Rekordmange søger hjælp hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Aldrig før har så mange søgt hjælp hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade som i 2024. Rådgivningen har haft over 6.700 samtaler – en stigning på 22 % sammenlignet med sidste år. Foreningen har netop udvidet åbningstiderne i sin chatrådgivning, så endnu flere kan få hjælp.
For fjerde år i træk oplever Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade en markant stigning i antallet af samtaler med mennesker, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade – og deres pårørende. I 2024 registrerede foreningen 6.754 samtaler via telefon, chat, sms, video, brevkasse og personligt fremmøde. Det er en stigning på 22 % fra 2023, hvor tallet var 5.273 samtaler – og det højeste antal samtaler nogensinde.
"Vi mærker tydeligt, at behovet for støtte er stigende. Aldrig før har vi talt med så mange mennesker, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade. Det er både hjerteskærende og en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at vi er her," siger Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Stigningen i samtaler er gennemgående på alle foreningens rådgivningstilbud, men den største stigning ses på chatrådgivningen.
Chatten er nu åben alle hverdage
Særligt de 13-25-årige benytter sig af chatrådgivningen, som i år har registreret 2.087 samtaler.
"Rådgiveren var empatisk og god. Lyttende. Havde gode idéer og forslag. Tog sig tid til at sætte sig ind i sagerne, kom ikke med hurtige patentløsninger, som nogle gør. Jeg trækker vejret noget roligere her bagefter," fortæller en bruger af chatrådgivningen.
For mange unge er chatten den foretrukne kanal til at søge hjælp, men efterspørgslen er så høj, at rådgiverne ofte må lukke for tilgangen, mens unge venter i kø.
For at imødekomme det stigende behov har foreningen efter nytår udvidet chatrådgivningens åbningstider, så der nu er åbent alle ugens hverdage. Det har været muligt takket være støtte til udvidelsen fra Ole Kirk’s Fond.
1.641 ubesvarede opkald – og et endnu større mørketal
Rådgiverne havde i 2024 svært ved at nå alle henvendelser. I løbet af året blev der registreret 1.641 ubesvarede opkald – i gennemsnit otte opkald hver dag, rådgivningen har åben. Det reelle antal mennesker, der forsøger at komme igennem uden held, er sandsynligvis endnu højere, da det ikke er muligt at registrere ubesvarede henvendelser på chat og sms.
"Ingen skal stå alene med en spiseforstyrrelse eller selvskade. Vi arbejder hver dag for at sikre, at flere kan få hjælp. Vi håber, at udvidelsen af åbningstiden i chatten vil betyde, at færre vil kontakte os forgæves fremover," afslutter Laila Walther.
Nøgleord
Kontakter
Fie Mørch ColdingPresse- og kommunikationskonsulent
Tlf:51170048fmc@spiseforstyrrelse.dkLaila WaltherDirektør
Tlf:40452370lw@spiseforstyrrelse.dkVedhæftede filer
Om Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade arbejder for at forebygge spiseforstyrrelser og selvskade og forbedre vilkårene for de ramte og deres pårørende.
Hvert år rådgiver og støtter vi mere end 5.000 mennesker, der har brug for hjælp, og vi har rådgivninger i København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Følg pressemeddelelser fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Tidligere ‘Bachelorette’-deltager lancerer podcast sammen med patientforening21.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan føles det at bære på en hemmelighed, der fylder hele ens liv? Og hvad sker der, når man endelig siger det højt? Det ved Lissa Paustian alt om. I den nye podcast Sig det højt giver hun stafetten videre til modige gæster, der åbner op om deres kamp med spiseforstyrrelser og selvskade. Podcasten er lavet i samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Niels Brock-elever konkurrerer om at skabe den bedste kampagne mod spiseforstyrrelser og selvskade20.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan når vi de unge, der dagligt kæmper med spiseforstyrrelser og selvskade? Det er spørgsmålet, som Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade og Niels Brock vil finde svar på med en ny kampagnekonkurrence, hvor elevernes kreativitet skal bryde tabuer og åbne dialog om mentale udfordringer blandt unge.
Patientforening styrker indsatser for at forebygge spiseforstyrrelser og selvskade17.12.2024 15:39:41 CET | Pressemeddelelse
Takket være en donation fra Sagitta Charity Foundation kan Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade inspirere endnu flere børn og unge til at stå imod urealistiske kropsidealer.
Nyt tilbud giver specialiseret støtte til familier med børn med tvangsoverspisning4.11.2024 10:49:54 CET | Pressemeddelelse
Når tvangsoverspisning rammer et barn, rammer det hele familien. Nu kan familier i hovedstadsområdet få specialiseret støtte til at håndtere de følelsesmæssige udfordringer hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Nyt tilbud giver specialiseret støtte til familier med børn med tvangsoverspisning4.11.2024 10:47:50 CET | Pressemeddelelse
Når tvangsoverspisning rammer et barn, rammer det hele familien. Nu kan familier i hele landet få specialiseret støtte til at håndtere de følelsesmæssige udfordringer hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum