Red Barnet åbner Danmarks første anonyme rådgivning til unge med seksuelle tanker om børn og bekymrende seksuel adfærd
For at styrke forebyggelsen af overgreb mod børn lancerer Red Barnet i dag rådgivningen TalMedOs. Med den nye rådgivning kan unge i Danmark for første gang få helt anonym, personlig og professionel hjælp til at håndtere bekymrende seksuelle tanker eller adfærd, så de ikke risikerer at gøre andre børn fortræd.
Børnerettighedsorganisationen Red Barnet præsenterer i dag et nybrud i arbejdet for at forebygge overgreb mod børn i Danmark.
Det sker med åbningen af den nye rådgivning TalMedOs, som er et tilbud til unge, der kæmper med og mangler professionel hjælp til at håndtere seksuelle tanker om børn eller skadelig seksuel adfærd.
Disse unge er ofte skamfulde og har mange spørgsmål, som de har brug for hjælp til at forstå: Hvad betyder det, at jeg har disse tanker? Kan jeg komme til at begå overgreb?
Men indtil i dag har der ikke eksisteret et anonymt og specialiseret rådgivningstilbud, de har kunne kontakte, uden at det vil fremgå af deres sundhedsjournaler.
Derfor har Red Barnet i lang tid set et uudnyttet potentiale for bedre at forebygge seksuelle overgreb gennem etableringen af et anonymt og specialiseret rådgivningstilbud til unge, og det glæder organisationen, at det med TalMedOs nu er lykkes at tage dette vigtige skridt:
-Som samfund skal vi gøre alt for at forebygge overgreb på børn, og vi har længe set et stort behov for at lappe et hul i det danske værn mod seksuelle overgreb. Det gør vi i dag med åbningen af TalMedOs. Vores rådgivning fjerner nogle af de barrierer, der kan være med til at afholde unge med seksuelle tanker om børn eller skadelig seksuel adfærd fra at række ud og søge hjælp. Fra i dag vil vores specialuddannede rådgivere stå klar til at hjælpe disse unge med at forstå og håndtere deres tanker og adfærd og derigennem også modvirke, at seksuelle tanker om børn fører til fysiske overgreb, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.
Det anslås, at en tredjedel af alle registrerede seksuelle overgreb mod børn bliver begået af børn og unge.
TalMedOs henvender sig primært til unge i alderen 15 til 18 år, der har seksuelt bekymrende tanker eller adfærd. Rådgivningen er også et tilbud til de unges pårørende og fagpersoner. I England har der siden 2023 eksisteret en tilsvarende anonym rådgivning, som henvender sig direkte til unge.
Nødvendigt alternativ til internettets mørke kroge
Med TalMedOs får unge ikke alene adgang til fagligt korrekt viden kommunikeret direkte til dem i et sprog, som de forstår. Der er også mulighed for via telefon, e-mail eller chat at få personlig, anonym og gratis rådgivning, hvis man er ung og har bekymrende seksuelle tanker om børn eller skadelig seksuel adfærd.
Netop denne gruppe af unge er både meget vanskelig og ekstremt vigtig at nå, forklarer psykolog i Red Barnet, Pernille Spitz:
-Unge med seksuelle tanker om børn er ofte ensomme, forvirrede, skamfulde og bange for sig selv. Det kan virke fuldstændig uoverskueligt for dem at række ud til voksne for hjælp. Hvis de i stedet vender sig mod internettet for at søge viden, risikerer vi, at de ender i nogle meget mørke afkroge af nettet, hvor voksne, der har begået overgreb på børn, står klar til at fortælle dem, at børn ikke tager skade af seksuelle overgreb. Som samfund er vi nødt til at give dem et bedre alternativ, og det gør vi med rådgivningen TalMedOs. Det, mener vi, er helt afgørende, hvis vi bedre vil forebygge overgreb mod børn, siger Pernille Spitz, psykolog og Red Barnets chef for beskyttelse mod overgreb.
Det anslås, at mellem 1 og 3 procent af mænd er tiltrukket af præpubertære børn. Der findes ikke tilsvarende undersøgelser om kvinders seksuelle tiltrækning af børn. Studier indikerer, at personer med seksuel interesse i børn allerede udvikler denne interesse i puberteten.
Red Barnet understreger, at overgreb mod børn begået af unge kan være forårsaget af en række faktorer: Den unge kan for eksempel have besvær med at kontrollere sin seksuelle adfærd, de kan have en kognitiv funktionsnedsættelse eller selv have været udsat for overgreb i barndommen.
FAKTA: Hvad er TalMedOs?
- TalMedOs er støttet af Social- og Boligministeriet og finansieret til og med 2026.
- TalMedOs er en anonym og gratis rådgivning for børn og unge under 18, der har bekymrende seksuelle tanker eller adfærd. Formålet er at tilbyde kvalificeret rådgivning, anvise handleveje og at give håb om et godt liv uden at skade andre. TalMedOs skal gøre det muligt for unge med seksuelle tanker om børn at tage ansvar for deres tanker og ikke begå overgreb på børn.
- På hjemmesiden www.talmedos.dk kan unge, forældre og fagfolk finde information og blive ledt videre til enten at ringe, maile eller chatte med en rådgiver. Rådgiverne er eksperter i at tale med børn og unge om seksualitet og svære spørgsmål, og de er vant til at have dialog og arbejde med andre fagprofessionelle. Rådgiverne arbejder gennem samtalerne for at bygge den unge op og hjælpe dem med at forstå sig selv og deres handlemuligheder.
- På rådgivningens hjemmeside er der blandt andet mulighed for at tage en indledende test for at få hjælp til at vurdere, hvorvidt ens tanker eller adfærd er bekymrende eller problematiske. Der er også gode råd til at håndtere tankerne og nyttig viden om fx at opsøge behandling.
Nøgleord
Kontakter
Bjarke Windahl PedersenPresseansvarlig
Tlf:2162 4437bjpe@redbarnet.dkOm Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Med støtte fra Nordea-fonden lancerer Red Barnet nyt program: ”Børneliv i Digital Trivsel” skal styrke læreres kompetencer og elevers handlekraft og trivsel4.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med afsæt i børn og unges egne digitale livserfaringer skal en ny stor indsats over de kommende fire år styrke læreres kompetencer i grundskolen, så børn og unges trivsel og digitale dannelse får et markant løft. Bag indsatsen står Red Barnet, som med 37 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden, lancerer programmet Børneliv i Digital Trivsel i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU), tre professionshøjskoler og organisationen Just Human.
Red Barnet får ny rolle som vagthund for at beskytte børn bedre online31.1.2025 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsstyrelsen har udpeget Red Barnet til at spille en central rolle i bekæmpelsen af ulovlige digitale krænkelser begået mod børn. Med en særlig status som officiel pålidelig indberetter får sociale medier og andre onlineplatforme fremover pligt til at prioritere Red Barnets anmeldelser om ulovligt indhold. Det styrker mulighederne for at stille platformene til ansvar og sikre børn en bedre beskyttelse online, lyder det fra børnerettighedsorganisationen.
Afgørende at børn får en central plads i ny beredskabsaftale15.1.2025 11:35:42 CET | Pressemeddelelse
Et særskilt fokus på børn og unge i den nye beredskabsaftale er et vigtigt skridt på vejen til bedre hjælp til børn i Danmarks nationale beredskaber, mener Red Barnet. Der også hæfter sig ved, at civilsamfundet ser ud til at få en vigtig rolle i fremtidens beredskaber.
Red Barnet og Østifterne: Vi skal styrke fokus på børnenes behov i Danmarks kriseberedskaber7.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
I et samarbejde med Østifterne igangsætter Red Barnet en kortlægning af, hvordan Danmarks kriseberedskaber bedre kan sikre børn den rette hjælp, når kriser og katastrofer rammer. Det er helt afgørende, at vi har et særligt fokus på børnene, som er en særligt sårbar gruppe, lyder det fra psykolog i Red Barnet.
Red Barnet og hundredvis af danske skoler fejrer Børnerettighedsdagen20.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Markant flere skoler end i de foregående år har tilmeldt sig Red Barnets fejring af Børnerettighedsdagen den 20. november. Op mod 300 danske skoler bruger dagen til at styrke børns kendskab til deres egne rettigheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum