Region Hovedstaden

Patienter og pårørende: Prioriter forskning og vidensdeling om kvindesygdomme

Del

Et opgaveudvalg bestående af borgere og politikere kommer nu med en række anbefalinger til, hvordan kvindesygdomme kan blive mere synlige i sundhedsvæsenet, og hvordan behandlingen af sygdommene kan blive bedre.

Der skal være et øget fokus på forskning i kvindesygdomme, en bedre vidensdeling og samarbejde blandt sundhedsfagligt personale, og så skal der være lettilgængelig information og viden om kvindesygdomme.

Sådan lyder nogle af de anbefalinger, som et opgaveudvalg om kvindesygdomme netop har afleveret til regionsrådet i Region Hovedstaden. Sygdomme, der specifikt rammer kvinder, er f.eks. endometriose, PCOS og nedsynkning i underlivet.  

Et mangfoldigt udvalg
38-årige Bushra Hanif er en af de 10 kvinder, der har været med i opgaveudvalget. Hun lider af sygdommen polycystisk ovariesyndrom, PCOS, og har store menstruationssmerter, kraftige blødninger og øget hårvækst, som begyndte, da hun var teenager. 

”Jeg meldte mig til opgaveudvalget, fordi jeg selv gik rundt med en kvindesygdom i rigtig mange år uden at vide, hvad det rigtig var og uden at få en endelig diagnose. Det var en lang proces gennem sundhedssystemet, og det var svært at navigere i, fordi læger fra forskellige specialer havde forskellige perspektiver i forhold til min behandling, ”siger hun.  

Nu indgår hendes erfaringer med sundhedsvæsenet i opgaveudvalgets anbefalinger. 

”Det har været helt igennem fantastisk at være med. Det var et mangfoldigt udvalg, hvor vi havde en fællesnævner, men samtidig også hver vores baggrund og erfaringer, som vi bidrog med,” siger hun og tilføjer:  

”Jeg håber, at vores arbejde kan være med til at aftabuisere de sygdomme, som vi kvinder kæmper med.”

Løsninger på den korte og lange bane
Forkvinde for opgaveudvalget og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden Maria Gudme (S) kalder det, at anbefalingerne er skabt sammen med patienter og pårørende, for et kvalitetsstempel.

”Det har været både vigtigt og indsigtsfuldt at arbejde med opgaveudvalget. Det har haft rigtig stor værdi, at det er kvindernes erfaringer, som har været udgangspunktet for de politiske forslag. Derudover har vi fundet en god balance mellem de konkrete forslag, der kan sættes i gang her og nu, og de forslag, der kræver et langt sejt træk, hvor det ikke kun er regionen, der skal i spil, men også kommunerne og Christiansborg,” siger hun.

Flere hundrede borgere ville dele erfaringer om kvindesygdomme
Der var en overvældende interesse for at deltage i opgaveudvalget, da regionen søgte efter deltagere i efteråret 2024. Mere end 300 borgere ansøgte om at være med i udvalget om kvindesygdomme. 

Et opgaveudvalg skal være med til at pege på løsninger, som giver værdi for den enkelte borger og patient i et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen. Ifølge Maria Gudme er opgaveudvalg en god løsning til at inddrage borgerne.

”Opgaveudvalg er noget af det, som jeg tror, at vi skal gøre endnu mere af, hvis vi gerne vil have borgere til at engagere sig i sundhedsvæsenet. Det er i hvert fald lang tid siden, at jeg har oplevet så stort et engagement i regionsrådspolitik,” siger Maria Gudme og tilføjer, at den store interesse især også skyldes emnet, som vækker genklang hos mange.

Opgaveudvalget har blandt andre bestået af 10 kvinder, der alle er berørt af en kvindesygdom, to pårørende og fire politikere.  

Opgaveudvalget præsenterede sine anbefalinger for regionsrådet d. 4. februar, og nu vil Sundhedsudvalget og Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen drøfte, hvordan forslagene kan blive gjort til virkelighed. 

Formandskabet i opgaveudvalget lancerer desuden anbefalingerne til et åbent arrangement med titlen ”Fremtiden for Kvindesygdomme” på Herlev Hospital d. 6. februar. Det er et selvstændigt initiativ, som gruppen har lavet. Læs mere om arrangementet på regionh.dk

Opgaveudvalgets fem anbefalinger:
1. Prioritering af forskning i kvindesygdomme
2. Bedre vidensdeling og samarbejde blandt sundhedsfagligt personale 
3. Oplysningstiltag for den generelle befolkning 
4. Individuelt tilpassede behandlingsforløb 
5. Lettilgængelig information og viden om kvindesygdomme

Læs mere om opgaveudvalget, og få en uddybning af de fem anbefalinger​ her.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye