DI: EU-rapportering om bæredygtighed har taget overhånd
EU-krav til virksomhederne om at rapportere om f.eks. bæredygtighed har taget overhånd. Reglerne er for administrativt tunge og alt for ufokuseret. Det mener landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.

- Vi står jo 110 procent bag intentionerne om fælles standarder, der skal fremme den grønne omstilling. Men det skal ske på en meningsfuld måde. Vi sænker ikke ambitionerne om klimaet med en millimeter, men vi er nødt til at fokusere skarpt for at få det til at ske i praksis og ikke bare laver ufokuserede regelsæt på samlebånd, siger erhvervs- og medlemsdirektør Emil Fannikke Kiær.
Dansk Industri mener, at de administrative byrder på virksomhederne med at leve op til kravene langt overstiger det forventede og ventes at koste det danske erhvervsliv mere end 7 milliarder kroner.
Store forskelle
Samtidig er der store forskelle på, hvordan EU-landene har taget reglerne i brug og nogle lande er slet ikke gået i gang endnu, mens vi i Danmark og i danske virksomheder er langt fremme med kravene om at oplyse om bæredygtighed.
- I DI ser vi desværre, at de europæiske lande implementerer direktivet meget forskelligt, nogle har udskudt implementeringen og andre ønsker slet ikke at implementere. Alt imens Danmark allerede har implementeret reglerne i dansk lovgivning og danske virksomheder er i fuld gang med at rapportere.
- Det er selvfølgeligt fuldstændigt uacceptabelt. Uacceptabelt at danske virksomheder igen skal påtage sig administrative byrder, mens virksomhederne fra andre europæiske lande kan undlade at gøre det samme. Det er ikke fair vilkår at konkurrere på, siger Emil Fannikke Kiær.
Kontroversielt
- Vi ved godt at det er en kontroversiel melding, når vi har så store samfundsudfordringer på det grønne område. Men sagen er, at reglerne er for komplicerede og administrativt tunge i forhold til den værdi, de reelt skaber for den grønne omstilling – ja, faktisk trækker de i nogle tilfælde ressourcer væk fra det egentlige klimaarbejde, lyder det fra DI-direktøren.
Fra 2024 skal store virksomheder i Danmark rapportere efter de såkaldte ESRS-standarder, hvilket kommer af CSRD-direktivet (Corporate Sustainablility Reporting Directive) og efter taksonomien. Disse krav udvides til at omfatte store unoterede selskaber i 2025 og alle børsnoterede virksomheder fra 2026.
I Tyskland har regeringen – som parentes bemærket ikke har implementeret reglerne – foreslået at udskyde implementering, undtage de mindre virksomheder og ophæve taksonomien, dvs det grundlæggende regelsæt som EU-landene ellers er blevet enige om.
EU-kommissionen har annonceret, at de i februar vil komme med forslag til at reducere byrderne. Vi tager det som en invitation til at spille ind med forslag til forenkling og er allerede godt i gang.
EU i svær situation
- DI bakker klart op om ønsket om at reducere byrder. EU er i en konkurrencemæssig meget svær situation, ikke mindst med ny præsident i USA, og administrative byrder skal være i fokus, så det kan blive lettere at starte og drive virksomhed i Europa. Derfor vil DI arbejde for – både i Danmark og EU – at reglerne bliver mere klare og byrder reduceres.
DI vil i den kommende periode arbejde for, at den danske regering og EU-kommissionen mindsker byrderne samt sikrer en lige implementering i hele EU.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum