Regeringen vil kriminalisere stealthing
Det skal være strafbart, når en person under samleje bevidst fjerner kondomet, uden at den anden part opdager det eller giver samtykke til det. "Stealthing er et fysisk, seksuelt overgreb, og det skal straffes på lige fod med andre seksualforbrydelser," siger ligestillingsminister Magnus Heunicke.
Som lovgivningen er i dag, er stealthing – altså når en person bevidst fjerner kondomet under samleje, uden at den anden part opdager det eller giver samtykke til det – ikke i sig selv ulovligt. Det vil regeringen nu lave om på ved en ændring af straffeloven, så stealthing fremover kan straffes på lige fod med andre seksualforbrydelser.
Det vil indebære, at det ud over enhver rimelig tvivl skal bevises, at tiltalte forsætligt f.eks. har ødelagt kondomet eller taget det af, uden partnerens samtykke eller viden.
Ligestillingsminister, Magnus Heunicke, siger:
"Stealthing er et seksuelt overgreb, og ofre for stealthing kan have nogle af de samme psykiske reaktioner, som hvis man er udsat for andre former for overgreb. Og organisationer fortæller, at der findes fora på nettet, hvor mænd deler tips til, hvordan man tage kondomet af, uden partneren opdager det. Derfor vil regeringen kriminalisere stealthing, så det skal straffes på lige fod med andre seksualforbrydelser. Med denne her lovændring sender vi endnu et klart signal om, at kvinder har ret til at bestemme over egen krop, og at vi ikke accepterer nogen former for seksuelle overgreb."
Justitsminister, Peter Hummelgaard, siger:
”Stealthing er et seksuelt overgreb, der krænker offerets seksuelle selvbestemmelsesret, og det skal vores lovgivning også klart afspejle. Derfor vil regeringen nu gøre det strafbart.”
Tal og fakta:
- En undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at 85 procent af danskerne mener, at det er vigtigt altid at sikre samtykke til sex. (Det Kriminalpræventive Råd 2023)
- En undersøgelse blandt ca. 2.200 klienter på Melbourne Sexual Health Centre i vinteren 2017/2018 viser, at 32 procent af kvinderne og 19 procent af mændene, der har sex med mænd, havde oplevet stealthing. (Latimer et al. 2018)
- En online undersøgelse blandt ca. 2.500 18-25-årige i USA viser, at 5 procent af de deltagende mænd og 18,9 procent af de deltagende kvinder havde været udsat for stealthing. (Bonar et al. 2021)
Yderligere oplysninger:
Pressevagten: Tlf. +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS) Mail: presse@mim.dk
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Store sammenhængende trawlfrie zoner skal genoprette livet på havbunden3.2.2025 11:38:41 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil til fremtidens fiskeri foreslår regeringen at udlægge yderligere 17.977 km2 havareal med forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber. Forbuddet er en del af regeringens samlede indsats for genopretning af Danmarks havmiljø.
67,4 mio. kroner til beskyttelse af drikkevand: Her er de 15 projekter23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sprøjtefrie områder nær drikkevandsboringer, sløjfning af 231 spøgelsesbrønde og ubenyttede boringer, og strategiske opkøb af jord. Det er blandt de projekter, som Drikkevandsfonden i 2024 giver tilskud til.
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum