Nu er startpakken til nye lokalplejehjem klar
Der er med ældrereformen afsat 120 mio. kroner til fire initiativer, som skal hjælpe kommunerne med at få en ny type af frisatte kommunale plejehjem op at stå. De såkaldte lokalplejehjem skal give mere plads til forskellighed og aktiv inddragelse af lokalsamfundet.

Landets kommuner har med vedtagelse af loven om lokalplejehjem 1. januar 2025 fået mulighed for at oprette en ny type plejehjem, der skal komplettere kommunale plejehjem og friplejehjem.
Formålet med de nye lokalplejehjem er at give kommunerne styrkede rammer for at drive kommunalt ejet plejehjem med fokus på lokal frihed og ansvar. Lokalplejehjem har, som noget nyt, mulighed for at sælge tilkøbsydelser til beboerne, hvilket hidtil har været forbeholdt friplejehjem.
- De nye lokalplejehjem skal give vores ældre mere at vælge imellem, så de kan finde den bolig og hjem, som passer til dem. Det kan være et alment plejehjem eller et profil-plejehjem som for eksempel et plejehjem for veteraner, udsatte eller ældre som holder af at have et hjem, hvor kunst, natur eller noget helt tredje, fylder. Men nyt land er også ukendt land, og derfor er vi klar med en startpakke til de kommuner, som vil gå forrest og arbejde med at etablere et lokalplejehjem med lige netop den profil, de tænker er den rigtige. Det handler i bund og grund om at frisætte det lokale ansvar ved, at ledere, medarbejdere og ældre sammen skaber deres plejehjem, siger ældreminister Mette Kierkgaard.
Allerede til marts åbner den pulje, som interesserede kommuner kan søge til hjælp med etableringen af deres særlige lokalplejehjem. I perioden 2025-2027 har partierne bag aftalen om ældrereformen afsat mere end 100 mio. kroner til at hjælpe med midlertidige administrative udgifter.
Økonomien vil også gå til at yde vejledning og kompetenceudvikling for medlemmer af lokalplejehjemsbestyrelser, ligesom der er afsat penge til at indhente juridisk bistand til udarbejdelse af vejledende materiale ifm. etableringen af lokalplejehjem.
Næstformand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg Michael Fenger siger:
- Muligheden for at etablere lokalplejehjem giver os et ekstra redskab i værktøjskassen, når vi skal skabe en ældrepleje, der i endnu højere grad afspejler de ældres behov og ønsker lokalt, og hvor samarbejdet med lokal- og civilsamfundet er endnu stærkere. Det er bestemt positivt, og jeg glæder mig til at følge erfaringerne fra de kommuner, der vælger at afprøve den nye model. Lokalplejehjemmene skal drives som et kommunalt ejet aktieselskab, og det vil være en ny konstruktion for mange. Jeg vil derfor gerne kvittere for, at regeringen har afsat midler til at understøtte de kommuner, der lokalt kan se mening i at prøve kræfter med den nye mulighed.
De nye lokalplejehjem etableres som aktieselskaber, der kan ejes af en eller flere kommuner. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for visitation, forsyning og finansiering, men om noget nyt får selvstændige, professionelle bestyrelser bestående af repræsentanter fra lokalmiljøet og det lokale erhvervsliv ansvar for plejehjemmets økonomi og drift. Lokalplejehjem er ikke en konkurrent til kommunale plejehjem eller friplejehjem, men en ekstra mulighed for at arbejde med frisættelse.
I Køge Kommune har byrådet netop sat gang i et arbejde, der skal formulere visioner og rammer for at etablere lokalplejehjem i kommunen.
- I Køge Kommune er vi rigtig glade for den mulighed, ældrereformen giver os, som vil betyde større frihed til personale og ledelse og mere valgfrihed for borgerne på kommunens plejehjem. Det bliver spændende at se, hvad denne særlige konstruktion i form af aktieselskaber kommer til at bidrage med – og ikke mindst at se hvordan det vil styrke bestyrelserne i arbejdet med udvikling af gode lokalplejehjem, og engagement af lokalsamfundet. Der vil helt sikkert opstå en række spørgsmål i processen, og jeg er glad for, at der følger både penge og bistand med, som kan hjælpe os på vej i at finde de bedste løsninger, siger borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke.
Fakta om de fire initiativer:
Der er i alt afsat ca. 120 mio. kroner til initiativerne i ”startpakken”:
1. Der er afsat 103 mio. kr. i 2025-2027 til en pulje til kommuners etablering af lokalplejehjem til at afhjælpe midlertidige administrative etableringsudgifter. Puljen åbner første gang til marts.
2. KL har fået 10 mio. kroner til et rejsehold, som skal understøtte kommunernes med vejledning, netværk og juridisk sparring.
3. Tre mio. kroner er afsat til at yde vejledning og kompetenceudvikling for medlemmer af lokalplejehjemsbestyrelser.
4. I år er der desuden afsat fire mio. kroner til at indhente juridisk bistand til udarbejdelse af vejledende materiale ifm. omlægningen til/etableringen af lokalplejehjem.
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Flere ældre forventes fremover at kunne vælge en privat leverandør af helhedspleje8.5.2025 08:19:04 CEST | Pressemeddelelse
Tre ud af fire kommuner forventer i en ny KL-rundspørge, at der vil være en privat leverandør af helhedspleje fra den 1. juli.
Privat hjemmehjælp stormer frem6.5.2025 09:24:30 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere ældre vælger privat leverandør af hjemmehjælp. Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at op mod halvdelen af alle modtagere af hjemmehjælp nu benytter sig af en privat leverandør. Mellem 2011 og 2023 er andelen steget fra 33,4 procent til 42,9 procent.
Minister på baggrund af nye tal: Mangel på arbejdskraft er den altoverskyggende udfordring3.5.2025 09:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at antallet af ældre i 2070 vil være steget med mere end 40 pct. Allerede nu og i det kommende årti vil rekrutteringsudfordringerne være massive.
Ældreministeren ser til udlandet for at tage hånd om rekrutteringsudfordring i ældreplejen3.5.2025 08:20:17 CEST | Pressemeddelelse
Allerede om 10 år risikerer Danmark at mangle omkring 15.000 social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Ældreministeren sætter nu gang i at udvikle en modtagelsespakke med kommuner og regioner.
Nordiske lande står sammen i en verden i forandring8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ældreminister Mette Kierkgaard rejser i dag til Finland for at deltage i Nordisk Ministerråd og for at lære mere om ældreplejen i Finland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum