Diabetesforeningen kalder på national plan for kroniske sygdomme
Diabetes kan ramme alle, og 100.000 danskere går uvidende rundt med type 2-diabetes, mens knap en halv mio. skønnes at have forstadier til den kroniske sygdom. Derfor testede Diabetesforeningens sundhedsbus næsten 3000 mennesker sidste år. Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme, og den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen skal styrke opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, mener Diabetesforeningen.
Danmark står over for en stille sundhedskatastrofe, hvor type 2-diabetes rammer stadig flere mennesker. 100.000 danskere har den alvorlige kroniske sygdom uden at vide det, og knap en halv million har forstadier til sygdommen, såkaldt prædiabetes.
Derfor kørte Diabetesforeningen i 2024 en sundhedsbus ud til 22 byer og lokationer for at skabe synlighed om diabetes og tilbød gratis screening for type 2-diabetes.
Næsten 3000 mennesker tog imod tilbuddet, og blandt dem blev der fundet 130 personer med præ-diabetes og 45 personer med uopdaget type 2- diabetes.
Men selvom lokale initiativer som Diabetesforeningens sundhedsbus-screeninger er vigtige skridt, kræver løsningen mere end enkeltstående projekter, mener Diabetesforeningen.
- Vi skal have en national plan for kroniske sygdomme. De kommende kronikerpakker vil løfte behandlingen for dem, som får diagnoser, men der er også behov for at sætte tidligere ind. Danmark skal have en samlet national strategi, der prioriterer forebyggelse, tidlig opsporing og effektiv behandling som integrerede dele af sundhedssystemet. Den kommende folkesundhedslov og sundhedsreformen bør derfor sætte målrettede initiativer i værk, der styrker opsporingen af danskere med uopdaget type 2-diabetes, siger Claus Richter, adm. dir. i Diabetesforeningen
Nødvendigt med nationalt screeningsprogram
Erfaringerne fra sundhedsbussen understreger, hvad der kan opnås gennem forebyggelse og tidlig indsats.
Resultaterne er også økonomisk bæredygtige: Beregninger fra Kraka Economics viser, at hver krone investeret i målrettet screening for type 2-diabetes giver en samfundsgevinst på 1,28 kroner. Det skyldes, at både sundhedsudgifter og tabt arbejdsfortjeneste bliver mindre, når følgesygdomme bremses i tide.
For at bremse udviklingen mod de 420.000 forventede tilfælde af type 2-diabetes i 2030 mener Claus Richter, at det er nødvendigt at indføre et nationalt screeningsprogram.
- Ligesom screeningsprogrammerne for tarmkræft har vist deres værd, kan et systematisk screeningsprogram for type 2-diabetes identificere sygdommen på et tidligt stadie og forebygge alvorlige følgesygdomme som hjertekarsygdom, nervesygdom og fodsår. Jo tidligere vi opdager diabetes, desto bedre er mulighederne for at forhindre alvorlige følgesygdomme. Det er en investering i både den enkeltes sundhed og samfundsøkonomien, siger Claus Richter.
For at realisere dette kræves en klar politisk prioritering og samarbejde mellem sundhedsmyndigheder, politikere og organisationer som Diabetesforeningen.
- Kampen mod type 2-diabetes er en kamp, vi alle skal deltage i. Det kræver mod, vilje og en stærk national indsats for at vende udviklingen og sikre et kronisk sundere Danmark, siger Claus Richter.
Fakta:
- 333.500 danskere lever i dag med type 2-diabetes. (diabetestal.nu)
- Antallet af personer med type 2-diabetes er mere end firdoblet siden 1996.
- 47% af mennesker med type 2-diabetes har mindst én følgesygdom.
- Sundhedsbussens screening består af en risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, der bliver analyseret på stedet. Hvis den viser et for højt blodsukker, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.
- Det er også muligt at tage en digital risikotest på Diabetesforeningens hjemmeside diabetes.dk.
- Diabetesforeningens sundhedsbus ruller ud igen i 2025 og besøger bl.a. Folkemødet på Bornholm.
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkBilleder
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Diabetesforeningen: Ny aftale om merudgifter rammer børnefamilier hårdt21.1.2025 16:35:12 CET | Pressemeddelelse
En ny aftale mellem regeringen og fire partier i Folketinget skal gøre det mere enkelt at få dækket merudgifter ved f.eks. kronisk sygdom. Det giver bl.a. ens regler for børn og voksne, og dermed bliver færre børnefamilier med diabetes kompenseret for deres udgifter til f.eks. medicin. En klar spareøvelse, lyder det fra Diabetesforeningen, der opfordrer til at finde en løsning, så børnefamilier ikke mister deres mulighed for kompensation.
Diabetesforeningen: Skolemad er en ambitiøs prioritering af børnene22.11.2024 10:03:55 CET | Pressemeddelelse
Finansloven for 2025 afsætter 850 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad. Diabetesforeningen har længe kæmpet for at sætte tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen.
Diabetesforeningen: Kronikerpakker i ny sundhedsreform er et historisk løft15.11.2024 11:11:14 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen er glade for aftalen om den nye sundhedsreform og fremhæver især kronikerpakkerne som et konkret tiltag, der vil gøre en mærkbar forskel for patienterne. Også en styrket almen praksis får rosende ord med på vejen. Men enkelte steder kræver aftalen yderligere opfølgning.
Verdens Diabetesdag: Alvorlige tal kalder på test og tidlig opsporing14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og på Verdens Diabetesdag den 14. november vil en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.
Ny app kan let tælle kulhydrater i maden12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen lancerer et nyt redskab, der nemt og hurtigt tæller kulhydrater i dagens måltider og dermed bl.a. hjælper mennesker med type 1-diabetes. Appen ”Kulhydrattælleren” indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum