrevelfærdsområdet. Undersøgelsen er nu færdig, og dens anbefalinger er i tråd med regeringens ambitioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum