Professor Erik Albæk fylder 70 år

Professor Erik Albæk fylder den 1. februar 70 år. Han blev i 2005 hentet til Syddansk Universitet for at lede forskningen ved universitetets nyoprettede journalistuddannelse. I løbet af de 20 år, der er gået, er det lykkedes ham at skabe et internationalt højt estimeret journalistikforskningsmiljø. I de første år efter sin ansættelse hjemtog han et betydeligt antal store forskningsbevillinger, som satte ham i stand til at ansætte og uddanne en række unge, kvikke ph.d.-studerende, hvoraf de fleste i dag har stillinger på danske eller udenlandske universiteter. Center for Journalistiks stærke forskningsprofil afspejles i, at Erik Albæk og hans unge kolleger har vundet adskillige internationale priser som anerkendelse af deres forsknings høje kvalitet. Blandt andet modtog han i 2016 sammen med tre kolleger Harvard Universitets prestigefulde ’Goldsmith Book Prize’ for bogen Political Journalism in Comparative Perspective.
Erik Albæk er en afholdt underviser, som ofte har fungeret som akademisk mentor for unge kolleger og studerende, ikke mindst elitesportsudøvere. Han har utrætteligt arbejdet for at udvikle journalistikuddannelsen, så de journaliststuderendes kompetencer styrkes, når uddannelsens akademiske, metodiske og håndværksmæssige fag integreres.
Erik Albæk har i sin karriere påtaget sig mange faglige tillidshverv både i dansk og international sammenhæng. Han var således medlem Forskningsrådet for Samfund og Erhverv 2000-2006 og formand 2001-2005; han var medlem af bestyrelsen for Nordisk Statskundskabsforbund 1999-2008 og formand 2005-2008; og han var 2011-13 sekretær for Journalism Studies Division i The International Communication Association. 1997-99 var han sammen med afdøde professor Lise Togeby redaktør for tidsskriftet Scandinavian Political Studies.
Erik Albæk var i begyndelsen af 1990’erne primus motor for oprettelsen af et af de første initiativer, der gav unge fra de nyligt selvstændige baltiske lande mulighed for at studere i Danmark. Allerede i januar 1991 ankom de første ti unge baltere til Erik Albæks daværende arbejdsplads, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Det er den mest succesrige gruppe af studerende, Erik Albæk har undervist. Den tæller blandt andet en EU-generaldirektør, flere ambassadører og to tidligere udenrigsministre. Erik Albæk bidrog også aktivt til oprettelsen af statskundskabsuddannelserne i de tre baltiske lande og var 2001-2002 gæsteprofessor ved Vilnius Universitet. For sin indsats modtog han i 2010 den litauiske stats ’Millenium Star Medal of Honor’.
Foruden Vilnius har Erik Albæk været gæsteforsker ved M.I.T. og Harvard Universitet i USA, Potsdam Universitet i Tyskland, Amsterdam Universitet og Det Pavelige Katolske Universitet i Santiago de Chile. Til maj bliver han gæsteprofessor i Suzhou i Kina.
Erik Albæk stiller beredvilligt sit store internationale netværk til rådighed for både sine kolleger og studerende. Adskillige tidligere studerende takker Erik Albæk for, at han stærkt tilskyndende dem til at tage på et længerevarende og formativt uddannelsesophold i udlandet, i mange tilfælde et ophold, som lykkedes, ved at Erik Albæk trak på sine internationale kontakter.
Erik Albæk har i de allerseneste år kombineret en mangeårig interesse for arkitektur med sin forskningsmæssige baggrund i journalistik, således at han i dag også forsker i arkitektur som politisk kommunikation.
Kontakter
KatjaDet Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Tlf:24611614Tlf:24611614kabro@sam.sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum