Ny forskning om borderline personlighedsforstyrrelse
Psykolog Ole Jakob Storebø har forsvaret sin doktorafhandling om, hvordan man bedst undersøger behandling af personer med borderline personlighedsforstyrrelse (BPF). Forsvaret fandt sted den 24. januar på Syddansk Universitet.

Hvad handler forskningen om?
Borderline personlighedsforstyrrelse er en psykisk lidelse, hvor man kan opleve stærke humørsvingninger, impulsive handlinger, problemer med sin identitet og selvskadende adfærd. Mange med diagnosen kæmper også med angst og depression.
Der findes forskellige behandlingsmetoder, men det er svært at afgøre, hvilke der virker bedst. Storebøs forskning ser nærmere på, hvordan man kan forbedre undersøgelser af psykoterapeutisk behandling, så man får mere præcise svar på, hvad der hjælper.
Hvad har Storebø fundet ud af?
Han har gennemgået ni vigtige videnskabelige studier og peger på en række problemer i tidligere forskning. Disse problemer kan gøre det svært at stole på resultaterne og træffe gode valg om behandling.
For eksempel har han undersøgt:
- Bias (skævheder i forskningen, der kan påvirke resultaterne)
- Forskelle mellem patientgrupper, der gør det svært at sammenligne studier
- Hvordan Kontrolgrupper (hvordan forskellige typer af sammeligningsgrupper i kliniske forsøg) påvirker forskningsresultater
- Behovet for mere præcise metoder, så behandlingsanbefalinger bygger på solid evidens
Hans forskning understreger, at vi har brug for bedre og mere præcise studier, så patienter kan få den bedst mulige behandling.
Bedømmelseskomiteen bestod af:
- Benjamin Hummelen, overlæge, Oslo Universitets Hospital
- Mads Gram Henriksen, lektor, Københavns Universitet
- Elsebeth Stenager, klinisk professor, SDU (formand for bedømmelseskomitéen)
Forsvaret blev ledet af professor Kjeld Andersen fra SDU.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum