Ny undersøgelse: Forældres baggrund påvirker børns kræftoverlevelse
Børn af ikke-vestlige indvandrere har lavere sandsynlighed for at overleve kræft.

Stadig flere får en kræftdiagnose og lever med eller efter sygdommen i mange år. Den forbedrede overlevelse skyldes blandt andet bedre mulighed for tidlig diagnose og behandling, men desværre har de seneste års fremskridt på kræftområdet ikke gavnet alle lige meget.
4. februar er World Cancer Day, hvor lande i hele verden blandt andet sætter fokus på den ulige adgang til kræftbehandling på grund af geografi, etnicitet og socioøkonomiske forhold. Og uligheden i kræft bliver bekræftet af en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Børnekræft rammer 280 årligt
Den nye undersøgelse viser blandt andet, at børn i Danmark har lavere sandsynlighed for at overleve kræft, hvis deres forældre kommer fra et ikke-vestligt land, end hvis de kommer fra Danmark eller et andet vestligt land.
Samtidig fremgår det, at børn af ikke-vestlige forældre havde 44 pct. større risiko for at dø af deres kræftsygdom indenfor 5 år efter de fik stillet diagnosen. For visse kræftsygdomme er overlevelsen ifølge undersøgelsen kun halvt så god.
Kræft blandt børn er heldigvis relativt sjælden. Hvert år rammes omkring 280 børn af kræft i Danmark. Kræft er imidlertid stadig den sygdom, som flest børn dør af.
- I et land som Danmark, hvor vi har lige adgang til de samme sundhedsydelser, er det tankevækkende, at vi ser denne forskel. Det tyder på, at der er noget systematisk, som man bør rette op på. Resultaterne taler ind i den generelle ulighed, vi desværre allerede ved findes i sundhedssystemet, og som vi må og skal ændre på for alle kræftpatienter, siger professor Susanne Dalton.
Hun er forskningsgruppeleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, leder af Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, landets førende ekspert i social ulighed og har bidraget til den nye undersøgelse.
Arbejdsmarkedstilknytning har også betydning
Den nye undersøgelse viser også en klar tendens til, børn af forældre med ikke-vestlig baggrund har en større risiko for at få tilbagefald af sygdommen end andre.
Mønsteret med en dårligere overlevelse og en tendens til større risiko for tilbagefald ser også ud til at gøre sig gældende, hvis forældrene havde en løs tilknytning til arbejdsmarkedet – f.eks. hvis de var arbejdsløse eller helt stod udenfor arbejdsmarkedet.
- Tilsammen tegner resultaterne et billede af, at nogle familier er højrisikofamilier i forhold til, hvordan deres børn klarer sig igennem en kræftsygdom. Det betyder ikke, at alle med ikke-vestlig baggrund eller løs tilknytning til arbejdsmarkedet har behov for hjælp, men sandsynligheden er større, siger ph.d.-studerende Fie Stegenborg, der sammen med Mathilde Bek har udført forskningen.
Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen
Den nye undersøgelse er udført ved forskergruppen Livet efter Kræft ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Den er udført i samarbejde med læger og sygeplejersker fra Klinik for Børn og Unge med Kræft og Blodsygdomme på Rigshospitalet i København, der til daglig behandler børn med kræft.
Projektet er støttet af Kræftens Bekæmpelse, Børnecancerfonden og Nationalt Forskningscenter for Børnekræft (CONTROL), der blev oprettet med støtte på 25 mio. kr. fra Knæk Cancer i 2019.
Resultaterne er offentliggjort her: Stegenborg F. et al.: Socioeconomic characteristics and relapse-free and overall survival from childhood cancer – a nationwide study based on data from the Danish Childhood Cancer Registry. Acta Oncologica, 2025, vol. 64, 179-187
Nøgleord
Kontakter
Mette Vinter WeberPresse- og kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Tlf:28952828mvw@cancer.dkSusanne DaltonProfessor i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Tlf:35 25 76 18sanne@cancer.dkBilleder

Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Livmoderhalskræft kan være udryddet om 10-15 år14.4.2025 09:33:05 CEST | Pressemeddelelse
I en ny statusartikel konkluderer eksperter, at livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark.
Flere frivillige indsamler 35,5 mio. til kræftsagen11.4.2025 13:40:33 CEST | Pressemeddelelse
Resultatet af Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling, der løb af stablen søndag den 6. april – og derefter fortsatte digitalt en lille uges tid – er landet på 35,5 millioner kroner.
H.M. Dronningen besøger Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Herlev10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To kræftramte familier delte deres oplevelser og udfordringer med H.M. Dronningen under besøget.
Tusindvis samlede ind til mennesker ramt af kræft: - Det er rørende6.4.2025 16:23:51 CEST | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, og formand, Helen Bernt Andersen, takker de tusindvis af frivillige - og alle, der donerede - ved årets Landsindsamling. Du kan stadig nå at støtte digitalt.
Nyt genleksikon kan hjælpe læger med at forebygge og behandle kræft6.4.2025 07:42:39 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse står bag et nyt digitalt leksikon om BRCA2-mutationer. Ændringer i genet kan markant øge risikoen for bryst- og prostatakræft. Aldrig før er så mange BRCA2-mutationer blevet samlet og vurderet for deres betydning for kræftrisikoen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum