DN glæder sig over trawlfrie områder – men er skuffet over udskydelse af CO2-afgift i fiskeriudspil
Trawlfrie områder er det vigtigste virkemiddel for at genoprette havnaturen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der glæder sig over, at regeringen nu vil gøre Bælthavet og en lille del af Kattegat trawlfrit. Men det er ekstremt skuffende, at regeringen samtidig de facto annullerer CO2-afgiften for fiskeriet, lyder det.
I Bælthavet er havnaturen i en elendig tilstand, og de tidligere ellers store fiskebestande er forsvundet. Derfor er det utrolig positivt, at regeringen nu vil udpege hele Bælthavet og en del af Kattegat som trawlfrit område. Bundslæbende fiskeredskaber som bundtrawl ødelægger levesteder og fødegrundlag for havets fisk og bunddyr og forstærker Bælthavets katastrofale tilstand.
- Et trawlfrit Bælthav er et helt nødvendigt første skridt på vejen, hvis vi skal redde havnaturen i Bælthavet. Sammen med Trepartens indsats mod kvælstofforurening vil et trawlforbud give havnaturen i Bælthavet en reel chance for at rejse sig. Et trawlfrit Bælthav har været en mærkesag for DN i mange år, og vi har kæmpet side om side med gode lokale kræfter for, at det skulle blive til virkelighed. Vi er derfor glade for, at et trawlfrit Bælthav er med i regeringens udspil, udtaler Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
- At vi nu endelig kommer i gang med at etablere trawlfrie områder er den eneste vej frem, hvis vi skal beskytte vores havnatur. Et trawlfrit Bælthav er et først skridt, og vi håber, at Folketinget kan komme endnu længere i forhandlingerne. Det er skørt, at man i Danmark tillader bundtrawl i beskyttet havnatur. Det løser udspillet ikke – og det mener vi stadig, at Folketingets partier bør indføre.
Udskydelse af CO2-afgift bremser omstilling til skånsomt fiskeri
Mens der er ros til planen om at etablere trawlfrie områder, er der til gengæld kras kritik fra Naturfredningsforeningen for at udskyde CO2-afgiften for fiskeriet. Det er helt forfejlet, at regeringen lægger op til, at fiskeriet som det eneste erhverv i Danmark ikke skal betale for deres CO2-forurening. Fiskeriet har siden 2022 vidst, at der var en CO2-afgift på vej, og har dermed haft flere år til at omstille erhvervet til et skånsomt fiskeri med garn, bundgarn og tejner, siger præsident Maria Reumert Gjerding.
- Det kan ikke være rigtigt, at fiskerne skal slippe for at betale og omstille sig til grønt, når industrien, transporten, landbruget og alle andre erhverv gør det. Det er kulsort politik, at regeringen helt fjerner afgiften fra fiskeriet, og det undergraver hele aftalen om grøn skattereform.
- Fiskerierhvervet beklager sig over, at de ingen mulighed har for at omstille sig. Det passer simpelthen ikke, at erhvervet ikke har nogen muligheder for at skifte til et langt mindre klimabelastende fiskeri. Det står dem frit for at omstille sig til et skånsomt fiskeri, som har et langt lavere brændstofforbrug end det bundslæbende fiskeri og dermed er langt mindre sårbart over for en CO2-afgift. Og de har endda haft mulighed for at få millioner i støtte til omstillingen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Naturfredningsforeningen håber, at Folketingets partier i de kommende forhandlinger med regeringen vil stå fast på, at CO2-afgiften stadig skal indfases som planlagt, og at der etableres flere trawlfrie områder. Samtidig kæmper foreningen for at styrke kontrollen med fiskeriet, herunder kameramonitorering af fiskefangster for at bekæmpe den alt for store bifangst.
Kontakter
Claus Garde BergmannPresseansvarlig for hav og fiskeriDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:61782480claus@dn.dkFølg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Nye officielle tal: Rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer14.1.2025 06:17:00 CET | Pressemeddelelse
GEUS har netop offentliggjort de nyeste tal for fund af pesticidrester i vandboringerne, som viser rekordhøje forekomster i 2024. Alarmerende tal, som bør få regeringen til at handle og indføre et stop for anvendelse af pesticider oven på de sårbare grundvandsdannende arealer, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening og DANVA.
DN: Mere natur og mindre landbrug er vejen til ambitiøst 2035-mål29.11.2024 12:01:38 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening ønsker ambitiøst klimamål for 2035 og bakker op om Klimarådets konklusion om, at omlægning af landbrugsjord til skov og natur er et af de allervigtigste værktøjer til at reducere drivhusgasudledningerne.
Børnefamilier trækker stikket og rykker ud i naturen på Black Friday25.11.2024 10:41:57 CET | Pressemeddelelse
Mens butikker og storcentre holder længe åbent og lokker med timetilbud og lysreklamer på Black Friday, rykker børnefamilier ud i naturen for at finde ro og hygge i aftenmørket. Danmarks Naturfredningsforening inviterer til gratis mørkevandringer flere steder i landet som et alternativt ’Black Friday’-tilbud, der ikke bidrager til overforbrug men i stedet giver smil og røde kinder.
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum