Uge Sex 2025: Halvdelen af unge oplever, at deres udseende er adgangsbillet til fællesskabet – for mange holdes uden for
Halvdelen af børn og unge mener, at udseendet spiller en stor rolle for at blive accepteret i skolen. Over ni ud af ti har oplevet, at der tales grimt om andres kroppe eller udseende. Den konstante bedømmelse presser børn og unge til at yde kropskontrol og undgå sociale aktiviteter. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på, hvordan vi gør op med kropskontrollen og skaber mere inkluderende fællesskaber.
En ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget til Sex & Samfunds årlige undervisningskampagne Uge Sex, viser, at bedømmelse af krop og udseende har stor betydning for børn og unge mellem 15 og 18 år.
Halvdelen mener, at udseendet spiller en stor rolle for at blive accepteret i skolen. Hver tredje har oplevet, at nogen i skolen er blevet holdt uden for på grund af deres krop eller udseende. Og mere end ni ud af ti siger, at der bliver talt grimt om andres kroppe eller udseende.
De unge reagerer ved at yde kropskontrol over for dem selv og andre.
”Børn og unge oplever, at deres krop og udseende skal igennem en ’kontrol’ for at få en adgangsbillet til fællesskabet. Det fører til, at de kontrollerer deres egen krop og undgår sociale aktiviteter. Med årets Uge Sex sætter vi derfor fokus på ’kropskontrol’ og hvordan vi gør op med de forventninger til krop og udseende, som kan påvirke unges trivsel og deltagelse i fællesskabet,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Bad efter idræt og måltider springes over
Børn og unge gør brug af kontrol- og undgåelsesstrategier for at imødegå kammeraters bedømmelse af deres udseende.
”Alt for mange piger og drenge er på overarbejde 24-7 for enten at afbøde eller undgå negativ bedømmelse af deres krop og udseende. Det konstante arbejde foregår ofte sideløbende med puberteten, som for mange kan opleves som et kontroltab. Det foregår både i skolen, i fritiden og i Snapchat-gruppen,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Ni ud af ti af pigerne og halvdelen af drengene har det sidste halve år foretaget mindst én handling for at kontrollere egen fremtoning på grund af negative tanker om egen krop. Nogle dækker deres krop med løsere tøj, deres hud med makeup – og nogle undlader ligefrem at spise.
To ud af tre af pigerne og en ud af tre af drengene har det sidste halve år undgået at deltage i mindst én social aktivitet på grund af negative tanker om egen krop. De undgår især aktiviteter som omklædning og svømmeture, men mange har også undladt at spise sammen med andre eller at optræde på billeder og videoer sammen med andre.
”Unge piger oplever et større pres for at leve op til urealistiske kropsidealer, som de ser på sociale medier. Men følelsen af utilstrækkelighed rammer også drengene, som i højere grad presser hinanden til at opnå en trænet og muskuløs krop. Det billede genkender vi fra vores rådgivningslinie Sexlinien, hvor vi også modtager mange spørgsmål fra unge drenge,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Kropskontrol på skoleskemaet
Krop og trivsel er en del af Sex & Samfunds tilbud af gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.
Sex & Samfund anbefaler desuden skoler og uddannelsesinstitutioner at arbejde for at fremme inkluderende fællesskaber, hvor krop og udseende ikke er udslagsgivende for deltagelse.
”Vi glæder os over, at undervisere i hele Danmark har tilmeldt sig årets Uge Sex, så flere børn og unge kommer til at tale om kropskontrol i seksualundervisningen. Derudover er det vigtigt, at de voksne omkring børn og unge får viden om, hvordan krop og udseende påvirker trivsel og fællesskaber, så de kan handle kvalificeret og støtte dem til at se en værdi i sig og andre – uanset hvordan man ser ud,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Udover en oplysningskampagne om kropskontrol på sociale medier rettet mod børn og unge, har Sex & Samfund publiceret en guide målrettet forældre med vejledning til at starte samtalen om udseendets betydning for trivsel og fællesskaber.
Fakta om Uge Sex
- For 18. år i træk kører Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex, som henvender sig til elever i 0.-10. klasse over hele landet.
- Flere tusinde undervisere og elever over hele landet forventes at deltage i årets Uge Sex.
- Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.
Vedhæftede filer
Om Sex & Samfund
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.
Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.
Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.
Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Danmark skal styrke sin indsats for global sundhed – for verdens og Danmarks egen skyld5.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen for Global Sundhed lancerer i dag rapporten A Prescription for Global Health med 19 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan genindtage en ledende rolle inden for global sundhed. Ekspertgruppen foreslår i rapporten, at Danmark bygger videre på sine styrkepositioner, gentænker sin tilgang og bevæger sig fra at være donor til en ligeværdig partner i en verden præget af komplekse kriser.
Sex & Samfund: Henvendelser om sexsygdomme topper i januar – husk at bruge kondom i juletiden26.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Sex & Samfunds rådgivningsportal Sexlinien stiller flest unge spørgsmål om sexsygdomme i januar. Med den nye julekampagne ’Hårde pakker – en indpakningsguide til årets vigtigste julegave’ håber Sex & Samfund at kunne huske flere unge på også at bruge kondom i juletiden.
Ny ekspertgruppe skal styrke Danmarks rolle i global sundhed27.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række førende eksperter skal komme med deres anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive en stærkere spiller på den globale sundhedsscene.
Barnevognsmarch 2024: Gå for verdens mødre i fem danske byer6.5.2024 16:59:40 CEST | Pressemeddelelse
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor går hundredvis af forældre og børn med i Barnevognsmarchen 2024 for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår på Mors Dag d. 12. maj i København, Aalborg, Odense, Roskilde og Helsingør.
Sex & Samfund om ny abortlov: Historisk sejr for danske kvinders ret til egen krop3.5.2024 06:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om en ny abortlov. Sex & Samfund glæder sig over nyheden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum