Gode råd til sikker bilferie: Planlæg pauser og overhold færdselsreglerne i udlandet
I forbindelse med vinterferien vil tusindvis af danskere i de kommende uger køre på bilferie. Rådet for Sikker Trafik og FDM opfordrer til, at man planlægger turen og husker pauser undervejs, så man ikke kører, mens man er træt og uopmærksom.

Når bilen er pakket med bagage og familie, så vil de fleste gerne så hurtigt frem som muligt til feriedestinationen. Men hastværk kan blive lastværk, når det drejer sig om transport.
For pauser undervejs på bilferien er vigtige, da hjernen har brug for en pause, når man har kørt i et par timer. Jo mere træt man er, jo mere uopmærksom bliver man i trafikken. Høj hastighed er farligt og gør man bliver hurtigere træt som bilist.
- Drømmen om at suse ned ad pisterne kan få nogle til at trykke speederen i bund og køre længere, end der egentlig er forsvarligt. Så husk, at pauser er afgørende for både krop, sjæl og ens opmærksomhed – så kan du jo også få tid til at nyde en curry wurst på en raststätte, inden du rammer alperne. Samtidig er høje hastigheder både farlige, og man bliver hurtigere træt som chauffør, så derfor skal man tænke sig om og lægge luft ind i planerne – sneen er næppe smeltet selvom man kommer lidt senere frem, siger Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Rådet for Sikker Trafik har samlet syv gode råd, der kan gøre din bilferie sikker og tryg: Du finder de syv råd her.
Sæt dig ind i færdselsreglerne i udlandet
Hos FDM har de samlet vigtig viden om regler i udlandet, som bilister bør sætte sig ind i, før de kører afsted. For hemmeligheden bag en god kør selv-ferie er forberedelse hjemmefra, lyder det fra bilisternes organisation.
- Selvom færdselsreglerne i det øvrige Europa langt hen ad vejen ligner de danske, er der alligevel særlige regler i nogle lande, og dem skal man naturligvis også følge som dansk bilist. Derfor er det en god idé på forhånd at sætte sig ind i konkrete regler, der hvor man skal køre. For bryder man de lokale regler, risikerer man en bøde, der kan være meget højere, end hvad vi er vant til i Danmark. Og selvom man er turist, kan bøden sagtens finde vej til postkassen derhjemme. Derfor bør man altid – også i udlandet – overholde reglerne og i øvrigt køre efter forholdene, siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.
I kø på Autobahn
Stopper trafikken pludselig: aktiver havariblinket for at advare bilister, der kommer i høj hastighed bagfra.
Det er forbudt at køre i nødsporet. Også selvom køen står helt stille, og der ikke er så langt til næste frakørsel. Nødsporet må kun benyttes, hvis din bil har et teknisk nedbrud.
I flere lande skal man på motorveje eller veje med mindst to vejbaner i hver retning, huske de såkaldte nødkorridorer, hvis der opstår kø. Så snart der er optræk til kø, skal alle bilister sørge for at skabe en nødkorridor til redningskøretøjer på vejen. De, der kører i den venstre vognbane, skal holde så langt til venstre som muligt. De, der kører i højre vognbane (og en evt. midterbane) skal holde så langt til højre som muligt. Nødsporet må ikke optages, og man må ikke stå ud af bilen, selvom man holder stille.
Nyttige links:
Nøgleord
Kontakter
Rådet for Sikker Trafiks presseafdeling: 3916 3969.
FDM´s pressenummer: 4527 0967.
Rådet for Sikker Trafik er en privat organisation, der arbejder for at øge trafiksikkerheden. Medlemmerne af Rådet er dels offentlige myndigheder og dels private organisationer.
Rådet for Sikker Trafiks arbejde omfatter bl.a. kampagner, undervisningsmaterialer og rådgivning. Administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik er Jakob Bøving Arendt.
Se mere på www.sikkertrafik.dk

Følg pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Motorcyklisterne er igen på vejene – nyt tiltag gør dem lettere at se.9.4.2025 05:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Med foråret kommer motorcyklerne igen på vejene. Motorcyklisterne er sårbare særligt i ulykker med andre trafikanter, men nu skal nyt tiltag øge motorcyklisternes synlighed, så andre trafikanter ikke overser dem.
Ny kampagne skal minimere skader med varevogne7.4.2025 06:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Der sker mange ulykker i trafikken med varevogne og håndværkerbiler. Nu sætter Rådet for Sikker Trafik og forsikringsselskabet Alm. Brand ind med en ny kampagne, der skal hjælpe flere håndværkere med at blive mere opmærksomme i trafikken.
Skildpadder viser vejen: Hovedstadens cyklister kan lære af dyrene4.4.2025 07:21:00 CEST | Pressemeddelelse
Cyklisters brug af cykelhjelm er lavere i region Hovedstaden og på Sjælland end i resten af landet. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, som sammen med ZOO København nu går en alternativ vej for at få hjelmen på flere børn og især deres forældre (OBS: REGIONALE tal for hele landet nederst i pressemeddelelsen).
Rundspørge i Politikredsene: Ulovlige elcykler er et problem i trafikken13.3.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Billige og ulovlige elcykler er et stadig større problem, oplever Rådet for Sikker Trafik og politiet. Mange borgere er i tvivl om reglerne, og de ulovlige elcykler øger risikoen for ulykker og kan koste føreren dyrt, hvis de bliver stoppet af politiet eller kører galt.
Denne risikable fejl begår mange: Glemmer selen i turistbussen7.2.2025 07:04:00 CET | Pressemeddelelse
Det er lovpligtigt at bruge sele i turist- og fjernbusser. Men mange glemmer det, hvilket er risikabelt, advarer Rådet for Sikker Trafik og SOS International i forbindelse med vinterferien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum