Faste teams i ældreplejen har stort potentiale
Borgere og pårørende oplever, at faste teams i hjemmeplejen gør en positiv forskel. Der er dog fortsat plads til forbedring. Det fastslår en ny rapport fra VIVE.
Det øger trygheden, når borgeren, de pårørende og medarbejderne kender hinanden godt. Det viser en ny rapport fra VIVE.
Rapporten kaster lys over, hvordan borgere og pårørende oplever dét at modtage hjemmepleje fra faste tværfaglige og selvstyrende teams.
Et bredt politisk flertal indgik i 2024 en aftale om en ældrereform, der blandt andet skal sikre større sammenhæng i ældreplejen. Fremover skal det derfor i højere grad være et fast team af medarbejdere med forskellige fagligheder, der kommer i de ældres hjem. Med aftalen er der afsat 376,1 mio. kroner til udbredelsen af de faste teams.
De fleste af landets kommuner er i gang med eller har planer om at etablere faste teams. VIVE har gennemført observationsbesøg og lavet interviews med borgere og pårørende i tre kommuner, der allerede arbejder med faste teams.
Rapporten viser, at faste teams gør en positiv forskel for borgernes og deres pårørendes oplevelse af plejen.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Ved at have faste tværfaglige teams i ældreplejen sikres det, at den ene hånd ved, hvad den anden gør. Jeg er glad for, at VIVE sætter fokus på de mange positive forskelle, som faste teams fører med sig. Det skaber tryghed blandt de ældre og pårørende, når de har en god relation til de mennesker, der kommer i deres hjem. Mennesker, som kender den ældres vaner og behov. Nu skal vi sørge for, at helhedsplejen og de faste teams bliver implementeret ordentligt i kommunerne til gavn for vores ældre og medarbejderne i hjemmeplejen.
Kræver fortsat udvikling
Undersøgelsen fra VIVE viser samtidig, at selvom de tre deltagende kommuner har arbejdet med faste teams i flere år, oplever flere borgere og pårørende, at der er et stykke vej, før den nye organiseringsform fungerer optimalt.
Mange borgere oplever fortsat skiftende medarbejdere i deres hjem, brud på tværgående sammenhæng og begrænsede muligheder for medbestemmelse. Derudover oplever flere pårørende, at det er svært at blive inddraget, selvom det kunne være til gavn for borgere og medarbejdere.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Undersøgelsen viser, at implementeringen af faste teams er en proces, der kræver fokus og udvikling. Med ældrereformen har vi taget et syvmileskridt for at skabe det gode ældreliv, hvor borgeren er i centrum for plejen. At ændre en kultur og indarbejde nye tværfaglige tankegange og måder at arbejde på tager naturligvis tid. Her har kommunerne en stor og vigtig opgave. Jeg er som ældreminister meget optaget af, at vi får reformen ud at virke, samt hvad vi kan gøre fra statslig side for at understøtte kommunerne i den proces.
Fakta: Faktorer med stor betydning for oplevelsen af faste teams
VIVE’s undersøgelse peger på fire centrale faktorer med særlig stor betydning for borgeres og pårørendes oplevelse af ældrepleje i faste, tværfaglige og selvstyrende teams:
- Gensidigt kendskab mellem borger, pårørende og ældreplejens medarbejdere.
- Tværgående sammenhæng på tværs af vagtlag, faggrupper og kommunale instanser.
- Borgere og pårørendes mulighed for indflydelse og medbestemmelse.
- Et godt samarbejde mellem borger, pårørende og ældreplejen.
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Ny rapport: Frisættelse af kommuner har løftet kvaliteten og arbejdsglæden i ældreplejen4.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2021 blev tre kommuner sat fri fra særlige nationale og kommunale regler på ældreområdet. Det har medført større arbejdsglæde blandt medarbejderne, og at den enkelte ældres behov er kommet i centrum, viser en ny evaluering fra VIVE.
Nu er startpakken til nye lokalplejehjem klar30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er med ældrereformen afsat 120 mio. kroner til fire initiativer, som skal hjælpe kommunerne med at få en ny type af frisatte kommunale plejehjem op at stå. De såkaldte lokalplejehjem skal give mere plads til forskellighed og aktiv inddragelse af lokalsamfundet.
30 millioner kroner til indsats mod forråelse19.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Flere danskere får demens, og det stiller større krav til medarbejderne i ældreplejen. Nu kommer der hjælp med aftalen om ældrereformen. Som noget nyt skal demensrejseholdet fremover klæde medarbejdere og ledere bedre på i forhold til at undgå forråelse og omsorgstræthed i ældreplejen.
Ny departementschef i Ældreministeriet20.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Janus Breck er udnævnt som ny departementschef. Janus Breck kommer fra en stilling som direktør i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nyt ældretilsyn finder hjem i Hjørring, Silkeborg og Gentofte20.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Slut med frygt for tilsyn og kontrol af dokumentation. Et nyt tværkommunalt og læringsorienteret ældretilsyn, som skal være med til at føre ældrereformens værdier ud i livet, får nu hjemsted i Hjørring, Silkeborg og Gentofte kommuner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum