Danmark hejser flaget for erhvervsuddannelserne
2025 skal være Erhvervsuddannelsernes år. Det mener regeringen og en lang række organisationer, der hele året vil fejre erhvervsuddannelserne med en lang række initiativer. Regeringen og Folketingets øvrige partier har afsat fem millioner kroner til projektet.

Danmark er i 2025 vært for EuroSkills - europamesterskaberne for de dygtigste erhvervsuddannede. Det bliver afholdt som et markant internationalt arrangement i Herning til september med fokus på faglige evner og de gode muligheder i erhvervsuddannelserne. Et fokus, som skal fastholdes hele året – og i årene fremover.
”2025 skal være Erhvervsuddannelsernes år, for vi vil gerne kaste lys over de mange gode muligheder, der ligger i at tage en erhvervsuddannelse og blive faglært. God løn, spændende og meningsfulde jobs. Rigtig gode muligheder for at blive iværksætter, selvstændig eller læse videre, hvis man vil. Der ligger masser af faglig stolthed i fagene i sig selv, men også i muligheden for at dyrke talent og gå hele vejen til EuroSkills og Worldskills.”
Sådan siger Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og formand for projektgruppen Erhvervsuddannelsernes år 2025. Han forklarer, at det er oplagt at bruge så unik en mulighed som EuroSkills 2025 som løftestang til at lade hele året stå i erhvervsuddannelsernes tegn. Men Erhvervsuddannelsernes år står også bag en række konkrete delprojekter, der skal sikre en mere blivende indsats, så flere folkeskoleelever og deres forældre også fremover får en mere nuanceret viden om vejen videre i uddannelsessystemet.
Det er både KL, Danmarks Lærerforening, Dansk Industri, 3F, Dansk Metal, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Astra, EuroSkills 2025 I/S, Dansk Erhverv, HK, Horesta, FOA, Tekniq, Naturvidenskabernes hus, Must, FH og DA, der er enige om, at erhvervsuddannelserne skal fejres ekstra meget i år, og som har inspireret regeringen til at udnævne 2025 til Erhvervsuddannelsernes år.
”Alle os, der har med erhvervsuddannelserne at gøre til daglig, kan ikke lade være med at være begejstrede. Men i stedet for at tale med hinanden om, hvor gode erhvervsuddannelserne er, skal vi bruge dette år til at komme lidt længere ud. Tale med grundskolerne, eleverne og forældrene om, hvor stor en styrke, der ligger i at blive dygtig til noget konkret. Det kan give en enorm faglig og personlig stolthed, som rigtig mange unge kunne bruge i dag,” siger Nanna Højlund, der er næstformand i FH og næstformand for Erhvervsuddannelsernes år.
Blandt andet skal arbejdet i Erhvervsuddannelsernes år 2025 resultere i nye inspirationsmaterialer om erhvervspraktik, som nu bliver obligatorisk for alle elever i 7., 8. og 9. klasse. Der vil blive udarbejdet en guide til folkeskoleforløb, der på tværs af fag og tidligere, end man har gjort før, kan hjælpe elever med at forstå mulighederne inden for uddannelse, job og arbejdsliv. Et andet konkret produkt bliver inspirationsmaterialer om MiniSkills, så flere kommuner kan afholde de hands-on uddannelsesdage for elever i 6. og 7. klasse, som en række kommuner allerede har succes med.
Regeringen og Folketingets øvrige partier har afsat fem millioner kroner til projektet.
“Vi skal vise de unge, hvor mange muligheder de får med en faglært uddannelse, og hvor meget de kan vælge imellem. Mange ved ikke, at der findes lidt over 100 forskellige erhvervsuddannelser. Når europamesterskaberne i Skills afvikles i Herning, giver det tusindvis af skoleelever en unik mulighed for at opleve fagene i virkeligheden. Jeg er glad for, at både arbejdsgiverne, fagbevægelsen og en lang række organisationer samarbejder om at styrke kendskabet til erhvervsuddannelserne. I regeringen er vi også optaget af, at endnu flere unge får øjnene op for erhvervsskolerne, og inden længe præsenterer vi et nyt udspil, der skal gøre erhvervsuddannelserne endnu bedre, end de allerede er,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Kontakter
Rudi Raahauge DamkjærKommunikationschef, SkillsDenmarkSkillsDenmark
Tlf:+4520923464rda@skillsdenmark.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra SkillsDenmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SkillsDenmark
Vejle bliver vært for DM i Skills 2027 – Næstved får 202818.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To kommuner bliver i dag offentliggjort som kommende værtsbyer for DM i Skills. Kæmpe-eventet foregår i Vejle i 2027 og i Næstved i 2028. Det afgjorde SkillsDenmarks bestyrelse på et møde tirsdag.
EU-ministre samles i Herning under EuroSkills 20252.6.2025 10:25:04 CEST | Pressemeddelelse
Når Europas dygtigste unge faglærte samles i Herning til EuroSkills 2025 i september, bliver byen samtidig et politisk samlingspunkt for EU’s ministre med ansvar for erhvervsuddannelser.
EuroSkills Herning 2025 bliver den største EuroSkills-konkurrence nogensinde20.5.2025 10:19:59 CEST | Pressemeddelelse
EuroSkills Herning 2025 bliver den hidtil største EuroSkills-konkurrence målt på antallet af konkurrerende fagatleter. Det står klart efter fristen for at tilmelde fagatleter er lukket og ikke mindre end 597 unge talenter fra hele Europa har meldt deres ankomst til Danmark. Et rekordstort antal, der glæder arrangøren.
Nyt site hjælper skoler til at besøge Euroskills Herning 202511.4.2025 12:16:16 CEST | Pressemeddelelse
Et stort forberedelsessite til besøg ved EuroSkills Herning 2025 er netop lanceret. Her serveres inspirationsvideoer, undervisningsmateriale og praktisk info om det kæmpestore event. Så de unge både kan glæde sig til besøget og få faglig læring ud af det.
Danmark stiller med rekordstort landshold til EuroSkills 20259.4.2025 14:49:33 CEST | Pressemeddelelse
Danmark sender sit største Skillslandshold nogensinde til EuroSkills 2025 i Herning. De 43 talentfulde fagatleter er officielt udtaget og skal konkurrere mod Europas bedste unge faglærte den 9.-13. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum