269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere
Den grønne omstilling af vores fødevareproduktion får et økonomisk rygstød. 24 projekter har fået tilsagn om samlet 169 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP. Samtidig er en ny ansøgningsrunde med yderligere 100 millioner kroner åben.
Der er store gevinster at hente for både klima og miljø, når vi udvikler grønnere fødevarer og smartere produktionsmetoder.
24 innovative projekter får nu en økonomisk håndsrækning til at udvikle bæredygtige metoder. Projekterne spænder vidt – fra nye plantebaserede ingredienser og klimavenlige proteinkilder til teknologier, der reducerer brugen af pesticider og mindsker madspild.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:
”Den grønne omstilling af vores fødevaresektor er afgørende for at skabe mere bæredygtige og klimavenlige måltider på danskernes tallerkener. Derfor er jeg glad for, at vi med 269 millioner kroner til udvikling og demonstration kan sætte yderligere fart på denne vigtige indsats.”
Hvert år uddeler GUDP midler til projekter, der skubber på den grønne udvikling i fødevaresektoren.
I år har de udvalgte projekter bl.a. fokus på udvikling af nye fødevarer og ingredienser, reduktion af klimagasudledninger, reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider i vandmiljøer eller at mindske ressourcespildet i fødevareproduktionen.
Læs mere om de 24 nye GUDP-projekter:
GUDP uddeler 169 mio. kr. til grøn omstilling af fødevaresektoren - GUDP
Fakta
Tre projekteksempler fra 2024
Laserbehandling til malkekoen
Projektet MastZap har modtaget et tilsagn på godt 9 millioner kroner til at færdigudvikle en ny laserbehandlingsmetode mod yverbetændelse hos malkekøer. Metoden kan potentielt erstatte antibiotikabehandlingen, der i dag anvendes ved yverbetændelse. Det vil både reducere antibiotikaforbruget i mælkeproduktionen og minimere mælketabet, da mælk fra antibiotikabehandlede køer skal kasseres.
Grønne kartofler
Projektet Growthstop+ har fået tilsagn på næsten 11 millioner kroner til at udvikle to effektive metoder til vækststandsning af kartofler uden brug af pesticider. Vækststandsning er nødvendig i forhold til at opnå den rette størrelse for læggekartofler. Projektet kan være med til at gøre den danske kartoffelproduktionen mindre afhængig af pesticider til gavn for bl.a. vandmiljøet.
Kontinuert fermentering til alternativ produktion af fødevareproteiner
Projektet Contimilk har modtaget tilsagn om tilskud på godt 6 millioner kroner til at forske videre i en effektivisering i alternativ produktion af animalske fødevareproteiner. I projektet arbejdes der med at videreudvikle fermenteringen af genmodificerede mikroorganismer til at producere fødevareproteiner til fødevareindustrien såsom mælke- og æggeproteiner. Hvis metoden lykkes, kan den bidrage centralt til udviklingen af fremtidens fødevareingredienser.
Hvad støtter GUDP?
- GUDP’s pulje består hvert år af en ordinær pulje samt et varierende antal særpuljer.
- Det er muligt at søge om tilskud i de ordinære puljer to gange om året. Samlet er der hvert år afsat ca. 200 mio. kr. på finansloven til GUDP’s ordinære puljer.
- Ud over den ordinære pulje udbød GUDP også fire særpuljer på samlet 140 mio. kr. i 2024. Tre af puljerne havde fokus på biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt reduktion af madspild og fødevaretab. Derudover var der en økologisk særpulje i samarbejde med ICROFS.
Links
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Dyrevelfærdsaftale har nået en markant milepæl9.2.2025 07:02:00 CET | Pressemeddelelse
På dyrevelfærdsaftalens 1-års fødselsdag er næsten en tredjedel af initiativerne implementeret. Og der er udsigt til, at op mod halvdelen af aftalens initiativer er implementeret i løbet af 2025.
Stort madprojekt skal inspirere børnefamilier til sundere og grønnere madvaner6.2.2025 10:21:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) glæder sig over nyt initiativ, der skal hjælpe børnefamilier med at spise sundere og grønnere.
Invitation til pressemøde: Ministre præsenterer udspil til forhandlingerne om fremtidens fiskeri1.2.2025 11:24:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), miljøminister Magnus Heunicke (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) afholder et pressemøde i Fødevareministeriet, hvor de præsenterer regeringens bud på fremtidens fiskeri.
Regelforenklingen fortsætter: Minister finder 16 nye forenklinger24.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) fortsætter arbejdet med regelforenkling og har fundet yderligere 16 tiltag. Dermed er der nu gennemført eller planlagt i alt 51 forenklinger og tilpasninger, som skal gøre det nemmere at være landmand, fisker og fødevareproducent i Danmark.
Statsrevisorerne udtrykker skarp kritik af tilsynet med muslingefiskeri i Limfjorden20.1.2025 14:04:43 CET | Pressemeddelelse
I dag har Statsrevisorerne offentliggjort Rigsrevisionens beretning om tilsynet med muslingefiskeri i Limfjorden. Rigsrevisionen konkluderer, at den daværende Fiskeristyrelse har ført et kritisabelt tilsyn med muslingefiskeriet, hvilket minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) tager til efterretning. Der er allerede igangsat en række tiltag på baggrund af kritikken, og der vil blive fulgt yderligere op i de kommende forhandlinger om fremtidens erhvervsfiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum