Nye rapporter undersøger jøders og muslimers oplevelse af livet i København efter 7. oktober 2023
To nye kvalitative rapporter undersøger, hvordan københavnske jøder og muslimer oplever at være jøder og muslimer i København efter den 7. oktober 2023, hvor Hamas begik et terrorangreb mod Israel. Rapporterne er bestilt af medlemmerne af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune og skal politisk behandles på et udvalgsmøde på Københavns Rådhus den 17. februar 2025.
UNDERSØGELSE
I to nye rapporter udarbejdet af analyse- og konsulenthuset M.B.C. for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune fortæller 15 jøder og 15 muslimer, hvordan de oplever at være henholdsvis jøder og muslimer i København efter den 7. oktober 2023. Rapporterne skal politisk behandles på et møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på Københavns Rådhus den 17. februar 2025.
Citater:
Fungerende beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Louise Theilade Thomsen (V) siger:
“Jøder og muslimer skal ligesom alle andre religiøse minoriteter kunne føle sig trygge og sikre her i København. De nye rapporter viser, at det desværre ikke altid er tilfældet. Det tager jeg meget alvorligt. Mellemøstens konflikter skal ikke trænge ind i Københavns gader. Jeg hæfter mig ved, at undersøgelsen fx viser, at det ikke er alle bydele i København, hvor jøder føler sig trygge, og at særligt muslimske kvinder kan føle sig utrygge i den offentlige transport. Sådan skal det ikke være”.
Kirkeminister Morten Dahlin (V) siger:
”Rapporten viser med al tydelighed, at en konflikt i Mellemøsten har fundet vej til Danmark. Konsekvenserne er alvorlige for alle, men særligt for vores jødiske medborgere som oplever en voldsom stigning i antisemitisme. Det må og skal vi ikke acceptere som samfund. Regeringen har allerede præsenteret en række initiativer, der skal bekæmpe antisemitismen. Det arbejde fortsætter vi ufortrødent, fordi vi som nation lovede, at antisemitismen aldrig igen måtte få fodfæste efter Anden Verdenskrig".
Fakta:
• Rapporterne er bestilt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune og undersøger, hvordan københavnske muslimer og jøder oplever at bo og leve i København efter den 7. oktober 2023.
• Analyserne bygger primært på kvalitative interviews med 15 jødiske borgere og 15 muslimske borgere bosat i København.
• Deltagerne er blevet spurgt til deres oplevelse af livet i København ud fra temaerne: Tilhørsforhold til København og Danmark. Privatliv. Arbejds- og studieliv. Det offentlige rum. Private og offentlige services. Foreningsliv. Demokrati og den offentlige samtale.
• Rapporterne viser blandt andet, at både jøder og muslimer efter den 7. oktober 2023 oplever en større utryghed i det offentlige rum, at børn og unge er særligt sårbare i den nuværende situation og at tonen i den offentlige debat opleves som hård og ekstrem efter den 7. oktober 2023.
• Rapporterne skal behandles på et møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget på Københavns Rådhus den 17. februar 2025.
• Rapporterne indeholder desuden anbefalinger fra Det Jødiske Samfund og Muslimernes Fællesråd, som kan kvalificere nye og eksisterende indsatser i Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.
Kontakter
Steffen KjærPressechef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune
Tlf:23821294vb5n@kk.dkBilleder
![Louise Theilade Thomsen, Venstre, Fungerende beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune](/data/images/public/13559151/14249536/345d30de-dd1f-43cb-8389-0637aa780b98-w_240.jpg)
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Københavns Kommune skruer op: Flere unge skal have et fritidsjob29.11.2024 08:47:44 CET | Pressemeddelelse
Ny målsætning skal sikre flere fritidsjob til unge på kommunale arbejdspladser – en indsats der styrker både deres fremtidsmuligheder og sociale trivsel.
Københavnsk borgmester går på barsel og erstattes af partifælle28.11.2024 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) går på tre måneders barsel. Han erstattes af sin partikollega Louise Theilade Thomsen (V).
Københavns beskæftigelsesborgmester reagerer: ”Tiltrængt afbureaukratisering – men hvad forhindrer regeljunglen i at vokse igen?”24.6.2024 12:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsessystem er i dag kommet med deres anbefalinger til regeringen. Her følger en reaktion fra Jens-Kristian Lütken (V), der er borgmester for landets største beskæftigelsesforvaltning.
Modstandskraften over for ekstremisme og propaganda skal styrkes hos folkeskoleelever i Københavns udsatte boligområder20.3.2024 14:10:20 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommune har netop afsat en halv million kroner til et samarbejde med foreningen Brobyggerne om en særlig emneuge for folkeskoleelever i udsatte boligområder. Formålet er blandt andet at styrke elevernes evne til at tænke kritisk og indgå i positive fællesskaber.
Danmarks seks største byer til regeringen: Her kan der spares en milliard på jobcentrene8.11.2023 03:58:00 CET | Pressemeddelelse
Det står i regeringsgrundlaget, at der skal spares 3 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen i landets 98 kommuner. Nu kommer Danmarks seks største byer med deres fælles bud på, hvor der kan spares en milliard.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum