Lokale kræfter klar til historisk grøn omlægning
Fra i dag skal 23 treparter landet over i gang med at realisere visionen om et grønnere Danmark. Med deltagelse af landmænd, naturorganisationer og kommuner skal de lokale treparter føre den ambitiøse ”Aftale om et Grønt Danmark” ud i livet.
Ti procent af Danmarks areal skal omlægges til skov, natur og vådområder, og der skal fokus på konkurrenceevnen i landbruget og en stærk og bæredygtig fødevareproduktion. Det er den ambitiøse plan i den brede trepartsaftale fra 2024, som skal løses ved hjælp af lokale kræfter fra hele landet. Fra den 1. februar begynder arbejdet officielt i de 23 lokale treparter, der skal samarbejde om, hvordan den grønne omstilling bedst kan gennemføres i deres område. Rundt om bordet i alle 23 lokale treparter sidder repræsentanter fra kommuner, landboorganisationer, lokale naturforeninger og Naturstyrelsen.
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, siger:
”Vi er stolte over at kunne lægge et så vigtigt projekt i hænderne på de mange engagerede folk, der har stor viden om deres lokalområder. De lokale treparter bliver nøglen til at skabe løsninger, der passer til de enkelte regioners særlige behov. Tidsplanen er stram, for ambitionerne er store, og fordi vi har brug for at skride til handling. Men vi har stor tiltro til de lokale kræfter, der nu tager fat på den store opgave. Deres indsats vil være afgørende for, at vi lykkes med at skabe et grønnere Danmark.”
De kommende måneder bliver travle for de 23 treparter, der repræsenterer alt fra Limfjordsområdet til Lillebælt og Vadehavet. Med et stærkt lokalt samarbejde skal der tages højde for både naturens behov og de praktiske hensyn til landbruget. Mange forskellige interesser skal mødes og balanceres, men ambitionen om en bæredygtig fremtid, hvor både miljø og landbrug kan trives, er klar.
I juni blev regeringen enige med Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og en række andre interessenter om "Aftale om et Grønt Danmark", og i november blev den politiske rammeaftale for den grønne trepart indgået af regeringen, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre.
Med aftalen afsættes der omkring 43 milliarder kr. til at gennemføre en gennemgribende omlægning af Danmarks areal. Der skal i de kommende år etableres ca. 250.000 hektar ny skov, og 140.000 hektar, som i dag dyrkes på klimabelastende lavbundsjorde, skal omlægges til natur. Samtidig skal Danmark fortsat have et stærkt og konkurrencedygtigt landbrug, der producerer gode og sunde fødevarer på de øvrige, robuste landbrugsarealer.
Kontakter
Ministeriet for Grøn Treparts pressetelefon (Modtager ikke SMS)
Tlf:21 84 35 92Links
Følg pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministerium for Grøn Trepart
Milepæl nået: 75.000 hektar urørt skov i Danmark27.1.2025 14:13:46 CET | Pressemeddelelse
Nu er der endnu mere plads til sjældne arter i de danske skove. Den femte og sidste udpegning af urørt skov er gennemført, og det betyder, at målet om 75.000 hektar urørt skov i Danmark er nået.
Regeringen sender plan for et bedre vandmiljø i høring20.12.2024 08:19:24 CET | Pressemeddelelse
Regeringen vil restaurere vandløb, mindske fosfor i søer og fjerne spærringer i vandløb til gavn for fiskene. Med initiativer for knap 2,5 mia. kr. sætter regeringen gang i arbejdet for bedre miljø i vores vandløb og søer. Planerne er en forudsætning for, at Danmark kommer til at leve op til vandrammedirektivet og den kvælstofindsats, som er aftalt i Den Grønne Trepart.
Danmark har doneret skovningsmaskiner til Ukraine18.12.2024 11:58:54 CET | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har efter anmodning fra Ukraine doneret syv skovningsmaskiner, der skal bruges til genopretning af det krigshærgede lands skovindustri.
Overvældende interesse fra landmændene for ny ordning, der skal give mere plads til naturen16.12.2024 14:01:24 CET | Pressemeddelelse
Ansøgningsrunden for den nye ordning Permanent ekstensivering er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Lodsejere i hele Danmark har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur. I alt er der søgt for knap 850 mio. kr. til 12.500 hektar – over dobbelt så meget landbrugsjord, som der oprindeligt var estimeret. Det viser velvilje i forbindelse med aftalen om Den Grønne Trepart.
Stor søgning til kompensation for brug af klimavenligt foder10.12.2024 12:30:48 CET | Pressemeddelelse
Ansøgningsrunden til kompensations- og tilskudsordningen for metanreducerende foder er netop lukket, og stort set alle mælkeproducenter har søgt om kompensation. Det betyder, at mælkeproducenterne tager det nye effektive klimavirkemiddel i form af foderstilsætningsstoffer i brug fra næste år, og dermed bliver landbruget mere klimavenligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum