Danmarks Fiskeriforening: Vi skal udvikle, ikke afvikle dansk fiskeri
Man udvikler ikke fiskeriet ved at lukke det. Det skal politikerne huske på, når de skal forhandle om fremtidens erhvervsfiskeri, påpeger Danmarks Fiskeriforening.
Det er ansvarligt, når regeringen vil kompensere dansk fiskeri for CO2-afgiften, fordi fiskerne stadig ikke har seriøse klimaneutrale alternativer til de traditionelle brændstoffer.
- Det giver os fem år ekstra, hvor vi undgår massekonkurser alene på grund af afgiften. Så håber vi, at der sker en teknologisk udvikling inden 2030, som kan levere de klimaneutrale brændstoffer, som vi venter på, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening (DFPO).
Han kalder det en stor sejr for dansk fiskeri og roser fiskeriminister Jacob Jensen (V) og de kræfter blandt Folketingets fiskeriordførere, der har lyttet til fiskeriet og presset på for at finde en løsning.
Men samtidig er der bekymring for de negative konsekvenser for lokale havnesamfund af det samlede udspil til forhandlingerne om fremtidens fiskeri, som blev fremlagt mandag formiddag. For de markante lukkeområder for bundslæbende fiskeri, som regeringen foreslår, vil få meget uheldige konsekvenser lokalt.
- Man redder ikke fiskeriet ved at lukke det. Man udvikler heller ikke fiskeriet på den måde. Jeg synes ikke, regeringen har det helhedssyn på Danmark, som man kunne forvente. Det er nogle af de mest udsatte lokalsamfund i landet langt væk fra København, der skal betale prisen for den lukning af lokalt og kystnært fiskeri med mindre trawlere, der nu lægges op til, siger Svend-Erik Andersen, som også er kritisk overfor effekten af dem.
- Fiskerikommissionen har taget meget direkte stilling til forslaget om lukkeområder i Bælthavet, og konklusionen var klar: Det er ikke en god ide at lukke hele området for trawlfiskeri. Det gavner ikke naturen samlet set, og det koster vigtige lokale arbejdspladser og liv i små fiskerihavne. Nu vil man lukke endnu mere end oprindeligt foreslået, og man vil lukke store områder i Kattegat, som kan få alvorlige konsekvenser for særligt Læsø, siger Svend-Erik Andersen.
Han påpeger, at der er store områder i Danmark, hvor havbunden i årtier ikke har været berørt af fiskeri, og alligevel har det ikke ført til en fremblomstring af arter og biodiversitet. Men forhandlingerne handler om meget andet end lukkeområder og CO2-afgift. Det er derfor vigtigt, at politikerne husker, at opgaven er at skabe rammer for et fortsat bæredygtigt fiskeri.
- Det er tydeligt, at der er kræfter i dansk politik, som helst vil lukke så meget fiskeri som muligt, men det er ikke opgaven i de kommende forhandlinger. Opgaven er at sikre et økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt dansk fiskeri, og der er mange gode takter i regeringens udspil med hele 34 initiativer, siger Svend-Erik Andersen
- Danmark er en af EUs største fiskerinationer. Hvis man ser på de kvoter, Danmark får tildelt gennem EU's fælles fiskeripolitik, så er det tydeligt, at vi har en stor, bæredygtig fiskeriressource, som vi kan høste endnu mere af, end vi formår i dag. Det viser, at der er udviklingsmuligheder i dansk fiskeri. Og det vil jeg opfordre politikerne til at holde fokus på i de kommende forhandlinger, siger Svend-Erik Andersen.
Kontakter
Uffe TangKommunikationsdirektør
Tlf:+45 28136028ut@dkfisk.dkOm Danmarks Fiskeriforening:
Danmarks Fiskeriforening PO samler de danske fiskere. Det har vi gjort i over 130 år. Med et stærkt samarbejde med lokale fiskeriforeninger og mere end 550 fartøjsmedlemmer er vi en af de største fiskeriforeninger i EU.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Fiskeriforening
Dansk fiskeri ånder lettet op efter hjælpende hånd til CO2-afgiften31.1.2025 15:32:22 CET | Pressemeddelelse
Der skal lyde stor ros til politikerne for at lytte til dansk fiskeri og neutralisere CO2-afgiften indtil 2030, mener Danmarks Fiskeriforening.
Muslingefiskerne i Limfjorden: Vi har foreslået en løsning – hvorfor sker der ingenting?20.1.2025 14:20:49 CET | Pressemeddelelse
Rigsrevisionen har mandag fremlagt en rapport med skarp kritik af Fiskeristyrelsens kontrol af motorkraften på muslingefartøjer i Limfjorden. Hos Danmarks Fiskeriforening og Centralforeningen for Limfjorden, der repræsenterer muslingefiskerne i Limfjorden, tager man kritikken til efterretning. De to foreninger kommer samtidig med en kraftig opfordring til, at der sættes skub i arbejdet med at indføre livemonitorering af motorkraften på fartøjerne, så man får fjernet enhver tvivl om, hvorvidt fiskeriet efter muslinger i Limfjorden foregår lovligt. Med en simpel teknisk løsning kan man overvåge fartøjernes motorkraft minut for minut, og det vil fjerne enhver diskussion om motorkraften. - Vi foreslog for mere end et halvt år siden at indføre livemonitorering af fartøjerne. Politikerne tog godt imod forslaget, og vores klare indtryk var, at det var den retning, man ville gå. Men siden er der ikke sket noget, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening. Han understreger,
Fiskerne er dybt bekymrede for Hvidovre Kommunes nye landindvindingsprojekt13.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvidovre Kommunes nye landindvindings- og stormflodssikringsprojekt vil medføre lige så store negative konsekvenser for havmiljøet som det droppede projekt, advarer formændene for Danmarks Fiskeriforening og København og Omegns Fiskerforening
Der er masser af dansk torsk til nytårsfejringen27.12.2024 11:55:28 CET | Pressemeddelelse
Danskerne kan roligt købe dansk torsk til deres nytårsfest, for faktum er, at der er masser af dem og langt flere, end vi nogensinde selv kommer til at spise
Sunde fiskebestande giver igen fiskekvoter på højt niveau6.12.2024 10:49:18 CET | Pressemeddelelse
Fire afgørende fiskeriaftaler mellem EU, Norge og Storbritannien er nu på plads, og der er udsigt til gode fangstmuligheder for dansk fiskeri i 2025
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum