Kunstig intelligens skal kurere hestesygdomme
Et nyt forskningsprojekt, der skal kortlægge de genetiske årsager bag øjensygdomme hos heste, har modtaget bevilling fra Agria Forskningsfond. For at analysere de omfattende data, der kræves for at forstå genetik, vil forskerne bruge AI og nærmere bestemt data mining.
![Forskerne bag et Agria-støttet projekt, vil gøre brug af kunstig intelligens for at analysere de omfattende datamængder, der kræves for at forstå genetik.](/data/images/public/13561644/14249081/22775cdc-a1cb-48e3-ada4-c1d2a568174b-w_720.jpg)
Et nyt forskningsprojekt har modtaget bevillinger fra Agria Forskningsfond til at kortlægge de genetiske årsager bag øjensygdommen mikroftalmi hos heste. I øjeblikket fører sygdommen til, at føl fødes med disposition for, men ikke fuldt udviklede øjne.
Det er Sofia Mikko, der er forsker og lektor ved Institut for Husdyrbiovidenskab ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), der leder projektet. Sammen med kolleger fra Sverige, Belgien og Tyskland vil hun undersøge den genetiske baggrund for mikroftalmi (EqMi) hos heste.
Selv om flere end 150 gener er forbundet med mikroftalmi hos mennesker, er tilsvarende genetiske forbindelser hos heste endnu ikke blevet identificeret.
- Vi vil undersøge genetikken hos føl med og uden mikroftalmi for at finde den genetiske faktor, der er årsag, og i fremtiden vil vi kunne tilbyde en genetisk test, siger Sofia Mikko.
Undersøgelsen koncentrerer sig om varmblodede rideheste - dvs. raceheste, der er avlet med fokus på hurtighed og smidighed til forskel fra koldblodsheste, som er avlet til træk og tungt arbejde - men mikroftalmi forekommer hos flere hesteracer.
- Det er vigtigt, at avlerne rapporterer mikroftalmiske tilfælde til deres avlsorganisationer for at forstå forekomsten og arveligheden af defekten, siger forskeren.
Forskerne vil bruge data mining
Forskningsgruppen vil bruge store mængder sekvensdata og stamtavleoplysninger fra hingste og hopper med afkom, der har mikroftalmi. Forskerne vil blandt andet undersøge genetiske varianter i sædpopulationer og sekvenskodende RNA fra øjenvæv i berørte heste.
Det første år fokuserer forskerne på indsamling af materialer som sæd samt øjen- og blodprøver fra kliniske tilfælde. Når disse er blevet undersøgt for genetiske varianter, vil forskerne gøre brug af kunstig intelligens for at analysere de omfattende data, der kræves for at forstå genetik:
- Vi kombinerer konventionel bioinformatik med såkaldt maskinlæring til at håndtere store mængder data, der er svære at analysere med gængse statistiske metoder.
Maskinlæring – også kaldet data mining - er en gren af kunstig intelligens, der giver en computer evnen til at lære og forbedre sig igennem algoritmer, der kan analysere og fortolke mængder af data samt lære mønstre og træffe beslutninger baseret på nye data.
- Målet er at forstå genetikken bag mikroftalmi, siger Sofia Mikko.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Kølervæske kan være dødelig for hunde10.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.
Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig5.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.
Danskernes 25 mest populære hunderacer4.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets Top25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Se listen: Her er årets mest populære kattenavne21.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Listen over årets mest populære kattenavne 2024 er blevet offentliggjort. Er din missekats navn på Top20?
Advarsel til hesteejere: Pas på januar-kolik16.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af heste rammes hvert år af kolik, og ifølge Agrias skadesstatistik bliver langt de fleste syge i årets første måneder. Men der er flere ting, du kan gøre for at reducere risikoen, og her får du Agrias dyrlæges bedste råd:
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum