Sundhedsstyrelsen advarer om puff bars, som kan indeholde skadelige euforiserende stoffer
Den seneste uge har der været flere omtaler i medierne af unge, der er blevet indlagt med alvorlig forgiftning efter brug af vapes og puff bars. Sundhedsstyrelsen har tidligere advaret om, at der kan være farlige sundhedsskadelige stoffer i vapes og puff bars, men de seneste hændelser understreger et behov for at gentage advarslen og opfordre til, at forældre taler med deres teenagere om risikoen ved e-cigaretter og puff bars.
Sundhedsstyrelsen kan ikke udtale sig om de konkrete forgiftningstilfælde, men er via tilbagemeldinger fra de retskemiske afdelinger i Odense, København og Aarhus i denne uge bekendt med, at der stadig kan være euforiserende stoffer i puff bars og i flydende væske til e-cigaretter. Det drejer sig primært om syntetiske og semisyntetiske cannabinoider. Disse stoffer kan potentielt være mere skadelige end cannabis, øge risikoen for akutte forgiftninger og medføre kraftige psykoser og hallucinationer.
Sundhedsstyrelsen appellerer til forældre om at være opmærksom på, hvad de unge indtager og søge viden om e-cigaretter og puff bars. Der er særlig bekymring for, at børn og unge har så let adgang til et produkt, som er så skadeligt.
”Enhver ung, der tager stoffer, er én for meget. Man skal ikke lader sig snyde af at produkterne kommer i flotte indpakninger. Det er ulovlige produkter, som i sig selv er skadelige på grund af nikotin, og nu ser man også bagmænd putte stoffer i dem”, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, Maja Bæksgaard Jørgensen.
Samtlige af de euforiserende stoffer, der er fundet for nyligt er på bekendtgørelsen over euforiserende stoffer og gjort forbudte.
Fælles overvågning af narkotikasituationen i Danmark
Sundhedsstyrelsen holder øje med narkotikasituationen i Danmark, og overvågningen sker i tæt samarbejde med politi, Toldstyrelsen, Giftlinjen og de retsmedicinske institutter. De retskemiske afdelinger undersøger løbende puff bars og andre produkter, der bliver indleveret via toldvæsenet eller fra politiet. Analyserne foretages for eksempel, hvis der sker ulykker blandt unge, hvor der er mistanke om samtidigt forbrug af stoffer. Det kan også være i forbindelse med beslaglæggelser, eksempelvis hvis der er mistanke om euforiserende stoffer, når der kommer store lagre til landet.
På netstof.dk kan få du mere viden om effekt, bivirkninger, risiko m.m. ved syntetiske cannabinoider.
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkOm Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Nyt kompetencecenter skal styrke behandling af opioidafhængighed4.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om at etablere Danmarks første nationale kompetencecenter for substitutions- og abstinensbehandling. Centret skal indsamle og formidle viden samt hjælpe fagpersoner med at give bedre behandling til borgere med opioidmisbrug.
Nye krav skal hjælpe borgere med nedsat hørelse1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye nationale kvalitetskrav skal give bedre hjælp og færre unødvendige undersøgelser af mennesker, der har brug for høreapparat.
Brug mindst faktor 30, når du er i solen30.6.2025 14:30:45 CEST | Pressemeddelelse
Nu er det sommer, og det gør, at UV-indekset er ekstra højt. Derfor er det ekstra vigtigt at passe på sin hud og undgå at blive forbrændt ved at følge anbefalingen om at bruge mindst faktor 30 i solcremen.
Unge får støtte til at sige nej til stoffer på Roskilde Festival30.6.2025 09:04:30 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen kører denne sommer en ny kampagne mod opioider og andre stoffer. Kampagnen rulles ud på ni festivaler, heriblandt Roskilde Festival, som en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider.
Ny kampagne skal klæde forældre og andre voksne på til en snak om opioider10.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune lancerer i dag en ny kampagne. Den skal give forældre og andre voksne omkring unge konkret viden og gode råd til at tage den vigtige samtale med teenagere om opioider og andre stoffer. Kampagnen er en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider, der også indeholder en ny vidensbank med tal for brug af opioider og andre stoffer fra fx en ny spildevandsundersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum