Lif Lægemiddelindustriforeningen

Lif: Nyt lovforslag om fortrolige priser på apoteksmedicin kan blive en succes.

Del

Lif roser den konstruktive høringsproces, der har været op til fremlæggelsen af lovforslaget, og ser, at loven optimalt set kan komme både patienter, det offentlige og lægemiddelvirksomhederne til gode.

”Vi håber, at vi i den kommende treårige periode får en forsøgsordning, hvor vi kan høste de erfaringer, der skal til, for at vi på sigt kan få etableret en mere permanent ordning til at indgå aftaler med fortrolige priser på tilskudsmedicin." siger Ida Sofie Jensen, Koncernchef i Lif
”Vi håber, at vi i den kommende treårige periode får en forsøgsordning, hvor vi kan høste de erfaringer, der skal til, for at vi på sigt kan få etableret en mere permanent ordning til at indgå aftaler med fortrolige priser på tilskudsmedicin." siger Ida Sofie Jensen, Koncernchef i Lif

I dag er der fremlagt et nyt lovforslag til en forsøgsordning, der skal gøre det muligt for lægemiddelvirksomhederne at forhandle fortrolige priser på tilskudsmedicin i Danmark. En sådan aftale vil kunne give det offentlige og lægemiddelvirksomhederne mulighed for at forhandle rabatter, der sikrer danskerne tilskud til køb af de nyeste og bedste lægemidler.

Den kan betyde, at mere apoteksmedicin i fremtiden bliver tilgængeligt og billigere for borgerne, netop fordi borgerne kan få tilskud til lægemidlet.

Hos Lif har man hele tiden været positiv over for ideen om at flere innovative lægemidler kan få tilskud, så danske patienter kan få de bedste priser, uden at det påvirker virksomhedernes prisforhandlinger i andre lande, men i brancheorganisationen så man en del problemer i det første udkast til lovforslaget.

”Vi kan lige så godt være ærlige og sige, at vi så en del knaster i første udkast til lovforslaget, der gjorde, at vores medlemmer ville have overordentligt vanskeligt ved at bruge ordningen. En af de store handlede om, at udgifterne til medicintilskud samlet set ikke måtte stige, på trods af at nye lægemidler har en større behandlingsmæssig værdi og dermed effekt end ældre lægemidler. Det ville sætte en effektiv stopper for mange ansøgninger,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif – Lægemiddelindustriforeningen.

Derfor brugte Lif høringsperioden til at skrive et detaljeret høringssvar til forslaget. Det har Indenrigs- og Sundhedsministeriet lyttet til, og det har resulteret i et lovforslag, som branchen bedre kan se give værdi for alle parter.

“I det fremlagte forslag er der skabt mere rum til reelle forhandlinger, hvor afledte effekter og en bredere forståelse af den merværdi, som nye lægemidler bidrager med, kan blive inddraget. Det er meget vigtigt for vores medlemmer. Derfor vil vi ikke længere afvise, at der er virksomheder, der gerne vil benytte sig af ordningen,” siger Ida Sofie Jensen.

Der er dog fortsat en knast i lovforslaget, og det er, at originalproducenterne skal kompensere regionerne for en del af salget af lægemidler, der stammer fra parallelimport.

“Det er besynderligt, at ministeriet fortsat mener, at det er fair, at nogle virksomheder skal medfinansiere andre virksomheders salg. Jeg frygter, at det vil afholde nogle virksomheder fra at søge forsøgsordningen med fortrolige priser. Det er ulige og unfair konkurrence. Det er trods alt originalvirksomhederne, der forsker og bringer lægemidlerne til markedet. At de så efterfølgende skal finansiere parallelimporten også, er for mig uforståeligt,” siger Ida Sofie Jensen.

Hun håber, at forhandlingerne af de fortrolige rabatter giver mulighed for aftaler, der afspejler den konkrete markedssituation, så kompensation for parallelimport i praksis bliver meget lille, og at restriktionen ikke kommer til at hindre virksomheder for at deltage i ordningen.

”Vi håber, at vi i den kommende treårige periode får en forsøgsordning, hvor vi kan høste de erfaringer, der skal til, for at vi på sigt kan få etableret en mere permanent ordning til at indgå aftaler med fortrolige priser på tilskudsmedicin. Det vil være til gavn for alle – både for sundhedsvæsenet, som får en rabat på de nye lægemidler, for patienterne, som får bedre adgang til den nyeste og bedste behandling med tilskud, og for virksomhederne og det danske samfund,” siger Ida Sofie Jensen.

Ordningen træder i kraft 1. juli 2025 og skal fungere frem til 30. juni 2028.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Lægemiddelindustriforeningen

Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.

Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.

Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.

Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye