Medierådet for Børn og Unge

Bruger dit barn kunstig intelligens? Det her skal du vide

Del

Medierådet for Børn og Unge lancerer guide til forældre med viden om AI.

Medierådets forperson, Miriam Michaelsen, giver gode råd om kunstig intelligens til børneværten Sigurd.
Medierådets forperson, Miriam Michaelsen, giver gode råd om kunstig intelligens til børneværten Sigurd. Foto: Medierådet for Børn og Unge

Kunstig intelligens har udviklet sig med rekordfart, og særligt generativ AI anvendes i stor stil af børn og unge til blandt andet at skabe og redigere billeder og tekst.

Det kan være sjovt at bruge generativ AI, men for mange er det svært at navigere i de muligheder og risici, der er forbundet med teknologien. Og så er det ikke alle, der bruger AI-værktøjerne til noget godt.

Derfor har Medierådet for Børn og Unge lavet oplysningsindsatsen 'Ægte viden om kunstig intelligens', der har til formål at gøre forældre og omsorgspersoner klogere på en række emner, der er relevante og aktuelle i forhold til kunstig intelligens.

Indsatsen består af tre videoer, hvor eksperter fra Medierådet deler ud af deres viden og giver gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, hvis ens barn bruger kunstig intelligens.

De tre videoer handler om 1) billed- og lydgenerering, 2) kunstige relationer og 3) svindel.

Gode råd fra Medierådets eksperter

Det er blevet nemt for både børn og voksne at generere indhold via generativ kunstig intelligens. Men teknologien kan ikke kun bruges til at skabe. Den kan også bruges til at manipulere indhold.

Generativ AI er også teknologien bag de kontroversielle AI-chatbots, som udgiver sig for at være en menneskelig ven. Og så har generativ AI gjort det lettere for svindlere at lokke oplysninger ud af både børn og voksne.

I 'Ægte viden om kunstig intelligens' møder man tre af Medierådets eksperter:

  • Miriam Michaelsen: Forperson for Medierådet og advokat med speciale i digitale krænkelser.
  • David Madsen: Børnefagligt medlem af Medierådet og psykolog med fokus på det gode digitale liv.
  • Uffe Rabe Krag: Medlem af Medierådet som forbrugerrepræsentant og politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.

Miriam Michaelsen fortæller om billed- og lydgenerering, David Madsen dykker ned i kunstige relationer, og Uffe Rabe Krag taler om svindel med AI.

I slutningen af hver video kommer eksperterne med tre gode råd, der relaterer sig til deres emne.

Her er et uddrag af de gode råd:

  1. Billed- og lydgenerering: Tag detektivbrillerne på – børn skal lære, at de skal prøve at være kritiske, når de ser indhold online. Måske er indholdet lavet med AI og skabt for at manipulere med virkeligheden.
  2. Kunstige relationer: Forklar dit barn, hvad en AI-chatbot i virkeligheden er – en AI-chatbot er bare en kode, som ikke har noget at gøre med at være en rigtig ven.
  3. Svindel: Stå imod fristelsen – hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være sandt og måske et forsøg på svindel lavet via AI.

Se de tre videoer og få flere gode råd på Medierådets hjemmeside.

Undersøgelse viser, at forældre efterspørger viden om kunstig intelligens

Der er mange udfordringer forbundet med AI. Og forældre efterspørger viden.

Medierådet udgav i november 2024 en undersøgelse om forældre og børns brug af kunstig intelligens, som 'Ægte viden om kunstig intelligens' bygger på. Undersøgelsen viste, at 75 procent af de adspurgte forældre oplever, at de mangler viden om de former for kunstig intelligens, deres barn bruger eller kan komme til at bruge i fremtiden.

"Kunstig intelligens er pludselig blevet en del af mange børn og unges hverdag, og faldgruberne er mange – blandt andet i forhold til manipuleret indhold og AI-chatbots. Men som forældre kan det være svært at følge med og løbende tilegne sig den nødvendige viden om de risici, der er ved børns brug af kunstig intelligens," udtaler Miriam Michaelsen, forperson for Medierådet for Børn og Unge, og fortsætter:

"Vi har lyttet til forældrene og lavet en oplysningsindsats, der fokuserer på nogle af de emner vedrørende kunstig intelligens, som forældrene specifikt har efterspurgt viden om. Det er i sidste ende politikerne og tech-giganternes ansvar, at det er sikkert for børn og unge at bruge diverse AI-værktøjer, men indtil de får styr på dét, så er det vigtigt at klæde de voksne omkring børnene på med relevant og nødvendig viden."

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Medierådet for Børn og Unge:

Medierådet arbejder med aldersmærkning af film samt på danske tv- og streamingtjenester. Medierådet vejleder også om spil og formidler viden og materialer om børn og unges brug af digitale medier.

Følg pressemeddelelser fra Medierådet for Børn og Unge

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Medierådet for Børn og Unge

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye