DN glæder sig over trawlfrie områder – men er skuffet over udskydelse af CO2-afgift i fiskeriudspil
Trawlfrie områder er det vigtigste virkemiddel for at genoprette havnaturen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der glæder sig over, at regeringen nu vil gøre Bælthavet og en lille del af Kattegat trawlfrit. Men det er ekstremt skuffende, at regeringen samtidig de facto annullerer CO2-afgiften for fiskeriet, lyder det.
I Bælthavet er havnaturen i en elendig tilstand, og de tidligere ellers store fiskebestande er forsvundet. Derfor er det utrolig positivt, at regeringen nu vil udpege hele Bælthavet og en del af Kattegat som trawlfrit område. Bundslæbende fiskeredskaber som bundtrawl ødelægger levesteder og fødegrundlag for havets fisk og bunddyr og forstærker Bælthavets katastrofale tilstand.
- Et trawlfrit Bælthav er et helt nødvendigt første skridt på vejen, hvis vi skal redde havnaturen i Bælthavet. Sammen med Trepartens indsats mod kvælstofforurening vil et trawlforbud give havnaturen i Bælthavet en reel chance for at rejse sig. Et trawlfrit Bælthav har været en mærkesag for DN i mange år, og vi har kæmpet side om side med gode lokale kræfter for, at det skulle blive til virkelighed. Vi er derfor glade for, at et trawlfrit Bælthav er med i regeringens udspil, udtaler Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
- At vi nu endelig kommer i gang med at etablere trawlfrie områder er den eneste vej frem, hvis vi skal beskytte vores havnatur. Et trawlfrit Bælthav er et først skridt, og vi håber, at Folketinget kan komme endnu længere i forhandlingerne. Det er skørt, at man i Danmark tillader bundtrawl i beskyttet havnatur. Det løser udspillet ikke – og det mener vi stadig, at Folketingets partier bør indføre.
Udskydelse af CO2-afgift bremser omstilling til skånsomt fiskeri
Mens der er ros til planen om at etablere trawlfrie områder, er der til gengæld kras kritik fra Naturfredningsforeningen for at udskyde CO2-afgiften for fiskeriet. Det er helt forfejlet, at regeringen lægger op til, at fiskeriet som det eneste erhverv i Danmark ikke skal betale for deres CO2-forurening. Fiskeriet har siden 2022 vidst, at der var en CO2-afgift på vej, og har dermed haft flere år til at omstille erhvervet til et skånsomt fiskeri med garn, bundgarn og tejner, siger præsident Maria Reumert Gjerding.
- Det kan ikke være rigtigt, at fiskerne skal slippe for at betale og omstille sig til grønt, når industrien, transporten, landbruget og alle andre erhverv gør det. Det er kulsort politik, at regeringen helt fjerner afgiften fra fiskeriet, og det undergraver hele aftalen om grøn skattereform.
- Fiskerierhvervet beklager sig over, at de ingen mulighed har for at omstille sig. Det passer simpelthen ikke, at erhvervet ikke har nogen muligheder for at skifte til et langt mindre klimabelastende fiskeri. Det står dem frit for at omstille sig til et skånsomt fiskeri, som har et langt lavere brændstofforbrug end det bundslæbende fiskeri og dermed er langt mindre sårbart over for en CO2-afgift. Og de har endda haft mulighed for at få millioner i støtte til omstillingen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Naturfredningsforeningen håber, at Folketingets partier i de kommende forhandlinger med regeringen vil stå fast på, at CO2-afgiften stadig skal indfases som planlagt, og at der etableres flere trawlfrie områder. Samtidig kæmper foreningen for at styrke kontrollen med fiskeriet, herunder kameramonitorering af fiskefangster for at bekæmpe den alt for store bifangst.
Kontakter
Claus Garde BergmannPresseansvarlig for hav og fiskeriDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:61782480claus@dn.dkFølg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over politisk aftale om arealomlægning12.4.2025 07:10:47 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdet med den grønne trepart kan nu for alvor tage fart, efter at regeringen og partierne bag den grønne trepart og landbrugsforliget har indgået en aftale om rammerne for udtagning af landbrugsjord.
Naturfredningsforening kræver akut forbud mod omstridt ukrudtsmiddel7.4.2025 14:38:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen bør på baggrund af nye data om udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over grænseværdien indføre et straksforbud af hensyn til drikkevand og forsigtighedsprincippet, mener foreningen.
E-cigaretter med farlig kemi flyder derude: Nu skal affaldsindsamlere undersøge omfanget31.3.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når årets affaldsindsamling hos Danmarks Naturfredningsforening i denne uge trawler landskabet igennem for henkastet affald, vil det være med skarpt fokus på de såkaldte e-cigaretter, også kendt som bl.a. puffbars, der er engangsprodukter med miljøskadeligt indhold. Flere end 180.000 børn og voksne er tilmeldt.
Overforbrug: Hver fjerde familie forsøger ikke at reparere børnetøjet, når det går i stykker19.3.2025 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
I anledning af Danmarks ’country overshoot day’ inviterer Danmarks Naturfredningsforening og MINI A TURE i dag børnefamilier til repair-café i København. Målet er at sætte fokus på en problematisk forbrugskultur og samtidig inspirere forældrene til at forlænge levetiden på børnetøjet og dermed holde forbruget nede.
Naturfredningsforening bakker op om ambitiøst klimamål for 203527.2.2025 11:03:00 CET | Pressemeddelelse
Klimarådets nye statusrapport konkluderer, at et ambitiøst klimamål i 2035 er nødvendigt for at bane vejen for regeringens mål om klimaneutralitet i 2045. Danmarks Naturfredningsforening anbefaler mål på 90 procents CO2-reduktion i 2035.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum